Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Facebooktwitterpinterest

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Κλινικά παρόμοια νόσο προκαλούν και ο CMV και το τοξόπλασμα. Συνήθως παρατηρείται σε νέους ενήλικες. Μεταδίδεται με το σάλιο (φιλί, φαγητό κλπ). Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού (μεχρι και 90%) έχουν μολυνθεί από τον ιό. Πρόκειται για μια αυτοιώμενη νόσο. Ο EBV φαίνεται ότι εμπλέκεται στην παθογένεια του λεμφώματος Burkitt, του ανοσοβλαστικού λεμφώματος σε πάσχοντες από AIDS καθώς και στον καρκίνο του ρινοφάρυγγα.

Κλινική εικόνα
πυρετός υψηλός (εως 40), κακουχία, λεμφαδενοπάθεια τραχηλική ή διάχυτη, φαρυγγαλγία
Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν φαρυγγοαμυγδαλίτιδα =>μειωμένη λήψη υγρών και τροφής/δυσχέρεια στην αναπνοή //παχύ λευκό επίχρισμα στο φάρυγγα(σαν του στρεπτοκόκκου ή της διφθερίτιδας), εξάνθημα κηλιδιβλατιδώδες (στο 5% των περιπτώσεων)τη 4η-10η μέρα , πετέχειες στη μαλακή υπερώα (ίσως και στη σκληρή), σπληνομεγαλία (50%)- ηπατομεγαλία (10%)
Εργαστηριακά
Λεμφοκυτταρωση με άτυπα λεμφοκύτταρα στο περιφερικό αίμα. Μετά την 4η μέρα.
Monospot Test (ανιχνεύει οξεία λοίμωξη).- Ετερόφιλα αντισώματα IgM. Μετά την 1η εβδομάδα και για λίγους μήνες μετά.
Αnti-EBV αντισώματα (ELISA, ανοσοφθορισμός).
Αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων (10000-20000 κκχ) με επικράτηση των λεμφοκυττάρων.
Αύξηση τρανσαμινασών.
Διάγνωση
Κλινική εικόνα + χαρακτηριστική επιδημιολογία + ορολογικός έλεγχος.

Πορεία νόσου
Ο χρόνος επώασης του ιού ειναι 30-50 μέρες ενώ η διάρκεια μετάδοσης αρχίζει λίγες μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και τελειώνει με το πέρας αυτών (σπάνια ως και 6 μήνες μετά). Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί σε δύο εβδομάδες. Πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρείται μετά από 2-3 μήνες.
Επιπλοκές
Ηπατίτιδα, ρήξη σπληνός, απόφραξη αεραγωγού, θρομβοπενία, αιμολυτική αναιμία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, πάρεση προσωπικού, σύνδρομο Guillain-Barre, εγκάρσια μυελίτιδα, ορχίτιδα
Θεραπεία.
Υποστηρικτικά μέτρα (ξεκούραση, αναλγητικά), Κορτικοστεροειδή μόνο σε απόφραξη αεραγωγού, νευρολογικές επιπλοκές, θρομβοπενία ή αιμόλυση.

πηγη:wikipaidia

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.