ΤΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ;
Οι αντιδρασεις που οφειλονται στις τροφες είναι ένα φαινομενο γνωστο από αρκετους αιωνες.Ο Ιπποκρατης ειχε αναγνωρισει από τον 5ο αιωνα π.χ,ότι το γαλα αγελαδας μπορουσε να προκαλεσει γαστρεντερικες διαταραχες και κνιδωση.
Βεβαια υπαρχουν οι πραγματικες τροφικες αλλεργιες και οι ψευδεις τροφικες αλλεργιες(που προκαλουνται από τροφες που αναπαραγουν αντιδρασεις σαν τις αλλεργιες χωρις όμως να είναι αλλεργιες).
Μιλωντας για τις πραγματικες αλλεργιες ,η παρουσια τους τα 15 τελευταια χρονια είναι οντως εντυπωσιακη.Σποραδικη πριν 10 χρονια η τροφικη αλλεργια εχει γινει πλεον καθημερινο φαινομενο στα αλλεργιολογικα ιατρεια.
Ομως ακομα και σημερα δεν διαθετουμε κανενα αξιοπιστο ποσοτικο δεικτη της παρουσιας στον πληθυσμο της τροφικης αλλεργιας,πραγμα που δεν αμφισβητει όμως την υπαρξη των σοβαρων μορφων τροφικης αλλεργιας που είναι επικινδυνη ακομη και για την ζωη.
Οσον αφορα τα συμπτωματα,χαρακτηριστικες είναι οι εκδηλωσεις από το προσωπο η τον κορμο ,όπως οιδημα στα χειλη η τα βλεφαρα,ερυθροτητα ,αναφυλακτικα κνιδωτικα εξανθηματα και κνησμος.Αλλες πιο σπανιες εκδηλωσεις είναι η δυσπεψια ,η διαροια ,η δυσπνοια και το αναφυλακτικο σοκ με πτωση της αρτηριακης πιεσης.
Οι τροφες που εχουν αξιολογηθη περισοτερο ειναι: το αγελαδινο γαλα,τα αυγα,το αραπικο φυστικι ,το ψαρι,τα οστρακοειδη,το σουσαμι,το αλευρι.Η συχνοτητα της τροφικης αλλεργιας σε ένα πληθυσμο παιδιων,εφηβων και ενηλικων (μεσα από ένα συνολο 934 αρθρων),κυμαινεται:
-από 1,2%-17% για το αγελαδινο γαλα,
-από 0,2%-7% για το αυγο,
-από 0 -2% για το αραπικο φυστικι
-από 0 -10% για το ψαρι και τα οστρακοειδη,
– και από 3%-10% για το σουσαμι.
Για την αντιμετωπιση της τροφικης αλλεργιας μεχρι σημερα αποκλειοταν από το διαιτολογιο η υπευθυνη τροφη,εφ’οσον αυτή εντοπιζοταν .Ο καθορισμος του υπευθυνου τροφιμου απαιτει λεπτομερες ιστορικο καθως και προσεκτικο αλλεργιολογικο ελεγχο με αλλεργικα δερματικα τεστ και ειδικες αιματολογικες εξετασεις (Rast εναντι αλλεργιογονων),και τεστ προκλησεως από το στομα.
Ε τσι π.χ για την αλλεργια σ το αυγο (μεσω μηχανισμου IgE),που είναι πολύ συχνη στην παιδικη ηλικια ( αφορα περιπου το 1-2% των παιδιων ηλικιας 2 ετων)μεχρι τωρα ,αφου γινοταν η διαπιστωση της, για την αντιμετωπιση της,αποκλειοταν το αυγο από το διαιτολογιο.Προσφατες όμως μελετες εδειξαν ότι τα παιδια που ακολουθησαν ένα αυστηρο διαιτολογιο χωρις να καταναλωσουν ποτε αυγο δεν θεραπευτηκαν πιο γρηγορα από τα αλλα. Ει ναι λοιπον σημαντικο ,σε περιπτωση αλλεργιας στο αυγο ,να καταναλωνεται το αυγο σε μια μορφη καλα ανεκτη(αυγο πολύ καλα ψημενο)εάν είναι δυνατον,γεγονος που θα μπορουσε να επιφερει ανοχη σε αυτό.Ουτως η αλλως ευτυχως ,η αλλεργια στο αυγο εξελισεται ως επι το πλειστον ευνοικα με τα χρονια.
Υπαρχει βεβαια και η πρακτικη της δημιουργιας ανοχης με την χορηγηση βασει ενός πρωτοκολου ,λυοφιλοποιημενων πρωτεινων αυγου για συγκεκριμενες περιπτωσεις(όπως εκει οπου δερματικο τεστ και ειδικο Rast,προβλεπουν παραταση της αλλεργιας για μεγαλο διαστημα).
Η ιδια πρακτικη μπορει να ακολουθηθει και για το γαλα αγελαδας και ολως προσφατα και με το αραπικο φυστικι(από καποιες ομαδες Αμερικανων).Η τεχνικη αυτή της δημιουργιας ανοχης ,προυποθετει ότι οι αναφερθεισες τροφες πρεπει να καταναλωνονται στη συνεχεια τακτικα(3 φορες την εβδομαδα)σε συγκεκριμενες δοσεις.Εαν το ξεχασουμε,αυτή η ανοχη στην τροφη χανεται και ξαναγινομαστε αλλεργικοι.
Βεβαια οσον αφορα το αραπικο φυστικι όπως εξαλλου και το σουσαμι καθως και το καρυδι και τα φρουτα με κελυφος,οπου ιχνη και μονον αυτων των τροφων μπορουν να προκαλεσουν σοβαρες αντιδρασεις, συνισταται η πληρης αποφυγη τους από την διατροφη σε περιπτωση που εχει διαπιστωθει αλλεργια σε αυτά και θα πρεπει ο ασθενης να εχει παντα μαζι του μια αυτοενιεμενη ενεση αδρεναλινης.
Αυτά είναι καποια από τα νεα στοιχεια για τις τροφικες αλλεργιες,που δειχνουν ότι ναι μεν δεν εχουν γινει θαυματα στην θεραπεια τους ,αλλα οπωσδηποτε αρκετα βηματα προοδου.