Η αισθητική στην Οδοντιατρική
Ένα όμορφο χαμόγελο προσφέρει αυτοπεποίθηση και ελκυστικότητα.
Η αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων των δοντιών και των ούλων και την αποκατάσταση της αρμονίας και της ομορφιάς του χαμόγελου.
Λεύκανση
Το χρώμα των δοντιών δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής. Σε άλλους τα δόντια σκουραίνουν με τον καιρό, για διάφορους λόγους: κάπνισμα, ηλικία, τραυματισμοί, παθήσεις των οδοντικών νεύρων κλπ.
Με την λεύκανση μπορούμε να βελτιώσουμε το φυσικό χρώμα των δοντιών, χωρίς να τα καλύψουμε με κάποιο ξένο υλικό.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;
για αντιμετώπιση γενικευμένης δυσχρωμίας των δοντιών
για την λεύκανση γειτονικών δοντιών πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας π.χ. γέφυρας πορσελάνης ώστε η γέφυρα να κατασκευαστεί σε πιο ανοιχτό χρώμα
ή απλά, εάν κάποιος επιθυμεί πιο φωτεινά και λευκά δόντια
Πως γίνεται η λεύκανση;
Κατά περίπτωση, η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τη βοήθεια των laser ή στο σπίτι με τη χρήση ειδικών ναρθήκων.
Συνήθως, ο οδοντίατρος εφοδιάζει τον ασθενή με δύο μαλακούς νάρθηκες που έχουν κατασκευασθεί ειδικά για εκείνον, ώστε να εφαρμόζουν με ακρίβεια στην άνω και κάτω γνάθο.
Σε αυτούς τοποθετείται ένα ειδικό ζελέ και φοριούνται μερικές ώρες την ημέρα επί 10 ημέρες.
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται συμπλήρωση της θεραπείας στο ιατρείο με τη χρήση συσκευής laser ή με άλλες τεχνικές.
Και το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από τη δομή του δοντιού και τα αίτια της δυσχρωμίας. Συνήθως η φωτεινότητα των δοντιών αυξάνεται τουλάχιστον κατά τρεις τόνους (εικ.1). Τα δόντια που υφίστανται μία διαδικασία λεύκανσης θα είναι πάντοτε λευκότερα και πιο φωτεινά απ’ ότι πριν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται τακτική συντήρηση του αποτελέσματος που είναι απλή και γίνεται ταυτόχρονα με τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.
Μήπως η λεύκανση προκαλεί παρενέργειες;
Η λεύκανση είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία και δεν προκαλεί καμία ζημιά στα δόντια ή στα ούλα. Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που μερικές φορές εμφανίζεται είναι μια παροδική ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και στο κρύο, που περνά εντελώς με το τέλος της θεραπείας.
Όψεις πορσελάνης
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τεχνική που μπορεί να αλλάξει ριζικά το χαμόγελο, καθώς παρεμβαίνει τόσο στο χρώμα όσο και στο μέγεθος, το σχήμα και τη διάταξη των μπροστινών δοντιών. Συγκεκριμένα, η πρόσθια επιφάνεια των δοντιών καλύπτεται με λεπτότατες φλοίδες πορσελάνης, οι οποίες κατασκευάζονται στο εργαστήριο και κολλιούνται επάνω στα δόντια. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι απολύτως φυσικό, ενώ η φθορά που υφίστανται τα δόντια προκειμένου να δεχτούν τις όψεις είναι πολύ μικρή.
Μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι το σχετικά υψηλό κόστος (σε σχέση με άλλες τεχνικές) και το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλη για όλα τα στόματα.
Bonding (όψεις ρητίνης)
Πρόκειται για τεχνική απλούστερη, σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης με την οποία μπορούμε:
να τροποποιήσουμε επιλεκτικά το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος μεμονωμένων δοντιών
να κλείσουμε κενά ανάμεσα στα δόντια (αραιοδοντία)
να καλύψουμε μικρές δυσχρωμίες
να «ισιώσουμε» ελαφρώς στραβά δόντια, κλπ.
Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη μέθοδο αυτή είναι η συνθετική ρητίνη. Παρόμοιο υλικό χρησιμοποιείται και για τη αντικατάσταση των μεταλλικών σφραγισμάτων με λευκά (εικ-3).
Τεχνική απλή και σχετικά χαμηλού κόστους που μπορεί σε μια μόνο επίσκεψη να βελτιώσει εντυπωσιακά το χαμόγελο. Δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις.
Oλοκεραμικά συστήματα
Πρόκειται για μεμονωμένες θήκες ή γέφυρες πορσελάνης νέου τύπου, πολύ υψηλής αισθητικής. Η διαφορά τους με τις συμβατικές πορσελάνες που συνήθως χρησιμοποιούμε, έγκειται στην απουσία μεταλλικού σκελετού, που τους δίνει την δυνατότητα να μιμηθούν απολύτως την ημιδιαφάνεια και την υφή του φυσικού δοντιού.
Πλαστική χειρουργική των ούλων
Τα ούλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα όμορφο χαμόγελο.
Συχνά, οι άνθρωποι με όμορφα δόντια δεν έχουν εξίσου όμορφο χαμόγελο, εξαιτίας της κακής θέσης και εμφάνισης των ούλων. Αυτό μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκλήθηκε από κάποια πάθηση του περιοδοντίου (ουλίτιδα- περιοδοντίτιδα), από λανθασμένο τρόπο βουρτσίσματος κλπ.
Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις υφίζησης των ούλων αποκαλύπτονται οι οδοντικές ρίζες και τα δόντια φαίνονται πολύ μεγάλα.
Στην αντίθετη περίπτωση τα ούλα μπορεί να σκεπάσουν μεγάλο μέρος των δοντιών (το λεγόμενο «ουλικό χαμόγελο».
Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικρές πλαστικές επεμβάσεις στα ούλα, με τη βοήθεια των laser ή με άλλες τεχνικές. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως εντυπωσιακά.