Δημήτριος Βασιλάκος,
Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ και ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α.Π.Θ.)
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΘ / ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ
Καλώς ήλθατε στην προσωπική ιστοσελίδα του καθηγητή Δημητρίου Βασιλάκου που ασκεί τον βελονισμό στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Δημήτριος Βασιλάκος, ιατρός αναισθησιολόγος και βελονιστής απoφοίτησε από την ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975. Έλαβε την Ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ulm της Γερμανίας. Εκεί μετεκπαιδεύτηκε και πάνω στην εντατική θεραπεία.
Ο καθηγητής ξεκίνησε από το 1976 στο Μόναχο της Γερμανίας τις σπουδές του επάνω στον Ιατρικό βελονισμό όπου παρακολούθησε επί 4 συνεχόμενα έτη εκπαιδευτικά σεμινάρια ιατρικού βελονισμόυ δίπλα στους καθηγητές Frank Bahr και Paul Nogier. Tο 1979 στη διιεθνώς αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή σχολή της Βιέννης στην Αυστρία μαθήτευσε δίπλα στον Καθηγητή χειρουργικής και Ιατρικού Βελονισμού Johannes Bischko. Κατόπιν επιτυχών εξετάσεων πήρε 2 διπλώματα Ιατρικού βελονισμόυ του Πανεπιστημίου της Βιέννης το 1979. Το πρώτο επάνω στον σωματοβελονισμό και το δεύτερο στον ώτοβελονισμό. Από τότε μέχρι σήμερα ασκεί τον ιατρικό βελονισμό συνεχώς.
Από το 2002 ο καθηγητής Δ. Βασιλάκος είναι πρόεδρος της ιατρικής επιστημονικής εταιρείας του Ιατρικού βελονισμού της Βόρειας Ελλάδας. Έχει διοργανώσει πολλά σεμινάρια Ιατρικού βελονισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονικη τα τελευταία 20 χρόνια.
ΤΙΤΛΟΙ
Από το 2009 Διευθυντής Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΑΠΘ/ ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ
2008 Καθηγητής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
1998 Μόνιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
1988 Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
1985 Επανένταξη στη Βαθμίδα του Λέκτορα μετά από κρίση
1984 Μονιμοποίηση στην Βαθμίδα του Λέκτορα Αναισθησιολογίας
1982 Λέκτορας Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
1982 Επιμελητής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
1980 Αναγνώριση του τίτλου του Διδάκτορος από το ΔΙΚΑΤΣΑ
1980 Eιδικότητα Αναισθησιολογίας στην Ελλάδα μετά από επιτυχείς εξετάσεις
1980 Eιδικότητα Αναισθησιολογίας στη Δ. Γερμανία, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ulm
1979 Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ulm Δ. Γερμανίας με διάκριση: Cum Laude.
1975 Πτυχίο Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1979-1980. Μετεκπαίδευση στην Αναισθησιολογία / Εντατική Θεραπεία / Κέντρο Α΄ Βοηθειών / Μεταφορά ασθενών με Ελικόπτερα και Ασθενοφόρα οχήματα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ulm Δ. Γερμανίας (12 μήνες) κοντά στον καθηγητή F.W. AHNEFELD.
ΚΛΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ήμουν υπεύθυνος του προγράμματος και επόπτευσης των εφημεριών κατά την περίοδο Αυγούστου 2004, των ΤΕΠ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Συνέβαλα στην δημιουργία του «Shock Room-Αίθουσας Αναζοωγόνησης» των ΤΕΠ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Εφαρμόζω τον Ιατρικό Βελονισμό από το 1983 ανελλιπώς και συνεχώς στο εξωτερικό Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ δύο φορές την εβδομάδα.
Συνέβαλα στη δημιουργία και λειτουργία του 1ου Ιατρείου Πόνου στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μαζί με την Καθηγήτρια Μ.Μ.Γκιάλα και την αναισθησιολόγο Λ.Τσάκωνα από το 1983.
Συμβάλλω από του 1982 μέχρι σήμερα συνεχώς στην Οργάνωση, Εξοπλισμό και Λειτουργία της Κλινικής Αναισθησιολογίας/ Ανάνηψης/ Εντατικής Θεραπείας/ Επείγουσας Ιατρικής/ Ιατρείου Πόνου / Χορήγησης Αναισθησίας/, αλλά και σε χώρους εκτός Χειρουργείων στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.
Συμβάλλω από του 1984 μέχρι σήμερα συνεχώς στην Κλινική και Θεωρητική Εκπαίδευση των Εξειδικευομένων στην Αντιμετώπιση του Πόνου, στην αντίστοιχη Κλινική-Ιατρείο Πόνου ΑΠΘ/ ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ.
Συμβάλλω από του 1982 μέχρι σήμερα συνεχώς στην Κλινική και Θεωρητική Εκπαίδευση των Ειδικευομένων στην Αναισθησιολογία/ Επείγουσα Ιατρική, στην αντίστοιχη Kλινική ΑΠΘ/ ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ.
8/1982- 2/2014 Επιμελητής, Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Καθηγητής και Διευθυντής Καθηγητής της Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΑΠΘ / ΓΠΝ ΑΧΕΠΑ για 31 περίπου χρόνια.
1/1981-10/1981 Καθήκοντα Επιμελητού Αναισθησιολογίας στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο 401 ΓΣΝΑ- Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, κατά την Στρατιωτική θητεία (8 μήνες)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Εκπαίδευση φοιτητών
Συμμετέχω στην εκπαίδευση των 4ετων φοιτητών της Ιατρικής, από το 1982 συνεχώς μέχρι σήμερα, εκτελώντας αυτοδύναμο διδακτικό έργο ως Λέκτορας, από το 1988 ως επίκουρος καθηγητής, από το 1998 ως αναπληρωτής καθηγητής της Πανεπιστημιακής αναισθησιολογικής κλινικής και από το 2007 ως καθηγητής, συνολικά επί 31 περίπου συνεχή χρόνια. Παράλληλα παίρνω μέρος στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικευομένους και ειδικούς της κλινικής. Με:
Διδασκαλία θεωρητική από αμφιθεάτρου και κλινική εκπαίδευση, από το 1987-1991 του επιλεγομένου Μαθήματος «Θεραπευτική Πόνου» στους Φοιτητές του Ζ΄ εξαμήνου σπουδών του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, στην αντίστοιχη Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ/ ΠΝ ΑΧΕΠΑ.
Διδασκαλία θεωρητική από αμφιθεάτρου και κλινική εκπαίδευση, από το 1987-1991 του επιλεγομένου Μαθήματος «Επείγουσα Ιατρική» στους Φοιτητές του Ζ΄ εξαμήνου σπουδών του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, στην αντίστοιχη Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ/ ΠΝ ΑΧΕΠΑ.
Διδασκαλία θεωρητική από αμφιθεάτρου και κλινική εκπαίδευση, από το 1982 συνεχώς μέχρι σήμερα του υποχρεωτικού Μαθήματος « Αναισθησιολογία» στους Φοιτητές του Ζ΄ εξαμήνου σπουδών του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, στην αντίστοιχη Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ/ ΠΝ ΑΧΕΠΑ.
Μέσα στο μάθημα της «Θεραπευτικής του Πόνου» εντάσσονται και ομιλίες μου σχετικές με τον Ιατρικό Βελονισμό.
Διδασκαλία θεωρητική από αμφιθεάτρου και κλινική εκπαίδευση, από το 1992 συνεχώς μέχρι σήμερα του επιλεγομένου Μαθήματος «Εντατική Θεραπεία-Ανάνηψη- Θεραπευτική του Πόνου» στους Φοιτητές του Ζ΄ εξαμήνου σπουδών του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, στην αντίστοιχη Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ/ ΠΝ ΑΧΕΠΑ.
Από το 1984 συνεχώς μέχρι σήμερα μετέχω στις γραπτές και προφορικές εξετάσεις των φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος.
Συμμετοχή στη Διδασκαλία από αμφιθεάτρου του υποχρεωτικού μαθήματος «Επείγουσα Ιατρική», από το 2005 μέχρι σήμερα στους φοιτητές της Ιατρικής του 10ου εξαμήνου με το κεφάλαιο της «ΚΑΡΠΑ- Καρδιο-Πνευμονική Αναζοωγόνηση».
Συμμετοχή στη Διδασκαλία από αμφιθεάτρου του επιλεγόμενου Μαθήματος στους φοιτητές της Ιατρικής του Ι΄ εξαμήνου «Παθολογική Ογκολογία» από το 2005 μέχρι σήμερα με το κεφάλαιο της «Αντιμετώπιση του πόνου του ογκολογικού ασθενή».
Ανάθεση Διδασκαλίας (με αποφάσεις του Τμήματος Ιατρικής, και του Τμήματος Φαρμακευτικής) του υποχρεωτικού Μαθήματος στους Φοιτητές του Φαρμακευτικού τμήματος του Ζ΄ εξαμήνου σπουδών «Επείγουσα Θεραπευτική» στό Φαρμακευτικό τμήμα του ΑΠΘ, με 2 ώρες θεωρία την εβδομάδα, από το 1984 μέχρι σήμερα συνεχώς. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται θεωρητικά από αμφιθεάτρου, καθώς και με φροντιστηριακές, κλινικές ασκήσεις και ασκήσεις δεξιοτήτων.
Από το 1984 συνεχώς μέχρι σήμερα μετέχω στις γραπτές και προφορικές εξετάσεις των φοιτητών του Φαρμακευτικού Τμήματος.
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα
Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Στο ΜAΘΗΜΑ των «Διαταραχών ύδατος, ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας»,.
Στο ΜΑΘΗΜΑ «Αντιμετώπιση του Πόνου»
Στο ΜΑΘΗΜΑ «Περιεγχειρητική αντιμετώπιση του ασθενούς»
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μετεκπαιδευτικών
Σπουδών Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. (ΠΡΟΜΕΣΙΠ) με Διπλωματικές
Συμμετοχή στην Εκπαίδευση ειδικευόμενων ιατρών
Στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση των Ιατρών
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Από το 1982 συμμετέχω στις δραστηριότητες του Πειραματικού Εργαστηρίου της Αναισθησιολογίας του ΑΠΘ, που έγινε με τη φροντίδα και την προσωπική συμβολή των καθηγητών: Δ.Γ.Λάππα και Μ.Μ.Γκιάλα.
Στο διάστημα αυτό έγιναν πολλές μελέτες σε σκύλους και επίμυες σχετικά με τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις αναισθητικών φαρμάκων καθώς και άλλων φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται στην αναισθησία.
Η Ερευνητική μου δραστηριότητα συνοψίζεται στα εξής:
Α. Πειραματική έρευνα
Από του 1982 συμμετέχω στις δραστηριότητες του Πειραματικού Εργαστηρίου της Αναισθησιολογίας με πρωτόκολλα μελέτης αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών, αποκλειστών διαύλων Ασβεστίου, επί της νευρομυικής σύναψης και του καρδιαγγειακού συστήματος (με 6 Διδακτορικές διατριβές).
Συμμετέχω σε μελέτες με την εφαρμογή ηλεκτρο-βελονισμού σε πειραματικά μοντέλα πόνου σε επίμυες.
Β. Κλινική έρευνα
Από του 1982 συμμετέχω στις δραστηριότητες της Κλινικής Έρευνας της Αναισθησιολογίας με πρωτόκολλα μελέτης δράσης αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών, επί της νευρομυικής σύναψης, στο κέντρο του εμέτου, το κεντρικό νευρικό σύστημα και στο καρδιαγγειακό συστήμα (με 14 Διδακτορικές διατριβές).
Συμμετέχω επίσης σε μελέτες με την εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού / βελονισμού:
σε κλινικές μελέτες οσφυαλγίας
σε κλινικές μελέτες γονυαλγίας
σε κλινικές μελέτες παχυσαρκίας
σε κλινικές μελέτες μετεγχειρητικού πόνου.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Συνολικά: 65
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Συνολικά: 27
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ:
1. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙ ΓΟΝΥΑΛΓΙΩΝ.
Βασιλάκος Δ., Τσάκωνα-Tσοβαίρη Ε., Γκιάλα Μ.
Δημoσιεύθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ», τόμος 20, τεύχος 1, σελ. 55-57, 1986.
2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ-ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ
Δ. Βασιλάκος, Ε. Τσοβαίρη-Τσάκωνα, Μ. Γκιάλα.
Δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ», τόμος 20, τευχος 1, σελ. 58-61, 1986.
3. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Δ.Βασιλάκος
Δημοσιεύθηκε στα «Θέματα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής», τεύχος 8, τόμος 4ος, Ιούνιος 1994, σελ.99-105.
4. Electroacupuncture on a patient with pacemaker: a case report.
Vasilakos DG , Fyntanidou BP. Acupunct Med. 2011 Jun;29(2):152-3.
5. Acupuncture as an adjunctive therapy to pharmacological treatment in patients with chronic pain due to osteoarthritis of the knee: a 3-armed, randomized, placebo-controlled trial.
Mavrommatis CI, Argyra E, Vadalouka A, Vasilakos DG. Pain 2012 Aug;153(8):1720-6.
6. Effect of perioperative electroacupuncture as an adjunctive therapy on postoperative analgesia with tramadol and ketamine in prostatectomy: a randomised sham-controlled single-blind trial.
Ntritsou V, Mavrommatis C, Kostoglou C, Dimitriadis G, Tziris N, Zagka P, Vasilakos D. Acupunct Med 2014 Jan 30.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ:
1. ΜΕΛEΤH ΤΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΦΕΝΤΑΝΥΛΗΣ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ANΑΛΓΗΣΙΑ.
ΤΖΑΜΤΖΗΣ Ε., ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ Δ., ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Θ., ΑΡΓΥΡΑΚΟΥΛΗ Γ., ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ Ν., ΓΚΙΑΛΑ Μ.
Δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ», Τόμ.21, τεύχ.2, σελ.130-135,1987
2. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣOYΦENTANYΛHΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ
Γ. Μαρκογιαννάκη, Δ. Βασιλάκος, Θ. Ευαγγελίδης, Ε. Τζαμτζής, Μάντζαρης Μ. Γκιάλα.
Δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣθΗΣlΟΛΟΓ1Α», Τόμ. 22, τεύχ. 3, 202-5,1988.
3. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ Β-ΕΝΔΟΡΦΙΝΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΣΟΥΦΕΝΤΑΝΥΛΗΣ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΑ.
Ε. Τζαμτζής, Δ. Βασιλάκος, Ε. Τσάκωνα, Α.Μάντζαρης, Γ. Αργυρακούλη Ι. Γιώβος
4. ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΟΥΦΕΝΤΑΝΥΛΗΣ- ΜΠΟΥΠΙΒΑΚΑΙΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ.
Δ. Βασιλάκος, Α.Μάντζαρης, Ε.Τζαμτζής, Γ.Μαρκογιαννάκη,Θ.Ευαγγελίδης, Ν.Λειβαδάρας, Β. Κόκκας.
Δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣθΗΣΙΟΛΟΓΙΑ», Τόμ. 22, τεύχ.3, 192-196, 1988.
5. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟ ΚΑΘΕΤΗΡΑ
Γ.Μαρκογιαννάκη, Γ.Αργυρακούλη, Θ.Ευαγγελίδης, Ε. Τζαμτζής, Ν. Λειβαδάρας, Δ. Βασιλάκος
Δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣθΗΣΙΟΛΟΓΙΑ», Τόμο 22, τεύχ.1, 48-50,1988.
6. Από τον οξύ στον χρόνιο πόνο
Βασιλάκος Δ.
Δημοσιεύθηκε στα Θέματα Αναισθησιολογίας και εντατικής Ιατρικής, Τόμος 16, τεύχος 1, 2006, 29-31.
7. Comparison between newer local anesthetics for myofascial pain syndrome managment.
Zaralidou A., Amaniti E., Maidatsi P., Gorgias N., Vasilakos D.
Δημοσιεύθηκε στο Methonds and Findings in Experimental and Clinical Pharmacology 29 (5), pp. 353-35, 2007.