10 Συμβουλές διατροφής!

Facebooktwitterpinterest

Μια υγιεινή διατροφή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες που χρειάζεται το σώμα μας ώστε να είναι και να παραμένει υγιές.
Είναι εύκολη, απλή και βασίζεται στο μέτρο και την ποικιλία και σε απλές επιλογές τροφίμων στην φυσική τους μορφή.
Με απλά λόγια σωστή διατροφή σημαίνει επιστροφή στην παραδοσιακή διατροφή.

Ας δούμε 10 σημαντικές  συμβουλές για να έχουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη πάντα στο πρότυπο της κρητικής μεσογειακής διατροφής.

Όλες αυτές οι συμβουλές απευθύνονται σε υγιής ανθρώπους χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, γιατί εκεί ίσως χρειαστεί να τροποποιήσουμε κάποια πράγματα, αν και πολλές φορές αυτή η διατροφή δρα θεραπευτικά και σε πολλές ασθένειες.

  1. ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή δημητριακά, όσπρια, λαχανικά φρούτα, κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά.

Έχουμε μέτρο και ποικιλία στη διατροφή μας και δεν αποφεύγουμε τροφές που θεωρούμε παχυντικές από φόβο μην πάρουμε βάρος, όπως ζυμαρικά, ψωμί, κρητικά παξιμάδια, πατάτες. Δεν μας παχαίνει η τροφή αλλά η ποσότητα. Εκεί είναι το κλειδί για τα πάντα. Όλες οι τροφές είναι απαραίτητες και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις απαραίτητες ποσότητες. Χρειάζεται συνδυασμός, μέτρο και ποικιλία.

  1. ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ

Δεν ακολουθούμε χορτοφαγικές δίαιτες και διατροφές που θα μας στερήσουν πολύτιμες βιταμίνες από τον οργανισμό μας. Τρώμε κρέας πάντα βέβαια με μέτρο.

3.ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Αποφεύγουμε τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και κυρίως τα αλλαντικά και την γαλοπούλα. Περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά τα οποία είναι καρκινογόνα.

4.ΤΡΩΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Τρώμε  συχνά ψάρια και προτιμάμε ψάρια ελληνικά, όπως γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί και γενικά λιπαρά ψάρια τα οποία έχουν πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Αποφεύγουμε  ψάρια όπως τόνο, σωλομό γιατί περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι καρκινογόνα.

5.ΤΡΩΜΕ ΠΛΗΡΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Καταναλώνουμε γάλα πλήρες και όχι light  και γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα. Προτιμάμε ελληνικά τυριά όπως φέτα, κρητική γραβιέρα και ανθότυρο. Το πλήρες γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό και προστατεύουν από πολλές ασθένειες σε αντίθεση με τα light που μας στερούν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και είναι επικίνδυνα για την υγεία λόγω της χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί.

Η διαφορά στα πλήρες με τα  light προϊόντα είναι πολύ μικρή και δεν αξίζει να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας για τόσες λίγες θερμίδες.

  1. ΤΡΩΜΕ ΑΦΘΟΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ

Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά που μας  βοηθούν να συμπληρώνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες, αλλά και να χορταίνουμε χωρίς να παίρνουμε πολλές θερμίδες. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 4- 5 μερίδες φρούτων την ημέρα και 2 σαλάτες.

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τρώμε πολλά άγρια χόρτα τα όποια καταναλώνονται πολύ στην Κρήτη και είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των κρητικών. Τέτοια είναι τα ραδίκια, η ζοχιά η οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και πολλές βιταμίνες, ο ταραξάκος ή πικραλίδα ο οποίος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή,  βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, το σταμναγκάθι και πολλά άλλα.

  1. 7. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΛΑΙΑ

Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο και όχι σπορέλαια ή άλλου είδους επικίνδυνα και καρκινογόνα έλαια. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία, γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν την υγεία της καρδιάς και προστατεύει από πολλές σοβαρές ασθένειες και καρκίνο. Τρώμε μόνο άσπρο ελληνικό αγελαδινό βούτυρο και όχι η μαργαρίνη που είναι πολύ βλαβερή για την υγεία γιατί είναι πλαστική τροφή με επικίνδυνα και καρκινογόνα  τρανς λιπαρά οξέα. Καταναλώνουμε κι άλλες τροφές που περιέχουν πολύτιμα μονοακόρεστα όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές.

8.ΤΡΩΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τεχνητά γλυκαντικά όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη γιατί είναι καρκινογόνα. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ζάχαρη με μέτρο πάντα βέβαια.

Αποφεύγουμε και την στέβια η οποία προέρχεται μεν από φυσική πηγή αλλά δεν είναι φυσική, καθώς έχει υποστεί επεξεργασία και έχει κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς καμία σοβαρή μελέτη. Αντίθετα δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο προκαλεί βλάβες στην υγεία, εκτός από την τερηδόνα των δοντιών.

Το καλύτερο βέβαια είναι να καταναλώνουμε όσο μπορούμε μέλι το οποίο θα δώσει στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και φυσικά αποφεύγουμε όλες τις επεξεργασμένες τροφές και τα γλυκύσματα του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη.

  1. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Από αλκοολούχα ποτά να προτιμάμε το κρασί το οποίο σε λογική κατανάλωση (με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού) έχει προστατευτική επίδραση στον οργανισμό με τις πολυφαινόλες που περιέχει.

  1. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Δεν καταναλώνουμε  αναψυκτικά  τα οποία περιέχουν ουσίες  και τεχνητά γλυκαντικά καρκινογόνα και πίνουμε άφθονο νερό και φυσικούς σπιτικούς χυμούς φρούτων.

ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.