ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ:
Αντικείμενο και Κίνητρα για Αισθητικές Χειρουργικές Επεμβάσεις
Οι άνθρωποι σήμερα, όλο και συχνότερα προστρέχουν στον Πλαστικό Χειρουργό για να εξαλείψουν μικρές μεν, αλλά σημαντικές για αυτούς φυσικές ατέλειες ή για να διατηρήσουν κατά το δυνατόν τα νεανικά χαρακτηριστικά τους. Αν και υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την Αισθητική Χειρουργική, αυτή θα μπορούσε απλά να ορισθεί σαν η Χειρουργική της ομορφιάς. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην απόλυτη πραγματικότητα, εφόσον χειρουργικές επεμβάσεις για αλλαγή των μορφολογικών χαρακτηριστικών, δεν γίνονται αποκλειστικά και μόνο με σκοπό τον καλλωπισμό. Το κίνητρο για πολλούς που καταφεύγουν στον Πλαστικό Χειρουργό δεν είναι παρά μόνο είναι η σφοδρή επιθυμία τους να εξαλείψουν μια εμφανή δυσμορφία ή ατέλεια και να περνούν έτσι και αυτοί απαρατήρητοι όπως όλος ο κόσμος. Έτσι, ο ορισμός της Αισθητικής Χειρουργικής, θα μπορούσε να τροποποιηθεί και να ορισθεί σαν η Χειρουργική, που σκοπό έχει την μεταβολή των φυσικών ατελειών του σώματος με κύρια, αλλά όχι μοναδική επιδίωξη τον εξωραϊσμό.
Ομορφιά:
Το τι είναι ωραίο δύσκολα προσδιορίζεται. Για τους περισσότερους από μας, η ομορφιά αποτελεί μια απλή διαπίστωση, που την αντιλαμβάνεται ο καθένας διαφορετικά, ανάλογα με την κρίση και την καλλιέργεια του. Γεγονός είναι ότι η έννοια του ωραίου δεν είναι κάτι το ενιαίο, αλλά αποτελείται από διάφορα συστατικά που όλα μαζί συνιστούν το ωραίο. Τα συστατικά της ομορφιάς είναι η αρμονία και η συμμετρία των διάφορων μερών του σώματος, η δυναμική της έκφρασης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του δέρματος. Το ιδανικό θα ήταν η ομορφιά να αποτελεί την συνισταμένη του μέσου όρου του ωραίου, όπως αυτό εννοείται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει.
Το πρότυπο ομορφιάς που έχει επικρατήσει σχεδόν παντού, είναι αυτό που μας επιβάλλεται από οργανωμένα κέντρα που ευρίσκονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ακόμη και οι Ιαπωνέζες με τα ισχυρά παραδοσιακά ήθη, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν σε αυτές τις επιδράσεις, με αποτέλεσμα, εδώ και μερικά χρόνια, αρκετές από αυτές να καταφεύγουν σε επεμβάσεις για να αποκτήσουν Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και κυρίως για να εξαλείψουν τα σχιστά μάτια τους!
Οι πληθωρικές καμπύλες της Αφροδίτης της Μήλου δεν έχουν καμία σχέση με τα πρότυπα ομορφιάς, όπως αυτά προβάλλονται από τα φωτομοντέλα και τις ηθοποιούς της εποχής μας. Αν και αυτά τα πρότυπα απέχουν πολύ από Αρχαίο Ελληνικό πρότυπο, σημαντικοί σύγχρονοι γλύπτες διαφόρων τεχνοτροπιών, εξακολουθούν να εμπνέονται από την Αφροδίτη της Μήλου και τον Ερμή του Πραξιτέλους, οι δε Πλαστικοί Χειρουργοί στις μετρήσεις τους για την ανεύρεση των ιδανικών αναλογιών εξακολουθούν να τηρούν τους «κανόνες», όπως αυτοί πρωτοκαθορίσθηκαν στα αρχαία Ελληνικά αγάλματα.
Τι γίνεται στην χώρα μας:
Παλαιότερα, άτομα που επιζητούσαν βελτίωση των χαρακτηριστικών τους ή ρυτιδοπλαστική (facelift) εχαρακτηρίζοντο από τον περίγυρο τους σαν άτομα ματαιόδοξα και μωρά που τίποτε άλλο δεν είχαν στον μυαλό τους παρά μόνο την εξωτερική εμφάνιση τους. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην σημερινή ανταγωνιστική κοινωνία μας και η έκπτωση των παραδοσιακών αρχών και αξιών συνέβαλαν στην εξάπλωση των αισθητικών επεμβάσεων.
Στην χώρα μας, η κατάσταση άλλαξε όταν στην δεκαετία του ’80 γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και επώνυμα άτομα του δημόσιου βίου, έγινε γνωστό ότι έκαναν Αισθητικές Επεμβάσεις. Έτσι, πολλοί άρχισαν να σκέπτονται “αφού το έκανε η δείνα, γιατί να μην το άνω και εγώ;”. Ο μιμητισμός και ένα είδος μόδας καθώς και οι δημοσιεύσεις περιοδικών, εφημερίδων και η τηλεόραση συνέβαλαν στην διάδοση των Αισθητικών Επεμβάσεων.
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος πριν καταφύγει στην Αισθητική Επέμβαση:
Πριν καταφύγει κανείς σε Αισθητική Χειρουργική Επέμβαση είναι σημαντικό να ξέρει που θα απευθυνθεί για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος στην υγεία του. Γιατί, όπως κάθε Χειρουργική Επέμβαση, έτσι και οι Αισθητικές Επεμβάσεις περικλείουν κινδύνους για τους οποίους πρέπει να ενημερώνεται ο υποψήφιος εκ των προτέρων. Βέβαια, ο Πλαστικός Χειρουργός λαμβάνει όλα τα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει αυτούς τους κινδύνους.
Επίσης, ο Χειρουργός οφείλει να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια τον υποψήφιο για Αισθητική Επέμβαση το τι πρέπει να προσδοκά από την εγχείρηση προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης.
Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσαρεστημένοι «πελάτες» προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις, διότι άλλα ανέμεναν και άλλα τους συνέβησαν. Είναι δικαίωμα κάθε αρρώστου να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για το είδος, τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της Επέμβασης που πρόκειται να υποστεί και που πρέπει να είναι προβλεπτά με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια από ένα εκπαιδευμένο Χειρουργό.
Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει ο κόσμος σε ποιους από τους γιατρούς μπορεί να απευθυνθεί για Αισθητικές Επεμβάσεις. Η απάντηση είναι απλή: Αισθητικές Χειρουργικές Επεμβάσεις μπορούν να κάνουν οι γιατροί που έχουν την ειδικότητα Πλαστικού Χειρουργού και που ασκούν την ειδικότητα για αρκετά χρόνια.
Θα πρέπει ο Χειρουργός να χειρουργεί όλα τα περιστατικά που προσέρχονται; Η απάντηση είναι ασφαλώς αρνητική. Οι αντενδείξεις για Αισθητικές Χειρουργικές Επεμβάσεις είναι: Άτομα νευρωτικά ή που δεν μπορούν να προσδιορίσουν με σαφήνεια τι ακριβώς προσδοκούν από την επέμβαση, πρέπει να αποθαρρύνονται για επέμβαση. Επίσης, άτομα που έρχονται με την φωτογραφία του κινηματογραφικού ινδάλματος τους ζητώντας από τον γιατρό να τους κάνει τους ίδιους, πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό, διότι αυτά τα άτομα στερούνται ωριμότητας.
Το ίδιο ισχύει και για άτομα που έχουν εξωπραγματικές προσδοκίες, προβάλλουν σαν πραγματικές φανταστικές ή ανύπαρκτες δυσμορφίες ή θέλουν με την εγχείρηση να λύσουν συναισθηματικά ή άλλα προσωπικά τους προβλήματα, όπως π.χ. η απατημένη σύζυγος μα ξανακερδίσει τον σύζυγο της βελτιώνοντας ή αποκτώντας μια πιο νεανική εμφάνιση.
Αναμφίβολα, οι λόγοι που προβάλλει ο υποψήφιος για Αισθητική Επέμβαση πρέπει να είναι αρκετά σοβαροί ώστε να αντισταθμίζονται οι κίνδυνοι που περικλείει η εγχείρηση.
Η Αισθητική Χειρουργική γίνεται όχι για θεραπεία από κάποια αρρώστια, αλλά με κύριο κίνητρο την σφοδρή επιθυμία του ατόμου για βελτίωση και καλλωπισμό. Έτσι, ο υποψήφιος πρέπει να σκεφθεί σοβαρά προτού πάρει την τελική απόφαση και να ζυγίσει αυτή την επιθυμία του για αλλαγή έναντι των κινδύνων της εγχείρησης.
Κίνητρα για Αισθητικές Επεμβάσεις:
Τα κίνητρα για Αισθητικές Χειρουργικές Επεμβάσεις είναι πολλά. Ο ψυχολογικός παράγοντας, αν και είχε υπερτονισθεί στο παρελθόν, πράγματι αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για πολλούς ανθρώπους. Άτομα νεαρής ηλικίας ή έφηβοι με μια εμφανή ατέλεια στο πρόσωπο ή στο σώμα, είναι δυνατό να παρουσιάσουν διάφορες νευρώσεις με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που καταφεύγουν στον Πλαστικό Χειρουργό για να διορθώσουν την άσχημη μύτη τους ή τα πεταχτά αυτιά τους, που τους δημιουργούν σοβαρά ψυχολογικά, προβλήματα, σύνδρομα κατωτερότητας και που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Ένας άλλος αξιόλογος παράγοντας που παρακινεί πολλά άτομα και κυρίως άνδρες για Αισθητικές Επεμβάσεις είναι ο οικονομο-επαγγελματικός παράγοντας. Με τον έντονο ανταγωνισμό που παρατηρείται σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που άνδρες μιας κάπως προχωρημένης ηλικίας κινδυνεύουν να χάσουν την θέση εργασίας τους από άτομα νεαρότερης ηλικίας, που με το σφριγηλό και νεανικό πρόσωπο τους δείχνουν πιο δραστήρια και περισσότερο παραγωγικά. Έτσι, συχνά αυτά τα άτομα καταφεύγουν στην ρυτιδοπλαστική με μοναδικό κίνητρο την διάσωση της θέσης τους στην εταιρεία ή την επιχείρηση όπου εργάζονται.
Μια άλλη κατηγορία ατόμων που κάνουν δικαιολογημένα συχνά Αισθητικές Επεμβάσεις, είναι οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές, ότι δηλαδή αποκαλούμε κόσμο του θεάματος. Σε αυτούς, η διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση μιας μακρύτερης καριέρας στην σκηνή.
Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και οι άλλες, αυτών των απλών γυναικών και ανδρών που καταφεύγουν σε ένα facelift ή μια ρινοπλαστική όχι για λόγους ψυχολογικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς, αλλά διότι μια βελτίωση των εξωτερικών χαρακτηριστικών τους ή η διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης θα τους έκανε απλά και μόνο πιο ευτυχισμένους.
Έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε σε ένα απόλυτα φυσιολογικό και ψυχικά ισορροπημένο άτομο το δικαίωμα αυτό της εσωτερικής ικανοποίησης του; Ασφαλώς όχι. Κανένας από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάσει αρνητικά αυτά τα άτομα. Παλιότερα, οι Πλαστικοί Χειρουργοί που έκαναν Αισθητικές Επεμβάσεις αλλά και πολλά από τα άτομα που κατέφευγαν σε αυτές, δίσταζαν να το παραδεχθούν, αφού κατά κοινή ομολογία, μόνο άτομα φιλάρεσκα και ματαιόδοξα έκαναν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Όλα τα κόμπλεξ έχουν καταρριφθεί και η κοινωνική προσφορά του Πλαστικού Χειρουργού έχει αναγνωρισθεί. Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι αποτελεί δικαίωμα κάθε ατόμου να πραγματοποιήσει το όνειρο του, που συχνά γίνεται πραγματικότητα με την Αισθητική Χειρουργική.