ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
1.Αντίκτυπος της γρίπης για τη δημόσια υγεία
Οι επιδημίες γρίπης οδηγούν σε νόσηση μέχρι και το 10-20% του πληθυσμού μιας περιοχής και είναι υπεύθυνες για περισσότερες από 3-5 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία παγκοσμίως ανά έτος. Οδηγούν δε σε και 250000-500000 θανάτους παγκοσμίως ανά έτος.
2.Τροποι μετάδοσης της γρίπης
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Ο ιός διασπείρεται κυρίωςμε το βήχα και το φτάρνισμα μολυσμένων ατόμων. Επίσης, μερικές φορές, μεταδίδεται με άμεση επαφή, είτε με μολυσμένα άτομα είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια. Εάν ο ιός της γρίπης αποκτήσει πρόσβαση σε ένα νοσοκομείο ή άλλο χώρο παροχής υγείας μέσω μολυσμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ασθενών ή επισκεπτών, μπορεί να διασπαρεί σχετικά γρήγορα και να προκαλέσει νόσο σε άλλους ασθενείς και εργαζομένους στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κατά τη διάρκεια επιδημιών γρίπης σε νοσοκομεία, αναφέρονται ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των ασθενών και του προσωπικού μέχρι και 70%.
3.Περίοδος επώασης και περίοδος μολυσματικότητας της γρίπης
Μολυσμένα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα 1-4 ημέρες από την έκθεση στον ιό. Τα άτομα αυτά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο από 1 ημέρα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι 5-7 ημέρες μετά την έναρξη αυτών. Τα παιδιά μπορούν να παραμένουν μολυσματικά για 7 ή περισσότερες ημέρες.
4.Συμπτώματα της γρίπης
Η γρίπη είναι νόσος του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έναρξη
· πυρετού
· κρυάδων ή / και ρίγους
· πονοκεφάλου
· μυαλγιών
που συνοδεύονται από
· κακουχία
· βήχα
· φαρυγγαλγία
· ρινική συμφόρηση
Ενώ ο πυρετός, οι μυαλγίες και ο πονοκέφαλος τυπικά διαρκούν για 3-5 ημέρες, ο βήχας και η κακουχία μπορεί να διαρκέσουν για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην εμφανίζουν τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης αλλά να παρουσιάζονται με εικόνα επιδείνωσης του χρόνιου νοσήματός τους (π.χ., επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας, κρίση αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κλπ). Μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάζονται κυρίως με πυρετό, ναυτία, εμετούς ή κοιλιακό άλγος, ενώ νεογνά μπορούν να εμφανίζουν εικόνα που μοιάζει με αυτήν μιας σοβαρής συστηματικής βακτηριακής λοίμωξης.
5.Συμπτώματα που βοηθούν στη διαφορική διάγνωση της γρίπης από το κοινό κρυολόγημα
Σύμπτωμα
Κοινό κρυολόγημα
Γρίπη
Πυρετός
Σπάνιος στους ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, ενώ σε νεογνά και μικρά παιδιά μπορεί να ανέλθει μέχρι και 39οC
Συνήθως μέχρι 39οC αλλά μπορεί να ανέλθει μέχρι και πάνω από 40 οC και συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες
Πονοκέφαλος
Σπάνιος
Με αιφνίδια έναρξη και αρκετά συχνά με μεγάλη ένταση
Μυαλγίες
Ήπιες
Συχνές και πολλές φορές έντονες
Αίσθημα κόπωσης-αδυναμία
Ήπια
Συχνά πολύ σοβαρά, μπορούν να διαρκέσουν 1-2 εβδομάδες
Έντονη κακουχία
Ποτέ
Συχνή και με αιφνίδια έναρξη
Ρινόρροια
Συχνή
Μερικές φορές
Φτάρνισμα
Συχνό
Μερικές φορές
Φαρυγγαλγία
Συχνή
Μερικές φορές
Βήχας
Ήπιος, τραχύς
Συχνός και πολλές φορές έντονος
6.Επιπλοκές της γρίπης
Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η δευτεροπαθής βακτηριακή πνευμονία και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων. Πολύ λιγότερο συχνά ο ίδιος ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πρωτοπαθή πνευμονία. Σπανιότατα, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο Reye εάν αρρωστήσουν από γρίπη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Detection and control of influenza outbreaks in acute care facilities. Department of Health and Human Services-Centers for Disease Control and Prevention, U.S.A., September 2001.
Is it the cold or the flu? Department of Health and Human Services-Centers for Disease Control and Prevention, U.S.A.
Influenza antiviral medications: Interim chemoprofylaxis and treatment guidelines. Department of Health and Human Services-Centers for Disease Control and Prevention, U.S.A., December 17, 2003.
Δελτίο τύπου για τη γρίπη. Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003.
Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Υ1-ΓΠ 57338/1-9-2003.
Couch RB: Prevention and treatment of influenza. New England Journal of Medicine, 2000 Dec; 343 (24) : 1778-87.