ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Στις μέρες της μεγάλης ζέστης, πολλοί θα είναι σε διακοπές και άλλοι θα εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες ? εντός των τειχών ?. Όπου κι αν βρισκόμαστε, σίγουρα θα αναζητήσουμε δροσιά σε χώρους όπως οι πισίνες. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η προτίμηση σε τέτοιου είδους διασκέδαση έχει αυξηθεί, με την δημιουργία εγκαταστάσεων παιχνιδιού και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.
Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τους μη ορατούς κινδύνους που απειλούν την υγεία μας, και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία τόσο της οικογένειας μας, όσο και των γύρω μας.
Υπάρχουν, λοιπόν, ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των ανακυκλούμενων νερών (πισίνες, τζακούζι), εκδηλώνονται με μολύνσεις των αυτιών, του δέρματος, του αναπνευστικού και των ματιών. Συνηθέστερη εκδήλωση, όμως, αποτελεί η διάρροια, από μικρόβια όπως το κρυπτοσπορίδιο, η σιγκέλλα, και το κολοβακτηρίδιο.
Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μοιραζόμαστε το ίδιο νερό με πολλούς άλλους. Σαν αποτέλεσμα αυτού, αν στον ίδιο χώρο κολυμπάει κάποιος με διάρροια, η πισίνα ή το υδρομασάζ μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τα μικρόβια που σε μεγάλες ποσότητες συνεχώς αποβάλει. Ακόμα όμως κι ένα μη άρρωστο παιδί που χωρίς να το θέλει ενεργείτε ενώ κολυμπά, μπορεί να μολύνει τα νερά. Η κατάποση από κάποιον του μολυσμένου νερού, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην νόσησή του και στην εμφάνιση διάρροιας. Αυξημένη πιθανότητα να αρρωστήσουν, έχουν τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες καθώς και κάθε άτομο με ευάλωτο οργανισμό, λόγω πτώσης του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Πολλοί θα σκεφτούν ότι αν τα νερά είναι καλά χλωριωμένα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν. Η αλήθεια είναι ότι το χλώριο για να πετύχει την καταστροφή των μικροβίων χρειάζεται κάποιες ώρες. Στο διάστημα αυτό μπορούν κάλλιστα κάποια άτομα να μολυνθούν. Άλλωστε η πλήρης απολύμανση ενός σημαντικού όγκου ύδατος, απαιτεί την διενέργεια του λεγόμενου ?σόκ? χλωρίου, που σε περιόδους αιχμής είναι δύσκολο να γίνει.
Θεωρώντας δεδομένο ότι οι υπεύθυνοι των επίμαχων χώρων, για να προστατέψουν τους πελάτες τους και την επιχείρησή τους, τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να λάβουν, απομένει και εμείς σαν υπεύθυνα άτομα να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας. Αρκεί να τηρεί κανείς με συνέπεια τους ακόλουθους απλούς κανόνες :
Δεν κολυμπάμε όταν έχουμε διάρροια. Ειδικά τα μικρά παιδιά. Μπορεί να μολύνουμε το νερό με μικρόβια και να αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
Δεν καταπίνουμε ποτέ νερό. Προσπαθούμε μάλιστα να αποφύγουμε εντελώς να μπεί νερό στο στόμα μας.
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Κάνουμε πάντα ντους πριν πέσουμε στην πισίνα και πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας.
Οι γονείς οφείλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε τακτά χρονικά διαστήματα στην τουαλέτα. Αν περιμένουμε το παιδί να το ζητήσει, τότε είναι μάλλον αργά κι η ζημιά έχει πλέον γίνει.
Αλλάζουμε τις πάνες των μωρών στο μπάνιο κι όχι δίπλα στην πισίνα. Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν στις γύρω επιφάνειες, και να μολύνουν άλλους λουόμενους.
Τέλος, πλένουμε πάντα καλά τα παιδιά με νερό και σαπούνι πριν κολυμπήσουν. Όλοι έχουμε πάνω μας μεγάλες ποσότητες, αόρατων, εντεροπαθογόνων, που μεταφέρουμε κατ’ επέκταση και στο νερό.
Απλοί κανόνες, που μας στοιχίζουν ίσως λίγο χρόνο παραπάνω, προστατεύουν όμως τη δημόσια υγεία. Κι αυτή είναι υπόθεση όλων μας!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, χωρίς ανεπιθύμητες ασθένειες που μπορούν να καταστρέψουν τον λίγο χρόνο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που μας απομένει.