Η βιταμίνη Β12 «χτίζει» γερά μυαλά

Facebooktwitterpinterest

Τα χαμηλά αποθέματα στο αίμα οδηγούν τους γηραιότερους πιο κοντά στο Αλτσχάιμερ

Ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους (έστω και αν αυτά βρίσκονται εντός των κανονικών ορίων) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο «γήρανσης» του μυαλού τους, ανακοίνωσαν ερευνητές. Σε σχετική μελέτη 107 ατόμων, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν σχετικά χαμηλά αποθέματα της Β12 εμφάνισαν μεγαλύτερη ταχύτητα ατροφίας του μυαλού τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής τους. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, συσχετίστηκε με ταχύτερη εξέλιξη προς τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσον αφορά στους γηραιότερους ενήλικες.

Η Β12 είναι βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών κυττάρων και η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα, επισημαίνουν οι ερευνητές στην ίδια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Ουδείς από τους υγιείς –μεγαλύτερους στην ηλικία ενήλικες στην τρέχουσα μελέτη– είχε ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12. Ωστόσο, αυτοί που είχαν ναι μεν κανονικά επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αλλά χαμηλότερα, συγκρινόμενοι με τους άλλους συμμετέχοντες στη μελέτη, εμφάνισαν μεγαλύτερη συχνότητα ατροφίας στις εξετάσεις τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Γήρανση

Τα εν λόγω ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι χαμηλότερα αποθέματα Β12 σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες προκαλούν «γήρανση» του μυαλού. Δείχνουν, όμως, ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αποτελούν ένα δείκτη ή σημάδι ατροφίας του μυαλού και πιθανόν έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για άμβλυνση της γνωστικής ικανότητας, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Ελληνίδα ερευνήτρια δρ Aννα Βογιατζόγλου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Η μελέτη υποδηλώνει ότι τροποποιώντας τη διατροφή μας ως προς τη λήψη βιταμίνης Β12 προστατεύουμε το μυαλό μας και πιθανώς αποτρέπουμε τη γνωστική εξασθένηση», συμπλήρωσε η δρ Βογιατζόγλου στο Reuters Health.

Η επιστήμονας και οι συνεργάτες της «στρατολόγησαν» στη μελέτη 107 μη πάσχοντες από άνοια και καλώς λειτουργούντες ενήλικες, 61-87 ετών. Στην αρχή της μελέτης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σάρωσης του εγκεφάλου με τομογραφία μαγνητικού συντονισμού (MRI), τεστ ελέγχου της ικανότητας απομνημόνευσης και εξετάσεις αίματος προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12. Πέντε χρόνια αργότερα επανέλαβαν την εξέταση MRI. Αυτοί οι οποίοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της Β12 στο αίμα τους κατά την έναρξη της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι είχαν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από τους υπόλοιπους να εμφανίσουν ατροφία του μυαλού.

Ωστόσο, είναι νωρίς να συστήσουμε στους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 για να καθυστερήσουμε την ατροφία του μυαλού, υπογράμμισε η δρ Βογιατζόγλου. Η ίδια αναμένει τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που πραγματοποιούν αυτή και οι συνεργάτες της για να διαπιστώσουν κατά πόσον ένας συνδυασμός συμπληρωμάτων βιταμινών Β επιδρά στους ηλικιωμένους που εμφανίζουν προβλήματα μνήμης. «Αυτό που μπορούμε να πούμε», είπε η δρ Βογιατζόγλου, «είναι ότι τα συμπεράσματα υποδεικνύουν ότι θα ήταν καλό να επιδιώκει κάποιος τη διατήρηση της βιταμίνης στα ανώτατα φυσιολογικά όρια». Αυτό, πρόσθεσε η επιστήμονας, μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12 -όπως άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα- αλλά και ενισχυμένα δημητριακά στο πρόγευμα. Η συνιστώμενη διατροφική δόση για τη Β12 είναι 2,4 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.