ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΈΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ….
Με το πέρασμα των αιώνων άνδρες και γυναίκες προσπάθησαν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο αντισύλληψης. Πολλές διάφοροι μέθοδοι δοκιμάστηκαν. Κάποιες ήταν επίπονες ή βολικές, άλλες ατελέσφορες κα άλλες αποτελεσματικές. Στην Κων/λη χρησιμοποιούσαν σπόγγους θαλάσσης με χυμό λεμονιού, στην Κίνα έπιναν υδράργυρο, στην Ινδία σπόρους καρότου μετά τη συνουσία. Στην Αμερική συνδύαζαν όρχεις κάστορα με αλκοόλ και στην Αφρική αφρό πυρίτιδας .Στην Ελλάδα έπιναν μετάλλευμα χαλκού, ενώ στην Ιταλία έπιναν τσάι από φύλλα ιτιάς. Με διάφορους τρόπους αυτοί πέρασαν από γενιά σε γενιά, ώσπου μετά από πολλές αλλαγές και ανακαλύψεις, έφτασαν στο σήμερα.
ΣΚΟΠΟΣ
Η παρουσίαση και η ανάδειξη των ιστορικών μέσων αντισύλληψης και επιθυμία ελέγχου της αναπαραγωγής, η οποία δεν αποτελεί φαινόμενο του 21ου αιώνα.
ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ
1η αναφορά αντισύλληψης:Διακοπτόμενη συνουσία, Βιβλίο γένεσης, κεφ.38 παραγρ.9.Ο Αυνάν έριχνε το σπέρμα του στη γη.
1550π.Χ.: Σε πάπυρο του Εrbes υπήρχε η 1η ιατρική συνταγή από φύλλα ακακίας και χουρμάδες, ανακατεμένα με βαμβάκι και μέλι. Η γυναίκα να συλλαμβάνει για 1 ή και 3 χρόνια. Τα φύλλα της ακακίας παράγουν με τη διαδικασία της ζύμωσης το γαλακτικό οξύ, δραστικό σπερματοκτόνο.
1350-1220π.Χ.: Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ειδικά περιβλήματα για να προστατεύονται από μολύνσεις, τραύματα και δαγκώματα εντόμων, φτιαγμένα από μέλι και έλαια, περιττώματα κροκοδείλου και ελέφαντα.
100-200μ.Χ.: Ο Hebrews περιέγραψε ορισμένες ουσίες σε μορφή σφουγγαριού που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να εμποδίσουν την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Ζωγραφικές παραστάσεις που ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στη Ν.Γαλλία, αποτελούν και τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία χρήσης του προφυλακτικού.
1500μ.Χ.: Ο Ιταλός ανατόμος Fallopius Gabrielle ήταν ο πρώτος που εξέδωσε φυλλάδια με περιγραφές και δοκιμές προφυλακτικού. Ισχυρίζεται μάλιστα πως εφεύρε έναν τύπο προφυλακτικού από λινό και στο σχήμα της βαλάνου. Έκανε δοκιμές σε 1100 άνδρες περίπου και κανένας δε μολύνθηκε με σύφιλη.
1660μ.Χ.: Ο όρος προφυλακτικό προέρχεται πιθανόν από τον Dr Conton ή Condom, ο οποίος πιστεύεται πως εφηύρε ένα προφυλακτικό για τον βασιλιά Κάρολο τον Β΄. Κατά μια άλλη και πιο επικρατέστερη θεωρία όμως το όνομα προήλθε από τη λατινική λέξη Condus που σημαίνει υποδοχή, θήκη.
1700μ.Χ.: Το προφυλακτικό που κατασκευαζόταν από έντερα ζώων γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές κα διαδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η χρήση του. Συγγράμματα το αναφέρουν και ως μέσο αντισύλληψης. Ο Casanova τα χρησιμοποιούσε όχι μόνο σαν μέσο προστασίας από τις μολύνσεις, αλλά και για να μην αφήσει εγκύους τις εκάστοτε φιλενάδες του. Επίσης πρότεινε την εφαρμογή μισού λεμονιού από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο χυμός, πάνω στον τράχηλο, σαν καλύπτρα.
1843 μ.Χ: Ο Goodyear δημιουργεί προφυλακτικό από καουτσούκ. Η κατασκευή γινόταν με καλούπια που έμπαιναν μέσα σε ρευστό καουτσούκ και μετά πήγαιναν για επεξεργασία με βουλκανισμό. Αποτέλεσμα μετατροπή του καουτσούκ σε πολύ ανθεκτικό και ελαστικό υλικό.
Μέχρι τα τέλη του 19αιώνα οι τραχηλικές καλύπτρες παράγονταν σε μια ποικιλία σχημάτων , μεγεθών και υλικών, όπως μέταλλα, λάστιχο και αργότερα πλαστικό.
1930 μ.Χ: Το καουτσούκ αντικαταστάθηκε από λατέξ, στο Μεξικό ανακαλύφθηκε η ρίζα Barbasco, που παράγει ένα στεροειδές για την παρασκευή του αντισυλληπτικού χαπιού. Το 1931 περιγράφεται ως όργανο βασανισμού έναν ξύλινος κύβος με κοίλες επιφάνειες από τις οποίες ήλπιζαν ότι μία θα εφάρμοζε κατάλληλα στον τράχηλο μετά την εισαγωγή του στον κόλπο.
1950 μ.Χ: Ο Αμερικανός βιολόγος Gregory Pincus ανακάλυψε την «ιδανική» στοματική αντισύλληψη, η οποία δοκιμάστηκε σε γυναίκες στο Π.Ρίκο και την Ταϊτή.
1960 μ.Χ: Η 1η στοματική αντισύλληψη προωθήθηκε στην αμερικάνικη αγορά ως «χάπι».
1990: μ.Χ νέες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως γυναικείο προφυλακτικό, εμφυτεύσεις και μηνιαίες ενέσεις. Το λατέξ αντικαταστάθηκε από πολυουρεθάνη με διπλάσια αντοχή.
2000 ως σήμερα: Το πρώτο διαδερμικό αυτοκόλλητο, το πρώτο κολπικό δαχτυλίδι ,νέες γενιές αντισυλληπτικών με πολύ μικρές δόσεις ορμονών, είναι μερικές από τις πιο προηγμένες μεθόδους αντισύλληψης στην εποχή μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Σήμερα οι τρόποι πρόληψης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης έχουν επιστημονικό υπόβαθρο και είναι πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικοί από ποτέ.. Μέσα από την ιστορία της αντισύλληψης και την κατανόηση της επιστήμης της αναπαραγωγής, η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί και να εξασφαλίσει στους ανθρώπους τον έλεγχο της γονιμότητάς τους.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Tone A. Devices and Desires: Women, men and the commercialization of contraception 1873-1973. New York,:Ηill & Wang; 2002
Rondini A. Abortion, EC through history. Planned parenthood magazine.2005:1.
www.npwh.org
www.home.snu.edu
www.pinn.net
www.mcmaster.ca
www.avert.org
www.plannetparenthood.ogr