Καταρράκτης
Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού. Ο υγιής φακός είναι διαφανής . Το φως περνά μέσα από αυτόν καταλήγοντας στον αμφιβληστροειδή, για την δημιουργία φυσιολογικής όρασης .Η θόλωση του φακού περιορίζει την όραση και τα χρώματα δε φαίνονται τόσο ζωηρά όπως παλιά. Όσο πυκνότερη είναι η θόλωση του φακού τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάττωση της όρασης.
Αίτια Καταρράκτου:
1. Καταρράκτης σχετιζόμενος με την ηλικία.
2. Τραυματικός.
3. Μεταβολικός Καταρράκτης. (από σακχαρώδη διαβήτη,ανεπάρκεια ενζύμων,σύνδρομο υπασβεσταιμίας κ.λ.π.)
4. Τοξικοί Καταρράκτες. (από κορτιζόνη, πιλοκαρπίνη κ.λ.π..)
5. Δευτερογενείς Καταρράκτες.(από χρόνια ιριδοκυκλίτιδα, οξύ γλαύκωμα, υψηλή μυωπία. κ.λ.π.)
6. Συγγενείς Καταρράκτες. (από ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κ.λ.π.)
7. Κληρονομικοί Καταρράκτες.
8. Προγεροντικοί Καταρράκτες.
9. Υπεριώδης ακτινοβολία.
Απ΄όλα τα αίτια η πιο πιθανή αιτία είναι ο καταρράκτης ο σχετιζόμενος με την ηλικία. Σε μελέτες που έχουν γίνει ή συχνότητά του είναι 50 % σε ανθρώπους ηλικίας 65-70 ετών και αυξάνεται σε 70% σε ηλικίες άνω των 75 ετών.
Ο Καταρράκτης είναι το πιο συχνό αίτιο μείωσης της όρασης και εκδηλώνεται με δυσκολία στο διάβασμα (χρειάζεται όλο και πιο δυνατό φώς για να διαβάσει κάποιος ), στο να διακρίνει κανείς καθαρά πρόσωπα και εικόνες στην τηλεόραση,δυσκολία ορατότητας στην οδήγηση. Αν είναι Κεντρικός με δυσχέρεια στο δυνατό φώς και σχετική μυωπία (εξουδετέρωση της πρεσβυωπίας).
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ;
Η Θεραπεία του Καταρράκτη είναι μόνο Χειρουργική. Πρέπει να αφαιρέσουμε το θολωμένο φακό και να εισάγουμε στη θέση του ένα άλλο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό.
Η πιο συχνή ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι η επιθυμία του ασθενή για βελτίωση της όρασης. Η απόφαση δεν βασίζεται αποκλειστικά στη μείωση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς αλλά κυρίως στην επίπτωση που έχει η μείωση αυτή στις δραστηριότητές του.Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές, θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να χειρουργείται ένας Καταρράκτης που έχει μειώσει κατά 50% την όραση του ασθενούς. Επίσης σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να αφαιρείται ο θολωμένος φακός για τη σωστή παρακολούθηση του βυθού καθώς και την ενδεχόμενη εφαρμογή Laser.
Ορισμένοι ασθενείς δεν θέλουν να χειρουργηθούν παρ’ότι έχει μειωθεί σημαντικά η όρασή τους, σ’όλους αυτούς πρέπει να τονίσουμε ότι φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει και οτι πλέον είναι επικίνδυνο έως εγκληματικό να αφήνουν τον Καταρράκτη να ωριμάσει όπως έλεγαν παλαιότερα. Με τις νέες μεθόδους η επέμβαση όσο πιο σύντομα γίνει τόσο πιο ασφαλής θα είναι.
Οταν λοιπόν ένας ασθενής δυσκολεύεται να διαβάσει, να δει τηλεόραση , να περπατήσει με ασφάλεια, να κανει γενικά τα πράγματα που θέλει με ευχέρεια ενδείκνυται να πραγματοποιήσει τη χειρουργική αφαίρεση του Καταρράκτη του.
Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ:
Η εγχείρηση είναι ο μόνος τρόπος αφαίρεσης του Καταρράκτη. Στην εγχείρηση ο καταρρακτικός θολωμένος φακός, αφαιρείται με την μέθοδο της φακοθρυψίας και αντικαθίσταται από ένα μόνιμο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό, μέσα από μικροσκοπική τομή, χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων. Ο φακός αυτός διατηρείται εφ΄όρου ζωής, είναι καλά ανεκτός από το μάτι και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση.
Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΝΟΣ.
Η διάρκεια είναι περίπου 10-15 λεπτά.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να μεταβεί στο σπίτι του, ιδιαίτερες προφυλάξεις δεν χρειάζονται και μπορεί φυσιολογικά να συνεχίσει τις δραστηριότητές του. Για κάποιο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση οφθαλμικών σταγόνων.
ΤΙ ΓΥΑΛΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;
Θα χρειαστούν πιθανότατα καινούρια βοηθητικά γυαλιά για την ακριβή ρύθμιση της μακρινής, της κοντινής όρασης ή και των δύο.Αυτά συνήθως χορηγούνται με το πέρας της χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ;
Φυσικά και όχι γιατί ολόκληρος ο φακός του οφθαλμού αφαιρείται. Σε αρκετά μεγάλο όμως ποσοστό μπορεί να θολώσει η φυσική μεμβράνη του οφθαλμού ( οπίσθιο περιφάκιο ), η οποία βρίσκεται πίσω από τον ενδοφακό μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται πολύ εύκολα με εφαρμογή laser στο εξωτερικό ιατρείο, ανώδυνα και με άμεσα αποτελέσματα στην διαύγεια της όρασης.
Η επέμβαση καταρράκτη θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και αξιόπιστες χειρουργικές επεμβάσεις.Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συχνά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά