Ο αμαρτωλός ιός «κοξάκι»
Ο ιός με το εξωτικό όνομα έχει εξωτικό παρελθόν. Αυτό το αμαρτωλό παρελθόν του ιού κοξάκι ήταν που ανησύχησε τους έλληνες αρμοδίους και έσπευσαν να σημάνουν συναγερμό, βασιζόμενοι στη μοναδική επιδημία που ξέσπασε από το 1996 μέχρι σήμερα στον κόσμο.
*Ηταν Ιούλιος του ’97, όταν στη Μαλαισία και την Ταϊβάν εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας, εξαιτίας του κοξάκι, ορισμένα από τα οποία ήταν μοιραία.
Αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων μάς επεσήμαναν πως «αυτή η επιστημονική εμπειρία και ο τρόπος συμπεριφοράς του ιού στις δύο χώρες οδήγησε την Αθήνα σε αυτή την απόφαση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η περίπτωση των δύο αυτών χωρών είναι η μοναδική, από το 1996 μέχρι το 2002, η οποία αναφέρεται σε επιδημία ιογενών λοιμώξεων που επέφεραν στον πληθυσμό τέτοιου είδους επικίνδυνες επιπλοκές.
Οι θάνατοι από μυοκαρδίτιδα ξεπέρασαν στη Μαλαισία τους 30, ενώ αρκετά από τα περιστατικά ήταν παιδιά, κυρίως αγόρια, με ηλικία από 7 μηνών έως 6 χρόνων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται από το Μικροβιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Παστέρ τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές και ιολογικές εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό που ήδη πιστεύουν οι ειδικοί του υπουργείου, ότι δηλαδή ο «άγνωστος» ιός είναι πιθανότατα ο κοξάκι. Η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, που την Παρασκευή έφθαναν μόλις τα δύο από 13 την Τρίτη, έδωσε το πράσινο φως για την άρση των μέτρων. Μια απόφαση στην οποία συνυπολογίσθηκαν και οι αρνητικές συνέπειες που είχαν προέλθει από φαινόμενα πανικού.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν, χωρίς ακόμη όμως να είναι γνωστό πόσο αυξήθηκαν τα περιστατικά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή από τη στιγμή που άρχισε πλέον να διαφαίνεται το πρόβλημα.
Μέσα σε ενάμιση μήνα, από τις πρώτες ημέρες του χρόνου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, η αύξηση σχεδόν ξεπέρασε το 100%. Η… αντίστροφη μέτρηση, άρχισε να γίνεται αισθητή, με όλο και περισσότερα κρούσματα ιογενών λοιμώξεων, από τις αρχές Μαρτίου.
Τον περσινό χειμώνα, η εικόνα ήταν διαφορετική: Η μεγάλη έξαρση των λοιμώξεων εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τον Απρίλιο σημειώθηκε σημαντική ύφεση, με σχεδόν υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων. Το χειμώνα του 2000 ο αριθμός των περιστατικών ήταν σχετικά χαμηλός. Πάντως και το χρόνο αυτό, όπως και το 2001, η έξαρση εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ, την άνοιξη παρουσιάστηκε ύφεση.
Οι επιπλοκές στην καρδιά, κυρίως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που εκδηλώθηκαν στους ασθενείς, θεωρούνται από τους επιστήμονες αρκετά σπάνιες, ειδικά στα παιδιά. Οι περισσότεροι από τους ιούς που πλήττουν κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεραπεύονται εύκολα.
«Στην ηλικία των 18 χρόνων», επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Λεγάκης, «το 50% του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα ενάντια στους ιούς αυτούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι σχεδόν όλοι τους έχουμε περάσει. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό κοξάκι, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των εντεροϊών, είναι δεύτερες σε συχνότητα μετά το κοινό κρυολόγημα».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 28/04/2002