Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά;.. Και όμως…
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, οφειλόμενη σε διαταραχές της έκκρισης της ινσουλίνης, της δράσης της ή αμφοτέρων.
Κριτήρια για τη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν: γλυκόζη πλάσματος σε τυχαία μέτρηση μεγαλύτερη – ίση ≥200 mg/dl και παρουσία συμπτωμάτων ή επίπεδα γλυκόζης νηστείας μεγαλύτερη – ίση ≥126 mg/dl.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) είναι ο συνηθέστερος τύπος διαβήτη στα παιδιά. Το 90 – 95% των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη ηλικίας μικρότερη,
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) συσχετίζεται με την παχυσαρκία. Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται τριπλασιασμός των περιπτώσεων παιδικού διαβήτη, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης επίπτωσης της παχυσαρκίας.
Στην αιτιοπαθογένεια του Σακχαρώδη Διαβήτη ενέχεται συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα κύρια συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πολυδιψία, πολυουρία, απώλεια βάρους, καταβολή, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, θάμβος όρασης και προβλήματα συμπεριφοράς.
Τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) χρειάζονται αγωγή με ινσουλίνη. Επιπλέον καλός γλυκαιμικός έλεγχος και αποφυγή των υπογλυκαιμιών είναι απαραίτητα.
Είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία εμφανίζεται, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ιδίως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) αποτελεί πρόκληση για το παιδί και την οικογένεια. Τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας με την επιταχυνόμενη σωματική, πνευματική και συναισθηματική αύξηση, μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα λόγω του διαβήτη.
Το κλειδί για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη βρίσκεται στην ισορροπία μεταξύ διατροφής, άσκησης και ινσουλίνης. Τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) πρέπει να τηρούν τακτικά ωράρια μέτρησης του σακχάρου τους, τακτικά ωράρια χορήγησης ινσουλίνης και γευμάτων.
Οι γονείς παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) πρέπει να δίνουν στους δασκάλους γραπτές οδηγίες για τα παραπάνω και οδηγίες αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων, όπως η υπογλυκαιμία.