ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ … ΣΣΣ
Όταν πάσχουν μας ταλαιπωρούν, υποβαθμίζουν τη ζωής μας, απειλούν την υγεία μας! Κι’ όμως για πολλούς είναι μια πάθηση …ταμπού! Αποφεύγουν ακόμα και να μιλήσουν γι’ αυτή, πόσο μάλλον να την αντιμετωπίσουν σωστά!
Επειδή αυτή η στάση συνήθως είναι αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να τα δούμε στις πραγματικές τους διαστάσεις.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί, παρόντες από την πρώιμη εμβρυική ζωή. Δεν είναι νέα στοιχεία που εμφανίζονται κάποια στιγμή εκεί που δεν υπήρχαν προηγουμένως.
Ο όρος αιμορροΐδες αναφέρεται σε αγγεία, που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, περιγράφει δε δύο ξεχωριστές δομές: το εσωτερικό πλέγμα (εσωτερικές αιμορροΐδες) και το εξωτερικό πλέγμα (εξωτερικές αιμορροΐδες).
Μαζί με τον υποκείμενο ιστό που τις στηρίζει (μυϊκός και ινοελαστικός ιστός) αποτελούν τα λεγόμενα ΄πρωκτικά μαξιλάρια’. Αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρωκτική εγκράτεια, αφού η δομή τους εξασφαλίζει την απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και τον έλεγχο των κενώσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υγρά !
ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ
Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου. Η νόσος κάνει την εμφάνισή της όταν ο υποκείμενος ιστός, που στηρίζει τις εσωτερικές αιμορροΐδες και τις κρατά στη θέση τους, διαταθεί και χαλαρώσει (μηχανικοί παράγοντες), όταν υπάρξει διαταραγμένη φλεβική ροή στην περιοχή (αγγγειακή στάση, ανάδρομη ροή) ή αυξημένη ροή αίματος στα σπλάχνα (αιμοδυναμικοί παράγοντες). Οι διάφορες θεωρίες δεν αποκλείουν η μια την άλλη και είναι σαφές ότι στην παθογέννεση εμπλέκονται περισσότεροι του ενός παράγοντες
ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ
Η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται με συμπτώματα και σημεία όπως:
1. Αιμορραγία.
Σχετίζεται με την αφόδευση. Πρόκειται για αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος, μη αναμεμιγμένου με τα κόπρανα. Συνήθως εμφανίζεται αμέσως μετά την αφόδευση σε ποσότητα που μπορεί να είναι από μόλις αντιληπτή στο χαρτί της τουαλέτας έως εμφανής ακόμα και στη λεκάνη.
2. Διόγκωση και πρόπτωση.
Η διόγκωση των εσωτερικών αιμορροΐδων, η μετακίνηση τους και η εμφάνισή τους στο πρωκτικό χείλος (πρόπτωση) μπορεί να γίνει αντιληπτή και από τον ίδιο τον ασθενή ως μάζα που προπίπτει κατά την αφόδευση. Μπορεί επίσης να προκαλεί αίσθημα δυσφορίας που περιγράφεται και ως επιθυμία για αφόδευση ή αίσθημα πληρότητας ή και βάρους στο περίνεο ή τον πρωκτό.
3. Έκκριση.
Πρόκειται για υδαρή ή βλεννοειδή έκκριση στο χείλος του πρωκτού που μπορεί να λεκιάζει το εσώρουχο.
4. Κνησμός και ερεθισμός του δακτυλίου.
Συνήθως συσχετίζεται με την ύπαρξη προπτώσης και εκκρίσεως λόγω ερεθισμού της περιοχής.
5. Πόνος.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν πονούν συνήθως παρά μόνο όταν σχετίζονται με θρόμβωση ή ραγάδα. Η θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδος προκαλεί συνήθως σημαντικού βαθμού πόνο.
Ανάλογα με την παρουσία τους η αιμορροϊδοπάθεια κατατάσσεται σε τέσσερεις βαθμούς / στάδια.
Συνοπτικά:
Α’ στάδιο: παρουσία αιμορραγίας
Β’ στάδιο: παρουσία αιμορραγίας, έκκρισης, κνησμού. Παρουσία προπτώσεως των αιμορροΐδων κατά την κένωση, που ανατάσσεται από μόνη της με το τέλος της κενώσεως.
Γ’ στάδιο: παρουσία αιμορραγίας, μεγαλύτερου βαθμού εκκρίσεως και κνησμού. Η πρόπτωση που παρουσιάζεται δεν ανατάσσεται από μόνη της παρά μόνο χειροκίνητα.
Δ’ στάδιο: Η αιμορραγία, η έκκριση και ο κνησμός παρουσιάζεται όπως και στο Γ στάδιο. Πιθανή είναι η ύπαρξη πόνου. Η πρόπτωση είναι πια μόνιμη και δεν ανατάσσεται ούτε χειροκίνητα.
ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η άγνοια, o φόβος και η κακώς εννοούμενη ντροπή, οδηγούν πολλές φορές τον ασθενή στο να αποκρύπτει το πρόβλημα από τον ιατρό. Αποδίδει δε, αυθαίρετα, οποιοδήποτε σύμπτωμα από την περιοχή του πρωκτού σε αιμορροϊδοπάθεια και αρκείται σε αυτοσχέδιες θεραπείες, με αποτέλεσμα μακρόχρονη ταλαιπωρία αλλά και πιθανούς κινδύνους.
Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι για να διαγνωσθεί η αιμορροϊδοπάθεια, είναι απαραίτητη η εξέταση του ασθενούς από ιατρό. Δεν σχετίζονται αυτόματα όλα τα συμπτώματα απο τον πρωκτό με αιμορροΐδες! Όλα τα παραπάνω, μπορούν να υπάρξουν και σε πληθώρα άλλων νόσων, πολλές φορές πολύ πιο σοβαρών από την αιμορροϊδική.
Ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο έλεγχος του κατώτερου εντέρου μπορεί να γλυτώσουν τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και κινδύνους.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η πυροδότηση των συμπτωμάτων γίνεται κυρίως από διαταραχές της εντερικής λειτουργίας (δυσκοιλιότητα, διάρροια), από την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Είναι βέβαιο ότι η καθιστική ζωή, το άγχος, η χρήση οινοπνεύματος και καρυκευμάτων, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, επιβαρύνουν την κατάσταση.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Κατά συνέπεια, η αλλαγή συνηθειών όπως: α) η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, ψύλιο, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κλπ ) β) η μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη ) γ) η αύξηση πρόσληψης υγρών δ) η σωματική άσκηση (κίνηση) καθώς επίσης και η ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση, μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια της αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας.
Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει: α) χρήση (σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού) φαρμακευτικών σκευασμάτων για τοπική εφαρμογή (αλοιφών), ή για λήψη από το στόμα β) επεμβατικές μεθόδους όπως σκληρυντικές ενέσεις, φωτοπηξία (LASER) ή χρήση ελαστικών δακτυλίων γ) την κλασική χειρουργική αιμορροϊδεκτομή ή τη νέα μέθοδο για ανάταξη των αιμορροΐδων με χρήση κυκλικού αναστομωτήρος (νέα μέθοδος LONGO).
Οι μέθοδοι σαφώς διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά στοιχεία τους, έχοντας συγκεκριμένες ενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έτσι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την τελική επιλογή της μεθόδου από τον χειρουργό. Σαφώς, ο σκοπός των μέτρων (συντηρητικών και χειρουργικών) είναι η μείωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων και των σημείων της αιμορροϊδικής νόσου και η ταχεία επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.
ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ…
… με την προϋπόθεση όμως ότι ο φόβος, η ντροπή και η αναβλητικότητα δεν θα έχουν θέση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που μας απασχολούν. Στην παρουσία υπόπτων σημείων και συμπτωμάτων, επισκεπτόμαστε αμέσως τον ειδικό ιατρό. Είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά να διαγνώστεί και να λυθεί το πρόβλημα, όχι μόνο της αιμορροϊδικής, αλλά και κάθε άλλης νόσου.