Τη χαμένη τους όραση θα ανακτούν στο μέλλον, οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν από γλαύκωμα,
Τη χαμένη τους όραση θα ανακτούν στο μέλλον, οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν από γλαύκωμα, με αναγέννηση των προσβεβλημένων κυττάρων του οπτικού νεύρου!
Η ευχάριστη και συνάμα επαναστατική εξέλιξη έρχεται από την Αμερική όπου ερευνητές από το διάσημο πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανάκτησαν, εν μέρει , σε ποντίκια την χαμένη τους όραση με αναγέννηση των προσβεβλημένων νευρικών κυττάρων του οπτικού νεύρου!
«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση αφού κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τυφλώνονται λόγω γλαυκώματος» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ Βασίλης Κοζομπόλης και προσθέτει
«Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι χτες θεωρούσαμε ότι η απώλεια της όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Η έρευνα αυτή έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Nature Neuroscience” και οι ερευνητές περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα προσβεβλημένα κύτταρα του οπτικού νεύρου οδηγήθηκαν σε ζοντας στιςχουν χάσει την όραση τους”αναγέννηση”.
Η έρευνα αφορά την κατηγορία των νευροεκφυλιστικών παθήσεων και φυσικά τέτοια πάθηση είναι και το γλαύκωμα.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας σε πειράματα ποντίκια ανάκτησαν, εν μέρει ,την χαμένη τους όραση μετά από αναγέννηση των προσβεβλημένων κυττάρων του οπτικού νεύρου.
«Η επιστημονική αυτή ανακζοντας σε όσους έχουν χάσει την όραση τουςάλυψη, στο μέλλον, θα βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς που έχουν τυφλωθεί από γλαύκωμα να ανακτήσουν την όραση τους εστιάζοντας στις αναγεννητικές θεραπείες για τα κατεστραμμένα κύτταρα» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης.
Όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι το γλαύκωμα προκαλεί ζημιά στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συλλέγουν οπτικές πληροφορίες και τις αποστέλλουν στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες του Στάνφορντ διερευνούν τρόπους για να βοηθήσουν αυτά τα κύτταρα να αναγεννηθούν και να επανασυνδεθούν στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές υιοθέτησαν μια συνδυασμένη προσέγγιση που χρησιμοποιεί τόσο γενετικούς παράγοντες όσο και οπτικά ερεθίσματα προβάλλοντας στο κατεστραμμένο μάτι εικόνες υψηλής ταλάντωσης και αντίθεσης σε μαύρο και άσπρο για την ενίσχυση της νευρωνικής δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται ο κοινός μηχανισμός ανάπτυξης των κυττάρων (mTOR).
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την επισκευή οφθαλμικών νευρικών κυττάρων και θεωρούν ότι θα αναπτυχθούν περαιτέρω στρατηγικές για την θεραπεία παθήσεων όπως το γλαύκωμα αλλά και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων που επηρεάζουν άλλα μέρη του σώματος και του εγκεφάλου, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια πληγέντες ανθρώπους παγκοσμίως.
Το δεύτερο στάδιο της μελέτης των ερευνητών προβλέπει:
- Περαιτέρω έρευνα για βελτίωση των διαδικασιών με στόχο την πληρέστερη λειτουργική επανένωση των γαγγλικών κυττάρων
- Μπλοκάρισμα των παραγόντων που παρακωλύουν την κυτταρική ανάπτυξη
- Ενεργοποίηση κοινών αυξητικών κυτταρικών μηχανισμών που θα βελτιώσουν τον αναγεννητικό και λειτουργικό κυτταρικό χαρακτήρα με λειτουργική μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων από τον αμφιβληστροειδή στον ινιακό λοβό
ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Το γλαύκωμα, σύμφωνα με την ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κλέφτης της όρασης εξ αιτίας της ασυμπτωματικής ως επί το πλείστον εξέλιξης του η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.
Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
- H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
- Tο οικογενειακό ιστορικό,
- Oλεπτός κερατοειδής,
- Hμυωπία
- Oσακχαρώδης διαβήτης
- Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος
- Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης
Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται το οικονομικό μόνο κόστος του γλαυκώματος. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.