H Νανοτεχνολογία στη μάχη κατά του Καρκίνου
Πρωτοποριακή εφεύρεση Ελλήνων επιστημόνων
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στον τομέα της πολύ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, και μάλιστα με μια απλή εξέταση αίματος, φέρνει η ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά κατόρθωσαν να «παντρέψουν» τη μοριακή διαγνωστική με τη νανοτεχνολογία. Η καινοτόμος διαγνωστική τεχνολογία ονομάζεται Nano-JETA(ΤΜ) και είναι καρπός των ερευνών της εταιρείας Acrongenomics, η οποία εισήγαγε την νανοτεχνολογία στην μοριακή βιολογία. Ομάδα Ελλήνων επενδυτών χρηματοδοτούν τις έρευνες και την ανάπτυξη της νέας εφεύρεσης.
Η μέχρι τώρα επιτυχής πορεία των κλινικών δοκιμών της διαγνωστικής τεχνολογίας Nano-JETA(ΤΜ) θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητο εξειδικευμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα στις ΗΠΑ στις αρχές του καλοκαιριού. Επόμενο άμεσο βήμα είναι να υποβληθεί για τις απαραίτητες εγκρίσεις στις αρμόδιες Εποπτεύουσες Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ.
Η εφαρμογή του πρωτοποριακού διαγνωστικού εργαλείου της Acrongenomics έχει άπειρες εφαρμογές στο τομέα των μοριακών διαγνωστικών. Παραδείγματος χάρη όσο αφορά τον καρκίνο και τις άλλες ασθένειες και ιούς εξασφαλίζει τα εξής πλεονεκτήματα:
· Πρόωρη, ταχύτατη και έγκυρη διάγνωση της νόσου
· Σωστή κρίση για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή
· Περιοδικό έλεγχο για την εξέλιξη της νόσου
· Ευκολία στη χρήση
· Χαμηλό κόστος
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα πάνω από 2000 δοκιμές με τη Nano-JETA(ΤΜ) σε δείγματα καρκίνου ορθού, μαστού και λάρυγγα. Η τελική φάση τεκμηρίωσης έγινε σε πάνω από 600 δείγματα αίματος ασθενών. Τα αποτελέσματα από τις δυο πρώτες μελέτες τεκμηρίωσης έδειξαν 98% ακρίβεια και 100% ειδικότητα.
Το πρώτο προϊόν της Acrongenomics με το όνομα Ep-CAM(ΤΜ) ήταν μια προφητική διαγνωστική δοκιμή για το μικρομεταστατικό καρκίνο επιθηλιακής προέλευσης. Βασίστηκε στην πιο κοινή τεχνολογία μοριακής διαγνωστικής η οποία αποκαλείται «τεχνολογία της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσεων» (PCR). Η προσθήκη της νανοτεχνολογίας στο Ep-CAM(ΤΜ), οδήγησε στην ανακάλυψη της πρώτης νανομοριακής διάγνωσης καρκίνου επιθηλιακής προέλευσης, του Neo-EpCAM(ΤΜ) που είναι σε θέση να ανιχνεύει τους μικρομεταστατικούς καρκίνους επιθηλιακής προέλευσης, όπως πνεύμονα, μαστού, ορθού, προστάτη, κεφαλιού και λαιμού, στομάχου, ωοθήκης, παγκρέατος, οισοφάγου. Σημειώνεται ότι το 80% των καρκίνων είναι επιθηλιακής προέλευσης.
Τα θετικά αποτελέσματα οδήγησαν στην καθιέρωση της μοναδικής τεχνολογίας Nano-JETA(ΤΜ) της Acrongenomics. Για παράδειγμα στο καρκίνο, η Nano-JETA™ τεχνολογία πέτυχε τον θεαματικό περιορισμό του χρόνου που απαιτείται για την μοριακή διαγνωστική της νόσου. Κατάφερε λοιπόν τη πρωτοποριακή διάγνωση της νόσου (με τη χρήση του Ep-CAM) πραγματοποιώντας τη μέθοδο PCR σε 19 λεπτά όταν οι υπάρχουσες τεχνολογίες χρειάζονται χρονικό διάστημα 144-180 λεπτών. Επίσης κατάφερε για πρώτη φορά να πραγματοποιήσει (Real Time PCR) και να κάνει ανίχνευση της νόσου (με τη χρήση του Ep-CAM) μόλις σε 47 δευτερόλεπτα, όταν οι υπάρχουν τεχνολογίες απαιτούν 140 λεπτά.
Το έτος 2002 η παγκόσμια αγορά μοριακής τεχνολογίας διαγνωστικών ήταν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια και για φέτος αναμένεται να φθάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνει ετήσια άνοδο της τάξης του 25-30%. Έως το 2010 υπολογίζεται να επεκταθεί στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Acrongenomics, είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας με ειδίκευση στα μοριακά διαγνωστικά. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (Αθήνα) και στον Καναδά (Κάλγκαρι). Είναι εισηγμένη- με το ακρωνύμιο AGNM – στο αμερικάνικο χρηματιστήριο (NASDAQ:OTCBB), και σ’ αυτό της Φρανκφούρτης, με το ακρωνύμιο ΑΟΒ9ΤS. Το 2004 επένδυσε 2,5 εκατ. Ευρώ κυρίως για την έρευνα και ανάπτυξη στην χώρα μας. Φέτος επενδύει για τον ίδιο στόχο πάνω από 2 εκατομμύρια Ευρώ. Η μετοχή της παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Ετήσια διακύμανση στο αμερικάνικο χρηματιστήριο 2.15-4.12 δολάρια και στο γερμανικό 1.70 – 3.00 ευρώ. Σήμερα οι παγκόσμιοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η νανοτεχνολογία είναι από τις πιο ελκυστικές και αποδοτικές επενδύσεις. Η Acrongenomics με την Nano-JETA(ΤΜ) platform σηματοδοτεί και για τους Έλληνες επενδυτές το παρόν και το μέλλον των υψηλής τεχνολογίας επενδύσεων με οικονομικό και κοινωνικό αντίκρισμα.
ΑΘΗΝΑ 29 Μαρτίου 2005
Σημείωση: Το Ep-CAM είναι γονίδιο που σχετίζεται με την μορφογένεση. Εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια της εμβρυακής ανάπτυξης, ενεργοποιείται ξανά σε περίπτωση καρκίνου. Είναι μόριο προσκόλλησης που εκφράζεται μόνο σε καρκίνους επιθηλιακής προέλευσης. Το Ep-CAM ονομάζεται πανκαρκινικό αντίγονο. Νανοτεχνολογία είναι η δημιουργία και η χρησιμοποίηση υλικών, συσκευών και συστημάτων στην κλίμακα του νανόμετρου (nanometer). Ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου 10-9.