Η οστεοπόρωση προτιμά τις γυναίκες

Facebooktwitterpinterest

Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική «αποδυνάμωση» του οστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των καταγμάτων. Συγκεκριμένα το φυσιολογικό οστό αποτελείται από ένα πλέγμα κολλαγόνου και αλάτων ασβεστίου. Στην οστεοπόρωση υπάρχει απώλεια αυτών των δύο στοιχείων, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται ασθενέστερο. Περισσότεροι από 20.000.000 άνθρωποι έχουν οστεοπόρωση στις Η.Π.Α. και περίπου 1.300.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα υποστούν ένα κάταγμα σαν αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης. Οι ασθενείς δεν ξέρουν συνήθως ότι πάσχουν από οστεοπόρωση μέχρι τη στιγμή του κατάγματος.

Τι σημαίνει ο όρος «οστική μάζα»;

Ο όρος «οστική μάζα» αντιπροσωπεύει την πυκνότητα του οστού. Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο ισχυρότερα είναι τα οστά. Φυσιολογικά υπάρχει αύξηση της οστικής μάζας μέχρι τα 25 έτη της ζωής, ενώ μετά τα 35 χρόνια άνδρες και γυναίκες χάνουν 0,3% οστικής μάζας το χρόνο.

Γιατί η οστεοπόρωση συμβαίνει συχνά σε γυναίκες και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση;

Τα οιστρογόνα (χαρακτηριστική ορμόνη του γυναικείου φύλου) παίζουν σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν 2-4% οστική μάζα το χρόνο. Η ταχύτατη αυτή απώλεια μετά την εμμηνόπαυση είναι η κύρια αιτία οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση ;

Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι η κληρονομικότητα , η έλλειψη ασκήσεως, η έλλειψη ασβεστίου και βιαταμίνης D, η έλλειψη οιστρογόνων, το κάπνισμα, το αλκοόλ και μερικά φάρμακα (π.χ. η κορτιζόνη).
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να συμβεί κάποιο κάταγμα. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και του μηριαίου είναι τα συνηθέστερα. Συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα μικρής σχετικά κακώσεως (που φυσιολογικά δεν θα προκαλούσε κάταγμα) ή και αυτόματα, γι΄αυτό και ονομάζονται παθολογικά κατάγματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;

Μπορεί να υποπτευθεί κανείς την οστεοπόρωση με την απλή ακτινογραφία, όμως τελικά η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις, όπως η μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D και η απώλεια βάρους αποτελούν τις βάσεις της αντιμετώπισης του προβλήματος. Η άσκηση μπορεί να περιορίσει την απώλεια οστού και ακόμη να επάγει νέα οστεογένεση. Βέβαια, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η πρόληψη της εξέλιξης της οστεοπόρωσης μέσω της χρησιμοποίησης της κατάλληλης αγωγής ορμονικής υποκατάστασης. Για τον σκοπό αυτό κάθε γυναίκα η οποία βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να συζητά με τον γιατρό που την παρακολουθεί για την επιλογή της προτιμότερης αγωγής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.