Φάκελλος σοκολάτα: Στη σωστή ποσότητα αποτελεί γλυκό σύμμαχο της υγείας.
Oι κόκκοι κακάου είναι πλούσιοι σε ένα συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται φλαβoνοειδή. Τα φλαβoνοειδή βρίσκονται και σε άλλες τροφές όπως τα μήλα, τα βατόμουρα, τα μοβ σταφύλια, το κόκκινο κρασί και το τσάι.
Η αγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα, περιέχει φυσικά κόκκους κακάου που παράγονται από το φυτό Theobroma cacao. H φυσική πούδρα κακάου παράγεται από την εξαγωγή του βούτυρου μέσα από τους κόκκους κακάου. Η σοκολάτα παρασκευάζεται από την ανάμειξη κόκκων κακάου με βούτυρο κακάου. Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φλαβoνοειδή στην σοκολάτα έχουν προστατευτική δράση για την υγεία.
Η κατανάλωση φυτικών τροφών γενικότερα αυξάνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βλαβερών ελεύθεων ριζών που αποτελούν φυσικά απόβλητα του μεταβολισμού μας. Η σοκολάτα και το κακάο είναι 10 φορές πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλες τροφές. Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι τροφές με το μεγαλύτερο σκόρ αντιοξειδωτικής δράσης έχουν και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΤΡΟΦΗ ΣΚΟΡ Αντιοξειδωτικής Δράσης (ORAC Score)
Μαύρη Σοκολάτα (42γρ)
9500
Βατόμουρα (ένα φλιτζάνι)
9350
Κακάο (1 κουταλιά της σούπας)
6600
Σμέουρα (ένα φλιτζάνι)
6500
Μήλα (ένα μεσαίο)
6300
Φυστίκια αράπικα (30γρ)
5800
Φράουλες (ένα φλιτζάνι)
5150
Κακάο (1 κουταλιά της σούπας)
4000
Φουντούκια (30γρ)
4000
Σοκολάτα γάλακτος (42γρ)
3000
Σπαράγγια (1/2 φλιτζάνι)
2100
Νεκταρίνια (ένα)
1000
Μπρόκολο (1/2 φλιτζάνι)
800
Ο χρυσός κανόνας για να επιλέγετε προ’ι’όντα κακάου ή σοκολάτας που είναι υψηλώτερα σε φλαβoνοειδή είναι να ελέγχετε το βαθμό αλκαλικότητας και να επιλέγεται προ’ι’όντα που αναγράφουν ότι περιέχουν μη αλκαλικό κακάο. Είναι προτιμώτερο να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα στην οποία να αναγράφεται περιεκτικότητα τουλάχιστον 40% σε κόκκους κακάου.
Τα φλαβονοειδή είχαν αρχικά μελετηθεί για την συνεισφορά τους στο άρωμα και τη γεύση των τροφών. Παρόλα αυτά μόλις τα τελευταία χρόνια μελετήθηκε η θετική τους επίδραση στην υγεία που δεν είναι μόνο σχετική με την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή του κακάου και της σοκολάτας επιδρούν θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, στη λειτουργία των νεφρών, στην πίεση, στην λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο και η σοκολάτα έχουν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων:
Συμβάλλουν κατά του σχηματισμού αρτηριακής πλάκας μειώνοντας την LDL (κακή) χοληστερίνη.
Βοηθούν στην άνοδο της καλής HDL χοληστερίνης.
Βοθούν στην καλύτερη ροή και τη μειωμένη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
Συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Έχουν θετική επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης.
Οι προαναφερόμενες ενδείξεις χρειάζονται ακόμα περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν. Επιπροσθέτως χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα από τους παραγωγούς σοκολάτας σχετικά με τους τρόπους διαφύλαξης των φλαβονοειδών, μιας και κατά την παρασκευή της σοκολάτας ένα μέρος τους καταστρέφεται. Το σίγουρο όμως είναι ότι η σοκολάτα δεν αποτελεί μόνο ένα γευστικό και αγαπημένο γλυκό σνακ, αλλά και έναν μεγάλο σύμμαχο της υγείας μας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής της θερμιδικής αξίας (τα 100γρ αποδίδουν 500-560kcal), η αυξημένη πρόσληψη σοκολάτας μπορεί να συνδεθεί με αύξηση βάρους.
Η συνιστώμενη ασφαλής εβδομαδιαία πρόσληψη, για να έχουμε τα οφέλη των φλαβονοειδών χωρίς επιπτώσεις στο βάροας μας είναι όχι περισσότερα από 50-100γρ σοκολάτας την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 7-14γρ την ημέρα, δηλαδή ποσότητα ίση με 1-3 τετράγωνα κομμάτια σοκολάτας.