Γεώργιος Μαυρογένης

Μαυρογένης Γεώργιος

Facebooktwitterpinterest

Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος,

Ο Γεώργιος Μαυρογένης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1983. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2007.  Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην επεμβατική ενδοσκόπηση στις πανεπιστημιακές κλινικές Στρασβούργου και Βρυξελλών στο πλευρό εξαίρετων ενδοσκόπων όπως οι κ Deprez, Piessevaux και Coumaros. Εξειδικεύτηκε στον ενδοσκοπικό υπέρηχο (EUS) και στην αφαίρεση προκαρκινικών βλαβών με την τεχνική της ESD (endoscopic submucosal dissection), στην ERCP (παλίνδρομη χολαγγειοπαγρεατογραφία) στην τοποθέτηση ενδοπροθέσεων και στις ενδοσκοπήσεις με κάψουλα. Είναι κάτοχος 4 μεταπτυχιακών διπλώματων από Πανεπιστήμια της Γαλλίας (Diplome Intra Universitaire) στον υπέρηχο κοιλίας (πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και της Λιλ, Γαλλία), στις φλεγμονώδεις εντεροπάθειες (πανεπιστήμιο της Λιλ, Γαλλία), στην επεμβατική πρωκτολογία (πανεπιστήμιο της Ρεν, Γαλλία), και στις διαγνωστικές μεθόδους λειτουργικών διαταραχών πεπτικού σωλήνα (Πανεπιστήμιο της Λιόν, Γαλλία). Είναι συγγραφέας 40 ερευνητικών εργασιών, παραγωγός εκπαιδευτικών βίντεο για την αμερικανική εταιρία ενδοσκοπήσεων (ASGE) και μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνή περιοδικά γαστρεντερολογίας. Το 2011, παρουσίασε μια πρωτοποριακή ενδοσκοπική θεραπεία  για τη αντιμετώπιση πολύπλοκων οισοφαγικών στενώσεων σε συνεργασία με τον κορυφαίο Γάλλο γαστρεντερολόγο Dr Coumaros, η οποία και βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στο διεθνές συνέδριο ενδοσκοπήσεων στην Αίγυπτο και παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια σε Γαλλία (JFHOD, Παρίσι) και Αμερική (ASGE World Cup of Endoscopy, DDW, Σαν Ντιέγκο) (βίντεο).

    Το 2014, αντιμετώπισε επιτυχώς 3 περιστατικά ολικής απόφραξης οισοφάγου σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Βέλγο γαστρεντερολόγο Pr Piessevaux, με μία καινούργια θεραπεία εμπνευσμένη από τις μικροχειρουργικές τεχνικές ενδοσκοπικής αφαίρεση πρώιμου καρκίνου στομάχου (ESD). Ποια είναι όμως η καινοτομία αυτής της τεχνικής;

     Μέχρι σήμερα οι οισοφαγικές στενώσεις καλοήθους αιτιολογίας (πχ. μετά από ακτινοθεραπεία) μήκους μέχρι 2-3 εκατοστών αντιμετωπίζονταν ενδοσκοπικά πραγματοποιώντας διάτρηση του ινώδους ιστού που αποφράζει τον οισοφαγικό αυλό με αιχμηρά όργανα. Τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται μόνο από έμπειρους γαστρεντερολόγους διότι ο κίνδυνος διάτρησης του οισοφάγου είναι πάρα πολύ υψηλός. Ωστόσο, όταν η απόφραξη αφορά μεγαλύτερο μήκος του οισοφάγου ο ρόλος του γαστρεντερολόγου είναι περιορισμένος και η μόνη λύση παραμένει χειρουργική. Πρόκειται για την λεγόμενη οισοφαγεκτομή, μία βαριά επέμβαση με πολύ υψηλή θνητότητα (μέχρι 80 %) και θνησιμότητα που αγγίζει το 20%.

     Ο Γ.Μαυρογένης και οι συνεργάτες του από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Saint Luc στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να επιχειρήσουν την αποκατάσταση της συνέχειας του οισοφαγικού αυλού σε ασθενείς με οισοφαγικές στενώσεις καλοήθους αιτιολογίας, μήκους > 2 εκατοστών, με την βοήθεια ενός ειδικού μαχαιριδίου το οποίο εισέρχεται στον αυλό ενός απλού γαστροσκοπίου, δημιουργώντας ένα τούνελ στο τμήμα του οισοφάγου που παρουσιάζει απόφραξη. Πρόκειται για το ίδιο μαχαιρίδιο το οποίο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση επιφανειακών όγκων στομάχου. Η πρώτη επέμβαση δοκιμάστηκε επιτυχώς σε έναν ασθενή με απόφραξη μήκους 4 εκατοστών και στη συνέχεια σε έναν ασθενή με απόφραξη μήκους  6 εκατοστών. Το πλέον δύσκολο όμως περιστατικό που κέντρισε το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας αφορούσε μία ασθενή 63 ετών η οποία παρουσίαζε μια στένωση μήκους 30 εκατοστών. Ο προεγχειρητικός έλεγχος έδειξε ότι η απόφραξη ξεκινούσε από το κατώτερο τμήμα του φάρυγγα (υποφάρυγγα), αφορούσε ολόκληρο τον οισοφάγο και έφτανε μέχρι την γαστρο-οισοφαγική συμβολή. Το αποτέλεσμα ήταν η ασθενής να μην μπορεί να σιτιστεί από το στόμα και να τρέφεται μέσω γαστροστομίας (καθετήρας στομάχου) για πάνω από 8 μήνες. Η μόνη βιώσιμη λύση θα ήταν η ολική αφαίρεση οισοφάγου, επέμβαση δύσκολη με πολύ υψηλό κίνδυνο επιπλοκών και σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της ασθενούς. Η ασθενής δέχτηκε να υποβληθεί σε αυτή τη πειραματική θεραπεία. Ο ινώδης ιστός που προκαλούσε την απόφραξη οισοφάγου αποκολλήθηκε μέσω γαστροσκόπησης με μικρομαχαιρίδιο και δημιουργήθηκε ενα τούνελ από το φάρυγγα μέχρι και το στόμαχο. Η επέμβαση διέρκησε 1.5 ώρα και η ασθενής μπόρεσε να ξαναπιεί νερό την επόμενη μέρα μετά από πολλούς μήνες αποκλειστικής διατροφής μέσω γαστροστομίας.

     Τα αποτελέσματα αυτής της καινούργιας επέμβασης γίνανε αποδεκτά με ενθουσιασμό από την αμερικανική εταιρεία ενδοσκοπήσεων και δημοσιεύτηκαν στο αμερικάνικο περιοδικό ενδοσκοπήσεων. Η  επέμβαση επιλέχθηκε ανάμεσα στις καλύτερες επεμβάσεις του 2015 και ο Γ. Μαυρογένης κλήθηκε να παρουσιάσει την νέα αυτή τεχνική στο παγκόσμιο συνέδριο γαστρεντερολογίας που έλαβε μέρος στην Ουάσιγκτον (DDW, 16-19 Μαΐου 2015). Πρόκειται για το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της γαστρεντερολογίας με  ένα διεθνές ακροατήριο 17.000 ατόμων.  Η παρουσίαση έλαβε μέρος στις 19 Μαίου (βίντεο). Στο τέλος της ομιλίας το ιατρικό κοινό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τεχνικές λεπτομέρειες της νέας αυτής επέμβασης που αποτελεί πλέον μια εναλλακτική λύση για ασθενείς με επιλεγμένες οισοφαγικές στενώσεις.

m

Facebooktwitterpinterest