ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α (H1N1) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ένας, πανδημικού τύπου, ιός της γρίπης Α (H1N1) έχει μολύνει αρκετούς ανθρώπους στη χώρα μας, καθώς επίσης και σε πολλές άλλες χώρες και η διάδοση του ιού συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, γενικά, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προ-στασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς επίσης και στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο άτομο, στην κοινότητα και στην οικονομία. Τέτοιου είδους οδηγίες προορίζονται για την ενημέρωση, εκπαίδευση και διαχείριση από τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, τα σωματεία και τους εργαζόμενους, για τις κατάλληλες προφυλάξεις και τις πρακτικές εργασίας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πιθανής έκθεσης των εργαζομένων, η νόσος και η διάδοση της πανδημικής γρίπης Α (H1N1) στον εργασιακό χώρο, μέσω των γενικών στρατηγικών πρόληψης και προετοιμασίας και για την περίπτωση που ένας εργαζόμενος νοσήσει. Οι οδηγίες αυτές μπορεί να αλλάξουν, καθώς γίνονται γνωστές πρόσθετες πληροφορίες για τη «νέα γρίπη» Α (H1N1).
Συμπτώματα της «νέας γρίπης» Α (H1N1)
Τα συμπτώματα του πανδημικού ιού γρίπης Α (H1N1) στους αν-θρώπους είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό επίσης έχει εμφανίσει διάρροια και εμέτους. Όπως και με την εποχιακή γρίπη, βαριά νόσος και θάνατοι έχουν εμφανιστεί, ως συνέπεια της νόσου που συνδέεται με αυτόν τον ιό. Ωστόσο, σπάνια χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και τα περιστατικά της νέας γρίπης θεραπεύονται κυρίως κατ’ οίκον. Ετσι, το μείζον ζήτημα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η σημασία του αυτοπεριορισμού ως βασική στρατηγική για την ανακοπή της διάδοσης.
Πρόληψη της νόσου στους εργαζόμενους
Η διάδοση αυτού του πανδημικού ιού γρίπης Α (H1N1) συμβαίνει πιθανά με τον ίδιο τρόπο διάδοσης με την εποχιακή γρίπη. Οι ιοί της γρίπης διαδίδονται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα ή φταρνίσματος από άτομα με γρίπη. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από την επαφή με τον ιό της γρίπης από τα μάτια, το στόμα ή την μύτη.
Ο ρόλος των εργοδοτών για την προστασία των εργαζομένων
• Να ενθαρρύνουν τους ασθενείς εργαζόμενους να παραμένουν κατ’ οίκον και μακριά από τον εργασιακό χώρο, με τη διευκόλυνση χορήγησης αδειών.
• Να προωθούν πρακτικές ελέγχου της μόλυνσης στον εργασιακό χώρο με την επίδειξη των ειδικών εντύπων (και του ΚΕΕΛΠΝΟ) και να υπενθυμίζουν στους εργαζομένους τον κατάλληλο τρόπο πλυσίματος των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή και τον τρόπο αποτροπής μετάδοσης με το βήχα.
• Να παρέχουν την κατάλληλη ενημέρωση και γραπτές οδηγίες σχετικά με την πανδημική γρίπη Α (H1N1) σε γλώσσα κατανοητή και για τους εργαζόμενους που έχουν μόνο βασική εκπαίδευση. Οι εργοδότες γι’ αυτό πρέπει να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν ότι παρέχουν σωστές και ενημερωμένες πληροφορίες (όπως η ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keel.org.gr).
• Να παρέχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για το πλύσιμο χεριών (σαπούνι με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα 60% τουλάχιστον, πετσέτες μιας χρήσης) στους κοινόχρηστους χώρους, όπως στις αίθουσες αναμονής, στους διαδρόμους και στους χώρους ανάπαυσης.
• Να παρέχουν υλικά, απολυμαντικά και πετσέτες μιας χρήσης στους εργαζόμενους για την καθαριότητα των επιφανειών εργασίας τους, καθώς επίσης και τα κατάλληλα δοχεία απορριμμάτων.
• Σε μια μελέτη ο ιός γρίπης επέζησε στην επιφάνεια αντικειμένων του χώρου εργασίας και μπορούσε να μολύνει ένα άτομο μέχρι και 2-8 ώρες μετά την εναπόθεσή του. Για να μειωθεί η πιθανότητα διάδοσης του πανδημικού ιού γρίπης Α (H1N1), χρειάζεται απολύμανση τέτοιων επιφανειών στον εργασιακό χώρο, όπως των πάγκων εργασίας, των λαβών των πορτών και των επιφανειών των λουτρών με ένα οικιακό απολυμαντικό σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του.
Οδηγίες σε εργαζόμενους για τη μείωση της διάδοσης της «νέ-ας γρίπης» Α (H1N1) στον εργασιακό χώρο
• Πρωταρχικά απαραίτητο είναι οι εταιρείες να αναρτήσουν στις εισόδους των εργασιακών χώρων οδηγία να μην εισέρχονται συ-μπτωματικά άτομα.
• Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους εάν είναι ασθενείς. Εάν έχουν συμπτώματα της γρίπης, να παραμεί-νουν στο σπίτι για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή μέχρι την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αυτές οι συστά-σεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόλυνσης άλλων ατόμων και διάδοσης του ιού.
• Οι εργαζόμενοι που είναι υγιείς αλλά έχουν ένα άρρωστο οικο-γενειακό μέλος στο σπίτι με την πανδημική H1N1 γρίπη μπορούν να πάνε να εργαστούν όπως συνήθως. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέ-πει να ελέγχουν καθημερινά την υγεία τους, να το δηλώνουν στον προϊστάμενό τους και να παραμένουν στο σπίτι όταν νοσήσουν. Εργαζόμενοι που έχουν μια μη ελεγχόμενη νόσο ή που είναι έγκυες πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους, γιατί είναι πιθανό να χρειασθεί να λάβουν προληπτική αγωγή για την αποτροπή της νόσου.
• Να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή πταρνίζονται και να το ρίχνουν στα δοχεία απορριμμάτων μετά τη χρήση.
• Πλύσιμο των χεριών συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Ειδικά χαρτομάντιλα χεριών (με οινόπνευ-μα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν δεν είναι διαθέσιμα σαπούνι και νερό.
• Αποφυγή της επαφής των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Τα μικρόβια μεταδίδονται και με αυτόν τον τρόπο.
• Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τους ασθενείς. Εάν ένας εργαζόμενος υποψιάζεται ότι έχει εκτεθεί σε έναν ασθενή με την πανδημική H1N1 γρίπη μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται κανονι-κά. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχουν καθημερινά την υγεία τους, να το δηλώνουν στον προϊστάμενό τους και να παραμένουν στο σπίτι όταν νοσήσουν.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Α (H1N1)
Οδηγίες για την περίπτωση που ένας εργαζόμενος έρχεται να εργαστεί με συμπτώματα γρίπης σε μια κοινότητα όπου ο ιός της «νέας γρίπης» Α (H1N1) κυκλοφορεί
• Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., νοσοκομεία υποδοχής).
• Πριν τη μεταφορά του ο εργαζόμενος παραμένει σε ένα δωμάτιο μόνος του και δεν έχει επαφές με άλλους εργαζόμενους.
• Εάν ο εργαζόμενος χρειασθεί να πάει σε ένα κοινόχρηστο χώρο, πρέπει να καλύψει τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχει ή φταρνίζεται ή να φορέσει μια μάσκα εάν είναι διαθέσιμη και ανεκτή.
• Ειδοποιείται ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης του εργαζομένου.
• Ο εργαζόμενος στέλνεται στο σπίτι το συντομότερο δυνατόν.
• Κλήση των ιατρικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης εάν ο άρρωστος εργαζόμενος αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα.
• Εξασφαλίζεται η παραμονή του ασθενή στο σπίτι τουλάχιστον για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή μετά από 24 ώρες χωρίς συμπτώματα.
Οδηγίες για τους συναδέλφους ενός εργαζομένου με πιθανή ή επιβεβαιωμένη περίπτωση της νέας γρίπης Α (H1N1)
• Ενημέρωση των εργαζομένων για την έκθεσή τους σε έναν συνάδελφο με επιβεβαιωμένη, πιθανή ή ύποπτη πανδημική Α (H1N1) γρίπη κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου του άρρωστου εργαζόμενου.
• Ερωτώνται οι εργαζόμενοι άν έχουν παρατηρήσει συμπτώματα στον εαυτό τους.
• Συνιστάται στους εργαζόμενους να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους εάν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή εμφύσημα και οι γυναίκες εάν είναι έγκυες.
Έγκυες εργαζόμενες με πιθανή νέα γρίπη Α (H1N1)
Οι έγκυες γυναίκες είναι γνωστό ότι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από την εποχιακή γρίπη. Επίσης τον ίδιο μεγάλο κίνδυνο μπορεί να διατρέχουν και από τις επιπλοκές της πανδημικής H1N1 γρίπης. Οι έγκυες γυναίκες με συμπτώματα γρίπης πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον γιατρό που τις παρακολουθεί.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Α (H1N1)
ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για να προλάβουν και να απο-κριθούν στις επιπτώσεις της νέας γρίπης Α (H1N1) στην παρα-γωγική διαδικασία
• Ορισμός ενός συντονιστή στον εργασιακό χώρο, που θα είναι αρμόδιος για την εξέταση των ζητημάτων και των επιπτώσεων της πανδημικής γρίπης Α (H1N1) στον εργασιακό χώρο, συμπεριλαμ-βανομένης και της επαφής με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς και την ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων αντιμετώπισης.
• Ορισμός του αρμοδίου που θα απαντά στα ερωτήματα των αρρώστων εργαζομένων στον εργασιακό χώρο, μέσω της παροχής ιατρικών υπηρεσιών ή πρώτων βοηθειών. Συζήτηση του σχεδίου αντιμετώπισης και των προσδοκιών τους με τους εργαζόμενους.
• Συνεχής ενημέρωση για τις προσωρινές συστάσεις για τις μά-σκες και τη χρήση αναπνευστικών συσκευών.
• Προσδιορισμός των εργαζομένων σε θέσεις κλειδιά, των ουσιαστικών επιχειρησιακών λειτουργιών και άλλων κρίσιμων παραγόντων (π.χ. πρώτων υλών, προμηθευτών, υπηρεσιών υπεργολάβων) που απαιτούνται για να διατηρήσουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημικής έκρηξης της γρίπης Α (H1N1). Εφαρμογή σχεδίων επιχειρησιακής συνοχής εάν υπάρχει σημαντική συστηματική αποχή από την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημικής έκρηξης.
Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για να προλάβουν και να απο-κριθούν στις επιπτώσεις της «νέας γρίπης» Α (H1N1) στους εργαζόμενους
• Ενημέρωση των διευθυντών και των προϊσταμένων για τη διευ-κόλυνση των εργαζομένων στη λήψη αδειών για λόγους υγείας.
• Σχεδιασμός για τη δυνατότητα χορήγησης μη προγραμματισμέ-νης άδειας και ενθάρρυνση των εργαζομένων που είναι άρρωστοι να παραμείνουν στο σπίτι και να φροντίσουν τον εαυτό τους και άλλους που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη ή τα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το σχολείο.
• Εφαρμογή πολιτικών διαφορετικών μορφών εργασίας (π.χ. τηλεργασία) και ωραρίων εργασίας, εάν είναι απαραίτητο.
• Κοινοποίηση πολιτικών για τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Εμβολιασμός
Ετοιμάζεται η παραγωγή εμβολίου που να προστατεύει τους αν-θρώπους από το νέο ιό της γρίπης. Εμβολιασμός με το εμβόλιο της κοινής γρίπης δεν παρέχει καμιά προστασία. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε το πράσινο φως για την παρασκευή του από οκτώ φαρμακευτικές εταιρείες: Sanofi-Aventis, Baxter, Novartis, Nobilon, GlaxoSmithKline, Solvay, CSL και AstraZeneca. Τα εμβόλια θα παράγονται σε αβγά, όπως και τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, με εξαίρεση το εμβόλιο της AstraZeneca, που περιέχει ζωντανό εξασθενημένο ιό και σχεδιάστηκε για χορήγηση από τη μύτη.
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ (ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΖΩΑ)
Η γρίπη των χοίρων είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική οξεία αναπνευ-στική νόσος που αφορά τα συγκεκριμένα ζώα και έχει μελετηθεί από την πλευρά της Κτηνιατρικής Παθολογίας. Προκαλείται από ένα από τα στελέχη του ιού της γρίπης των χοίρων (τύπου Α). Η νοσηρότητα της νόσου στα ζώα είναι υψηλή και η θνησιμότητα χαμηλή (1-4%). Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των χοίρων από τα αερολύματα, με άμεση και έμμεση επαφή και από ασυμπτωματικούς φορείς (χοίρους). Οι επιδημίες στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο με αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα στις εύκρατες ζώνες. Πολλές χώρες εμβολιάζουν συνήθως τους πληθυσμούς των χοίρων. Οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι συνήθως της H1N1 υποκατηγορίας (αλλά και άλλων υποκατηγοριών, όπως H1N2, H3N1, H3N2). Οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν από τους ιούς της γρίπης των χοίρων, όπως επίσης από τους ιούς της γρίπης των πτηνών, αλλά και από τους ανθρώπινους εποχιακούς ιούς της γρίπης. (Ο H3N2 ιός χοίρων θεωρήθηκε ότι είχε μεταδοθεί αρχικά στους χοίρους από τους ανθρώπους). Μερικές φορές οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με περισσότερους από έναν τύπους ιών τη φορά και αυτό μπορεί να επιτρέψει την ανάμειξη των γονιδίων τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιό γρίπης που περιέχει γονίδια από διάφορες πηγές («reassortant» virus). Αν και οι ιοί της γρίπης των χοίρων είναι συνήθως συγκεκριμένα είδη και μολύνουν μόνο τους χοίρους, μερικές φορές, ξεπερνούν το φράγμα των ειδών και προξενούν νόσο στους ανθρώπους.
Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη γρίπη των χοίρων
Επιδημίες και σποραδικές λοιμώξεις ανθρώπων από τον ιό της γρίπης των χοίρων έχουν αναφερθεί περιστασιακά. Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης, αλλά η αναφερόμενη κλινική εικόνα κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο. Δεδομένου ότι η χαρακτηριστική κλινική εικόνα της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους μοιάζει με την εποχιακή γρίπη και με άλλες οξείες λοιμώξεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις έχουν ανιχνευθεί τυχαία, μέσω της εποχιακής επιτήρησης της γρίπης. Οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορεί να μην είχαν διαγνωσθεί, επομένως η αληθινή έκταση αυτής της νόσου στους ανθρώπους είναι άγνωστη.
Μετάδοση της γρίπης των χοίρων από τα ζώα στον άνθρωπο
Η μετάδοση της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους γίνεται συ-νήθως από τους μολυσμένους χοίρους, ωστόσο, σε μερικά περι-στατικά δεν υπάρχει ιστορικό επαφής με χοίρους ή περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν χοίροι. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει εμφανιστεί σε μερικές περιπτώσεις μετά από στενές επαφές και σε κλειστές ομάδες ανθρώπων. Στο παρελθόν εμφανίσθηκαν περιστατικά σε ανθρώπους, τα οποία είχαν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ισπανία.
Γρίπη των χοίρων και κατανάλωση χοιρινού κρέατος
Η γρίπη των χοίρων δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος ή άλλων προϊόντων που παράγονται από τους χοίρους. Ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν επιζεί στις θερμοκρασίες του μαγειρέματος (70°C), που προτείνονται για την προετοιμασία του χοιρινού και των άλλων κρεάτων. (Τα ίδια ισχύουν και για τη «νέα γρίπη»).
Γεωγραφική διασπορά της γρίπης των χοίρων
Η γρίπη των χοίρων δεν εντάσσεται στα υποχρεωτικώς δηλούμενα κτηνιατρικά λοιμώδη νοσήματα, οπότε δεν καταγράφεται από τις Διεθνείς Αρχές Υγείας των Ζώων (ιστοσελίδα: www.oie.int), επομένως η διεθνής κατανομή της στα ζώα δεν είναι καλά γνωστή. Η ασθένεια θεωρείται ενδημική στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επιδημίες στους χοίρους είναι επίσης γνωστό ότι έχουν εμφανισθεί στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ιταλίας), στην Αφρική (Κένυα) και σε χώρες της Ανατολικής Ασίας συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Κίνδυνος πανδημίας σε ανθρώπους από τη γρίπη των χοίρων
Είναι πιθανό οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, ειδικά ε-κείνοι που δεν έχουν τακτική επαφή με χοίρους, να μην έχουν ανοσία στους ιούς της γρίπης των χοίρων, η οποία μπορεί να προλάβει τη μόλυνση από τον ιό. Εάν ένας ιός των χοίρων κα-ταστεί μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει μια πανδημία γρίπης. Ο αντίκτυπος μιας πανδημίας που προκαλείται από έναν τέτοιο ιό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εξαρτάται από την μολυσματικότητα του ιού, την ανοσία που έχει αναπτυχθεί στους ανθρώπους και από την διασταυρούμενη προστασία από τα αντισώματα που έχουν απο-κτηθεί από τις εποχιακές λοιμώξεις γρίπης και από παράγοντες του ξενιστή (μικροβίου).
Φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των χοίρων
Υπάρχουν δύο κατηγορίες τέτοιων φαρμάκων, οι αδαμαντάνες (amantadine και remantadine) και οι αναστολείς της νευραμινιδά-σης της γρίπης (oseltamivir και zanamivir). Οι περισσότερες από τις προηγουμένως αναφερθείσες περιπτώσεις γρίπης των χοίρων ανέρρωσαν πλήρως από την ασθένεια, χωρίς ιατρική φροντίδα και χωρίς αντι-ιϊκά φάρμακα. Μερικοί ιοί της γρίπης αναπτύσσουν αντίσταση στα αντι-ιϊκά φάρμακα, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι ιοί που λαμβάνονται από τις πρόσφατα ανθρώπινα περιστατικά με γρίπη των χοίρων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευαίσθητοι στο oselatmivir και zanamivir αλλά ανθεκτικοί στο amantadine και το remantadine. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τη σύσταση χρήσης των αντι-ιϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία της λοίμωξης με τον ιό της γρίπης των χοίρων.