Το παλμικό φως στην ανάπλαση του δέρματος ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΛΜΙΚΟ ΦΩΣ INTENSE PULSED LIGHT IPL
Καθώς γέρναμε, το δέρμα περνάει από ποικίλες φυσικές και περιβαλλοντολογικές αλλαγές. Δέχεται ερεθίσματα και αντιδρά για την προστασία του. Αυτές οι αντιδράσεις είναι άλλοτε εμφανείς και άλλοτε όχι. Οι εμφανείς αντιδράσεις φαίνονται διαφορετικές στα μάτια του κάθε ανθρώπου.
Αυτές που είναι αντικειμενικά ενοχλητικές είναι :
Το μέλασμα (πανάδες)
Οι εφηλίδες (φακίδες)
Οι ρυτίδες
Η χαλάρωση
Οι τελαγγειεκτασείες
Τα σημάδια εκ γεννετής
Οι διευρυμένοι πόροι
To φωτογηρασμένο δέρμα που συνήθως παρουσιάζει όλα τα παραπάνω αλλά και έλλειψη ελαστικότητας και απαλότητας
Η τεχνολογία του έντονου παλμικού φωτός βασίστηκε στην εκπομπή παλμών φωτός υψηλής έντασης που δεν είναι laser, για να διαπεράσει το δέρμα με στόχο την ανάπλαση του.
Το έντονο παλμικό φως δίνει τα οφέλη ενός laser, ενός χημικού πηλιγκ ή ενός αλλού μέσου ανάπλασης χωρίς τα μειονεκτήματα τους.
Oι θεραπείες με έντονο παλμικό φως κατατάσσονται στις μη επεμβατικές μεθόδους αναζωογόνησης ενώ τα laser μπορεί να είναι αλλά επεμβατικά και αλλά όχι. Έτσι ανάλογα με το τι αποτελέσματα προσδοκούμε και πόσο ρίσκο θέλουμε να πάρουμε, διαλέγουμε και την αντίστοιχη μέθοδο.
αναλυτικότερα:
Οι επεμβατικές θεραπείες ανάπλασης μπορούν να δώσουν μεγάλη διάφορα στις βαθιές ρυτίδες, αλλά υπάρχει κίνδυνος πολλών επιπλοκών (όπως ένα ελεγχόμενο έγκαυμα) που συνοδεύεται από:
Πρήξιμο, σχηματισμός κρούστας, αιμορραγία, ερύθημα, απολέπιση, ενόχληση και κίνδυνος μακροχρόνιας υπέρμελαχρωσης ή υπομελαχρωσης και σχηματισμός ουλών .
Αντίθετα οι μη επεμβατικές θεραπείες δεν παράγουν τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά δεν έχουν τις παρενέργειες των επεμβατικών.
Τα πλεονεκτήματα των ipl έναντι των laser είναι :
Ο ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης καθώς το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες αμέσως μετά τη θεραπεία, διότι δεν υπάρχει η διαδικασία της επούλωσης.
Σε αντίθεση με τα laser δρα στο δέρμα από μέσα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν θέλουν το ¨κόκκινο πρόσωπο¨ που είναι αποτέλεσμα των lasers και μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.
H θεραπεία εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο και όχι μόνο τοπικά σε ένα σημείο.
Ο κίνδυνος παρενεργειών είναι πολύ μικρότερος
Οι θεραπείες δίνουν μια σταδιακή φυσική βελτίωση
Τα λέιζερ εκπέμπουν σε ένα μήκος κύματος ενώ αντίθετα το έντονο παλμικό φως εκπέμπει πολλά μήκη κύματος και απορροφάται από πολλά συστατικά του δέρματος όπως μελανίνη, αιμογλοβινη και νερό.
Είναι ως επί το πλείστον ανώδυνο
Οι θεραπείες έντονου παλμικού φωτός εφαρμόζονται:
Στο πρόσωπο
Στο λαιμό
Στο στήθος (ντεκολτέ)
Στα χέρια
Και σε περιοχές όπου παρουσιάζονται οι παραπάνω αλλοιώσεις.
Οι εφαρμογές κυμαίνονται από 4 έως 6 επισκέψεις με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων περίπου.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Χρωματικές αλλοιώσεις
Αγγειακές αλλοιώσεις
Αλλοιώσεις κολλαγόνου και ελάτινης
Συγκεκριμένα:
Στις Xρωματικές αλλοιώσεις όπως :
Το μέλασμα: που είναι καφέ κηλίδες συνήθως στο πρόσωπο
Τις εφηλίδες: καφέ ή μαύρες επίπεδες κηλίδες
Τις γεροντικές κηλίδες: Σκουρό χρωμα, σημάδια μεγαλύτερου μεγέθους.
Και τα σημάδια εκ γεννετής.
ΑΙΤΙΑ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ
Η μελανίνη είναι χρωστική ουσία των μελανικυτταρων τα οποία είναι δενδριτικα κυτταρα,νευρικής προελεύσεως(σαν χταπόδι), βρίσκονται στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας(1 μελανοκύτταρο προς 10 βασικοκύτταρα), διεγείρονται από τις υπεριώδεις ακτίνες, και απλώνονται πάνω από τον πυρήνα των κύτταρων για την προστασία του.
Αυτές οι περιοχές του δέρματος περιέχουν ειδικά υψηλές συγκεντρώσεις μελανίνης που οφείλεται:
στο μεν μέλασμα στην έκθεση στον ήλιο (συνήθως καλοκαίρι), στη εγκυμοσύνη λόγω ορμονών (και έχει την εικόνα της μάσκας) και στα αντισυλληπτικά χάπια. Εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα (παρειές, πλάγια της μύτης, άνω χείλος κ.α) και σε ηλικίες 20 έως 45. Συχνοτερα σε γυναίκες με σκούρο δέρμα αλλά και σε άντρες.
Στις εφηλίδες οφείλεται επίσης στην έκθεση στον ήλιο, συναντάται συνήθως σε ανοιχτούς τύπους δέρματος. Παρουσιάζεται αυξημένη μελαχρωση της βασικής στιβάδας από μια υπερδραστηριότητα των μελανοκυττάρων.
Στις γεροντικές κηλίδες οφείλεται επίσης στην έκθεση στον ήλιο αλλά και στην συγκράτηση τον προϊόντων του μεταβολισμού των οξειδωμένων κύτταρων μέσα στην επιδερμίδα. Εμφανίζονται σε άτομα ώριμης ηλικίας σε όλους τους τύπους δέρματος και τα όρια τους είναι ασαφή. Παρουσιάζεται επιμήκυνση των μεσοθηλεων διαστημάτων της επιδερμίδας και μελαχρωση της με αυξημένο ή φυσιολογικό αριθμό μελανοκυττάρων. Συνήθως παρατηρείται και ορισμένος βαθμός ελαττωσης και διεύρυνσης των τριχοειδών του χορίου.
Και τέλος στα σημάδια εκ γεννετής που παρουσιάζεται άνιση κατανομή της μελανίνης
Οι δυσχρωμίες ποικίλουν σε μέγεθος, μορφή και βάθος. Μερικές έχουν το κεφάλι μιας καρφίτσας και άλλες μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρο χέρι σε ευδιάκριτες ή μη περιοχές. Μπορεί να είναι ανάγλυφες ή μη και αποτελούν μια κοσμητική παρά μια ιατρική ανησυχία. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπως μερικοί σπίλοι , ή ηλιακές κηλίδες που η αφαίρεση τους κρίνεται ιατρικά απαραίτητη.
Αγγειακές αλλοιώσεις όπως :
ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ Ή ΤΡΙΧΟΕΙΔΕΙΣ ΑΤΕΛΕΚΤΑΣΙΕΣ Η’ ΤΕΛΑΓΓΕΙΕΚΤΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ(spider veins)
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ
ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ
ΕΡΥΘΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΠΌ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΝΟΣΟ
ΑΙΤΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ
Οι Ευρυαγγειες:
Είναι διασταλμένα τριχοειδή του δέρματος. Η διεύρυνση του αυλού των τριχοειδών τα καθιστά ορατά κάτω από την επιδερμίδα. Βρίσκονται συνήθως στο πρόσωπο και στα πόδια και εμφανίζονται από παράγοντες όπως η ορθοστασία, η κληρονομικότητα, σε περιόδους ορμονικών ανακατατάξεων κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την κλιμακτήριο. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν το βάρος, η προδιάθεση του δέρματος όταν εκτίθεται στον ήλιο και οι διατροφικές συνήθειες.
Τα Αιμαγγειώματα:
Είναι καλοήθη ογκίδια που αποτελούνται από πολλά αιμοφόρα αγγεία και παρουσιάζουν έντονη υπεραιμία είναι συνήθως συγγενή, μερικά φεύγουν μόνα τους και αλλά παραμένουν. Η αιτία είναι άγνωστη και χαρακτηρίζονται ως ακίνδυνα.
Αλλοιώσεις κολλαγόνου και ελάτινης όπως :
Οι Ρυτίδες (όχι βαθιές,fine lines)
Χαλάρωση
Ούλες ακμής
Μετεγχειρητικές ούλες
Μετατραυματικες ούλες
Εγκαύματα
AITΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ
Η ηλικία ,η κληρονομικότητα, ο ήλιος, ,η διατροφή, Οι κακές συνήθειες (όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ), το άγχος, και τα φάρμακα αποτελούν τις κύριες αιτίες αλλοίωσης του κολλαγόνου και της ελαστινης. Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην ανακατάταξη των ορμονών και στη δημιουργία Ελευθερών ριζών. Ο ήλιος κάνει τόσο μεγάλη ζημία που οι αλλοιώσεις του δέρματος να οφείλονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει το 90% σε αυτόν και όχι στη φυσιολογική γήρανση.
Το κολλαγόνο είναι το κυριότερο συστατικό του χορίου , αποτελεί το75 – 80% του βάρους του μετά από αφαίρεση του νερού και βρίσκεται με τη μορφή ινών τα οποία διατάσσονται με τη μορφή δεματίων (μακαρόνια). Στο εν τω βάθει χόριο οι κολλαγόνες ίνες είναι παράλληλες με την επιφάνεια ενώ στο θηλωδες είναι λιγότερο οργανωμένες. Υπάρχει το διαλυτό και το αδιάλυτο κολλαγόνο. Το διαλυτό σε σχέση με το αδιάλυτο απορροφά εύκολα υγρασία και φουσκώνει δίνοντας στον ιστό ελαστικότητα. Με το πέρασμα του χρόνου, η ποσότητα του διαλυτού κολλαγόνου μειώνεται. Έτσι έχουμε απώλεια της ελαστικότητας και ρυτίδες. Εξαιτίας αυτού επίσης μειώνεται η αγγειώδη και η θερμορύθμιση.
Η ελάτινη βρίσκεται και αυτή στο κυρίως δέρμα και βρίσκεται σε ποσοστό μόνο 2.7%. Η απώλεια της δημιουργεί χαλάρωση και ραβδώσεις. Μετά τα 30 μειώνεται αξιοσημείωτα (ενώ το κολλαγόνο όχι τόσο) και έτσι μειώνεται η σταθερότητα του δέρματος στους μορφασμούς, χάνει την ελαστικότητα του και εμφανίζεται ρυτιδωμένο.
Επίσης έχουμε συρρίκνωση των ινοβλαστων (μπορούμε να πούμε ότι κοιμούνται και με το έντονο παλμικό φως διεγείρονται). Είναι κύτταρα του χορίου, απαραίτητα για τη σύνθεση του και την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελάτινης.
ΦΑΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Το φάσμα του έντονου παλμικού φωτός μπορεί να κυμαίνεται στην ορατή και κοντινή υπέρυθρη ζώνη από 400nm περίπου έως 1200nm περίπου. (σχήμα με το φάσμα ακτινοβολίας ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ για σύγκριση με τα διάφορα είδη των laser) Το φως διαβιβάζεται μέσω ενός μικρού ομαλού γυάλινου άκρου το οποίο τοποθετείται πάνω στο δέρμα.
I.P.L. L.A.S.E.R (σχήμα)
Πολυχρωματικό (φάσμα Φωτός) Μονοχρωματικό
Μη σύμφωνο (η φάση των (ένα μήκος κύματος)
κυμάτων δεν είναι σταθερή Σύμφωνο (η φάση των κι-
Μη εστιασμένο φως μάτων είναι σταθερή)
Εστιασμένο φως
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΙΣΤΟΥ ΜΕ ΦΩΣ (σχημα) (κάθε ιστός έχει διαφορετική συμπεριφορά σε ακτινοβολία του ίδιου μήκους κύματος. Στους ανομοιογενείς ιστούς, όταν η ακτινοβολία πέσει στο δέρμα ανακλάται, διαπερνά το στόχο, διαχέεται (σκεδάζετε) και απορροφάται.
Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ (σχήμα) κάθε ουσίας εξαρτάται από το μήκος κύματος του φωτός (ΟΠΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ IPL ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ)
ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΦΕΡΜΟΛΥΣΗΣ
Η ενέργεια του φωτός που διεισδύει στο δέρμα θα διαπεραστεί, θα σκεδαστεί ή θα απορροφηθεί αυξάνοντας τη θερμοκρασία στο συγκεκριμένο στόχο. Έτσι γίνεται:
Eπιλεκτική καταστροφή του στόχου χωρίς να βλάπτεται ο περιβάλλων ιστός.
Θεραπεία χρωματικών αλλοιώσεων
Η ενέργεια του έντονου παλμικού φωτός απορροφάται μόνο από την ανεπιθύμητη μελανίνη και καταστρέφεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αμέσως μετά τη θεραπεία, η μελανίνη έχει διασκορπιστεί χωρίς να θίξει τον περιβάλλοντα ιστό. Τις εβδομάδες μετά τη θεραπεία τα μόρια της μελανίνης ελαχιστοποιούνται μέσω της φαγοκύτωσης και απορροφώνται από το σώμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ αγγειακών αλλοιώσεων
530,570ΝΜ
Στις παραπάνω περιπτώσεις, οι παλμοί του φωτός στοχεύουν στην αιμογλοβινη. Η αιμογλοβινη είναι χρωστική ουσία των ερυθροκυτταρων πλούσια σε σίδηρο που μεταφέρει οξυγόνο από τους ιστούς στους πνεύμονες .Με τους παλμούς φωτός, θερμαίνεται το ορατό αιμοφόρο αγγείο. Αυτή η θερμική απορρόφηση προκαλεί μια θερμοπηξία των αγγείων και μια σταδιακή απορρόφηση από τον οργανισμό. Ενδείκνυται για αγγεία διαμέτρου έως ένα mm.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ αλλοιώσεων κολλαγόνου και ελαστίνης
Οι παλμοί του φωτός στοχεύουν στους ινοβλαστες και στις πρωτεϊνες του (κολλαγόνο και ελαστινη). Προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τη διέγερση του κυτταρικού μεταβολισμού, τη διέγερση των ινοβλαστών και τη μερική μετουσίωση των πρωτεϊνών αυτών. Αυξάνεται η ποσότητα του διαλυτού κολλαγόνου και από υδαρές γίνεται πιο πυκνό. Έτσι οι ρυτίδες και οι ουλές γεμίζουν από κολλαγόνο και λειαίνονται.
(Η ενεργοποίηση των ινοβλαστων γίνεται σε θερμοκρασία 52-58Co για χρόνο 50ms και μήκη κύματος για μεγάλο βάθος διείσδυσης).
ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ (σχημα πριν και μετα)
Σχηματισμός νέου κολλαγόνου ταυτόχρονα στο θηλώδες και εν τω βάθει χόριο και αύξηση στον αριθμό των ινοβλαστων. Οι δέσμες κολλαγόνου γίνονται πιο παχιές, πιο συμπαγείς και διασκορπίζονται χωρίς ομογενοποιήση. Η κατάθεση του κολλαγόνου παρατηρείται πιο έντονη στο θηλωδες χόριο.
Όσον αφορά τις ραβδώσεις:Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη τους είναι ανεπαρκώς κατανοητοί. Θεωρείται ότι η καταστροφή του κολλαγόνου πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απάντηση που έχει ως αποτέλεσμα την συρρικνώσει των ελαστικών ινών με απώλεια της συνέχειας του δέρματος. Αυτή η διαδικασία είναι όμοια με την επούλωση της μετεγχειρητικής πληγής .
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση έντονου παλμικού Φώτος μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.
Έτσι η υποχρέωση των ραβδώσεων μπορεί να βελτιωθεί με φάσμα φωτός από 290nm έως 400nm.Αυτή η βελτίωση μπορεί να ενισχυθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους που βοηθούν στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου. Η κατάσταση και διατήρηση της χρώσης ποικίλει και μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως ο φωτοτυπος του δέρματος, η περιοχή και ο τύπος και η ηλικία της ουλής.
Παρόλα αυτά γίνονται συνεχώς δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και το έντονο παλμικό φως συνεχώς εξελίσσεται.
Όσον αφορά την ακμή το έντονο παλμικό φως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός από τους παράγοντες της. Με πολύ χαμηλό μήκος κύματος (γύρω στα 400nm) έχουμε αύξηση της παραγωγής των πορφυρινων τα οποία είναι ένζυμα φωτοευαίσθητα. Αυτά τα ένζυμα είναι ο εχθρός του κορινοβακτηριδίου της ακμής.
Τέλος έρευνες απέδειξαν ότι βελτιώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, σε περιπτώσεις ποικιλοδερμιας, σμηγματοροικης υπερκερατωσης και μείωσης του χρόνου επούλωσης μετά από θεραπεία επεμβατικής μεθόδου ανάπλασης .
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Φάσμα Φώτος: 510 nm έως 1200 nm. Το μήκος κύματος δείχνει πόσο βαθιά φτάνει η ακτινοβολία στους διάφορους ιστούς. Αναλυτικότερα:
Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος, τόσο μεγαλύτερη είσαι η διείσδυση. Πρέπει να υπάρχει ευρύ φάσμα φωτός έτσι ώστε να φτάνει σε πολλά επίπεδα και να καταστρέφει τις εκάστοτε αλλοιώσεις. Όπως π.χ. υπάρχουν αγγεία σε διάφορα βάθη
Έτσι βλέπουμε ότι: πολλά μήκη κύματος = πολλά επίπεδα δράσης. Η φωτεινή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική όταν φτάνει την επιφάνεια του δέρματος.
Ένταση: είναι η πυκνότητα της ενέργειας που κατανέμεται ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κυμαίνεται από 10 j/cm2 έως 45 j/cm2 περίπου . Από τη στιγμή που το μήκος κύματος ορίζει το βάθος διείσδυσης, με το επίπεδο θερμότητας που παράγεται στη μελανίνη, στο αίμα και στους ιστούς, η διανομή της έντασης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η απορρόφηση της μελανίνης, της αιμογλοβινης και του νερού, καθώς και το βάθος διείσδυσης ποικίλουν σε όλο το φάσμα φωτός. Τέλος η ένταση μπορεί να αυξάνεται από θεραπεία σε θεραπεία έτσι ώστε να αυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα
Διάρκεια παλμού: Είναι η χρονική διάρκεια που εκπέμπεται ο παλμός. Μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά ο κάθε παλμός. Κυμαίνεται από 6ms -26ms.
Διάρκεια παύσης ή χρόνος καθυστερήσης: είναι ο χρόνος μεταξύ δυο παλμών. Ο χρόνος παύσης κυμαίνεται από 5ms -60ms.
Με αυτό το χρόνο δίνεται η ευκαιρία στο δέρμα να χαλαρώσει και έτσι αποφεύγεται η υπερθέρμανση του και μειώνεται ο κίνδυνος εγκαύματος. Όμως ο χρόνος παύσης πρέπει να είναι μικρότερος από το χρόνο που χρειάζεται ο ιστός να κρυώσει, έτσι ώστε να διατηρείται μια θερμοκρασία, η οποία να αυξάνεται προοδευτικά με τους επόμενους διαδοχικούς παλμούς. Για τα περισσότερα δέρματα είναι ιδανικός μικρός χρόνος παύσης.
Όσο πιο λευκό είναι ένα δέρμα τόσο πιο μικρός πρέπει να είναι ο χρόνος παύσης. Το σκούρο δέρμα απορροφά περισσότερη ενέργεια και αυξάνει πιο εύκολα τη θερμοκρασία. Έτσι εδώ ο χρόνος μεταξύ των παλμών πρέπει να είναι αρκετός.
Αριθμός των παλμών: Καθορίζει τον τρόπο κατανομής της ενέργειας. Κυμαίνεται από 2 έως 3.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Άτομα που έχουν εκτεθεί σε φυσικό ή τεχνητό φως τον τελευταίο μήνα ή που πρόκειται να εκτεθούν τον ερχόμενο μήνα ή και κρέμες αυτομαυρίσματος
Εγκυμοσύνη
Φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (oracular) και γενικά φάρμακα που η έκθεση σε αυτές τις ακτινοβολίες αντενδείκνυται)
Ιστορικό χηλοειδούς ούλης
Ιστορικό έρπει smilax που δεν έχει δεχθεί θεραπεία
Διαβήτης
Νεοπλασία ή φλεγμονή
Ύποπτες αλλοιώσεις στην ακτινοβολούμενη περιοχή
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Μεγάλη δόση ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει θερμική ζημία στο δέρμα με αποτέλεσμα υπερτροφία ή ατροφία ή και υπέρ ή υποχρέωση.
Προστασία με ειδικά γυαλιά που προστατεύουν από τα εκπεμπόμενα μήκη κύματος. Χωρίς αυτά, το μάτι μπορεί να προσβληθεί από άμεση εκπομπή ή και έμμεση (δηλ. αντανάκλαση σε κάποια επιφάνεια)
Ακόμη και αν φοριούνται τα ειδικά γυαλιά , ποτέ δεν κοιτάζουμε τη δέσμη φωτός από την κεφαλή
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό (όχι meal) 30 λεπτά πριν τη θεραπεία και να αφαιρεθεί καλά πριν την εφαρμογή.
μετά τη θεραπεία εφαρμόζεται τοπικό κορτικοστερεοειδές και ο ασθενής επαναλαμβάνει 2 φορές το επόμενο 24ωρο.
Προ και μετά της θεραπείας είναι απαραίτητη αντηλιακή και ενυδατική φροντίδα
Σχεδόν πάντα παρουσιάζεται ερύθημα και οίδημα που φεύγει τις επόμενες ώρες
Άτομα με πανάδες παρουσιάζουν μια επιφανειακή κρουστά μετά τη θεραπεία που φεύγει σε 5 με 10 μέρες .
Άτομα με τελεαγγειεκτασειες και δυσχρωμίες παρουσιάζουν μια ήπια αποφλοίωση και μια αίσθηση τραβήγματος του δέρματος που και αυτό εξαφανίζεται.