”Ξεκλείδωσαν” τα μυστικά της μηνιγγίτιδας
Για πρώτη φορά, ο “ύπουλος” τρόπος με τον οποίο δρουν τα βακτήρια της επικίνδυνης μηνιγγίτιδας, μιμούμενα τα ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να αποφύγουν τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, αποκαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες. Η έρευνα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (υπό την καθηγήτρια Σούζαν Λι της Σχολή Παθολογίας Σερ Ουίλιαμ Νταν) και Imperial College του Λονδίνου (υπό τον καθηγητή Κρίστοφ Τανγκ του Κέντρου Μοριακής Μικροβιολογίας και Μολύνσεων), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα παρέχουν καλύτερη προστασία.
Η μηνιγγίτιδα προκαλεί μια φλεγμονή στις μεμβράνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο σοβαρή και οδηγεί σε θάνατο στο 5% περίπου των περιπτώσεων. Η ασθένεια πλήττει κυρίως βρέφη και νεαρά παιδιά, αλλά όχι σπάνια προσβάλλει επίσης εφήβους και ενήλικες. Έχει αποκτήσει απειλητική φήμη, επειδή εξελίσσεται ραγδαία και σε μέσα σε λίγες ώρες οι άνθρωποι είναι ήδη σοβαρά άρρωστοι.
Η κυριότερη αιτία μόλυνσης είναι το βακτήριο Neisseria meningitides, που έχει διάφορες μορφές. Η έρευνα μελέτησε τον τρόπο που μια πρωτεϊνη στο εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου επιτρέπει σε αυτό να ξεφεύγει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος κι έτσι να διαφεύγει την εξόντωσή του. Η πρωτεΐνη επιτρέπει στα βακτήρια να εμφανίζονται σαν ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να “καμουφλάρονται”.
“Είναι σαν τα βακτήρια να έχουν κλέψει το πανωφόρι κάποιου και το φόρεσαν για να δείχνουν σαν αυτόν”, δήλωσε η καθηγήτρια Λι. Η νέα έρευνα ανέλυσε το μηχανισμό “απόκρυψης” των επικίνδυνων βακτηρίων, γεγονός που ελπίζεται ότι, σε συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρίες, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εμβολίων.