Νέες οδηγίες για την υπέρταση

Facebooktwitterpinterest

Πιο επιθετική θεραπεία και χαμηλότερους στόχους στις τιμές της αρτηριακής πίεσης (130/80 mm Hg) προτείνουν οι αναθεωρημένες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την διαχείριση της υπέρτασης, μιας νόσου που αφορά περίπου το 20-25% του γενικού πληθυσμού.
Οι νέες οδηγίες, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον κ. Ανδρέα Πιτταρά, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας (ΕΕΥΚΠ), τονίζουν τη σημασία του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στη διαχείριση της νόσου, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το 80% περίπου των υπερτασικών παρουσιάζει και άλλους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο),
Οι ειδικοί εφιστούν επίσης την προσοχή των ιατρών στην «υποκλινική εμφάνιση» της ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει πρώιμες βλάβες στην καρδιά (υπερτροφία), στα νεφρά (μικρολευκωματινουρία) και στις καρωτίδες (πάχυνση του τοιχώματος). Η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής σε αυτό το στάδιο, και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικού ή νεφρικής ανεπάρκειας. Γι’ αυτό προτείνουν επιθετική θεραπεία, πιθανώς με συνδυασμό σκευασμάτων, ή θεραπείες νέας γενιάς.
Καθώς η πλειονότητα των υπερτασικών χρειάζεται συνδυασμό 2 ή και περισσοτέρων αντιυπερτασικών σκευασμάτων για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση στο στόχο, προτείνονται συνδυασμοί σκευασμάτων του συστήματος ρενίνης με ανταγωνιστή ασβεστίου ή διουρητικό, οι οποίοι μειώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Σχετικά με τη χρήση του πολυφαρμάκου (polypill), το οποίο συνδυάζει 3 αντιυπερτασικά σκευάσματα, μία στατίνη για τη χοληστερίνη, και μικρή δόση ασπιρίνης, η ΕΕΥ εμφανίζεται αρνητική, με το επιχείρημα «ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη χρήση του, ενώ σκοπός του είναι -προς το παρόν- η μείωση του κόστους σε χώρες υπό ανάπτυξη». Σχετικά με την χορήγηση ασπιρίνης, η οποία λαμβάνεται πολλές φορές προληπτικά από τους υπερτασικούς, πρόσφατη ανασκόπηση με περισσότερους από 100.000 ασθενείς έδειξε ότι το όφελος από τη χρήση μικρής δόσης ασπιρίνης σε άτομα χαμηλού κινδύνου (χωρίς στεφανιαία νόσο), είναι πολύ μικρό και αντισταθμίζεται από την αύξηση του αριθμού των αιμορραγιών από το πεπτικό σύστημα.
Οι οδηγίες έχουν ήδη μεταφραστεί στα Ελληνικά και θα διανεμηθούν στους γιατρούς εντός των επόμενων εβδομάδων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.