Επιμήκυνση πέους: Μύθος και πραγματικότητα.
Είναι δυνατόν να επιτύχουμε αύξηση του μήκους του πέους; Ερευνητική μελέτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Το Ανδρολογικό Ιατρείο της Παν. Ουρολογικής κλινικής του Αττικού νοσοκομείου πραγματοποιεί μια μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα (μη χειρουργικής) επιμηκύνσεως του ανδρικού πέους σε ασθενείς που είτε εκ γενετής είτε κατόπιν ιατρικού προβλήματος εμφανίζουν μικρό πέος.
Οι άντρες (αλλά και οι γυναίκες) συχνά δίνουν μεγάλη σημασία στο μέγεθος του πέους προκαλώντας συχνά ψυχολογικά προβλήματα στους άντρες που έχουν (ή υποτίθεται πως έχουν) μικρό πέος . Ενας άντρας μπορεί να έχει μικρό πέος για διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί έτσι γεννήθηκε. Δεύτερον ως παρενέργεια διάφορων παθήσεων. Για παράδειγμα η νόσος Peyronie που συνοδεύεται από σκληρές πλάκες και κάμψη του πέους μπορεί να μικρύνει το μέγεθος του πέους. Η Ριζική προστατεκτομή που γίνεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσει μέσω της βλάβης των νεύρων του πέους, βράχυνση του. Ενίοτε ακρωτηριαστικές επεμβάσεις συνηθέστερα για καρκίνο του πέους ή κατόπιν ατυχημάτων επιφέρουν σμίκρυνση του πέους. Τρίτον μερικοί άντρες πάσχουν από δυσμορφοφοβία, μια πάθηση κατά την οποία δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά το μέγεθος το πέους τους και το βρίσκουν μικρότερο από ότι είναι. Όπως και να έχει, αρκετοί άντρες ψάχνουν να βρουν τρόπους να μεγεθύνουν το πέος τους πιστεύοντας πως αυτό θα τους προσφέρει καλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα και εν γένει θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους και τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο.
Διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν ως τώρα χρησιμοποιηθεί. Κάποιες ιδιαίτερα «επιθετικές» που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της στύσης του πέους μέσω παρεμβάσεων στα ίδια τα σηραγγώδη σώματα και άλλες που δεν παρεμβαίνουν άμεσα σε αυτά και είναι ασφαλείς όσον αφορά στην στυτική λειτουργία. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν και με τεχνικές παχύνσεως του πέους είτε με πρόθεση λίπους είτε με τεχνικές βλαστικών κυττάρων για να επιτευχθεί μια συνολική αύξηση του μεγέθους του πέους. Παράδειγμα τέτοιων τεχνικών έχουν πραγματοποιηθεί και μελετηθεί από την Ιατρική Σχολή και μπορεί κανείς να τα βρει στο ιντερνέτ (Long Term Results in Augmentation Phalloplasty through a 2-cm Incision: Technique, Anatomical Description in a Human Cadaver and Satisfaction Assessment, από το Current Urology).
Ωστόσο εναλλακτικές μη χειρουργικές μέθοδοι έχουν κατά καιρούς προταθεί ή και διαφημιστεί ως η ιδανική λύση για την αύξηση του μεγέθους του πέους. Η ιατρική τεκμηρίωση στις περισσότερες από αυτές είναι ανύπαρκτή ενώ κάποιες έχουν να παρουσιάσουν ιατρικές μελέτες που αν μη τι άλλο πιστοποιούν την ασφάλεια της μεθόδου. Το Ανδρολογικό Ιατρείο του Αττικού νοσοκομείου πραγματοποιεί μια μελέτη για την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα μιας από τις πιο διαδεδομένες τέτοιες συσκευές, του Andropenis, με σκοπό να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει μια έγκυρη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μικρού πέους.
Η συσκευή Andropenis είναι μια συσκευή που έχει χρησιμοποιηθεί και από εμάς αλλά και στο εξωτερικό, αλλά η ανάγκη ιατρικής τεκμηρίωσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της μεθόδου αυτής οδήγησε στην εκπόνηση ιατρικού ερευνητικού πρωτοκόλλου όπου οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν θα ελεγχθούν στις απαραίτητες παραμέτρους που απαιτούνται και θα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι της ολοκλήρωσης της έρευνας. Τα σημεία της μελέτης που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι πρωτίστως η ασφάλεια της μεθόδου και κατόπιν η αποτελεσματικότητα της τόσο σε άμεσα όσο και σε μακροπρόθεσμα-μόνιμα αποτελέσματα. Όχι δηλαδή αν απλώς οι ασθενείς θα επιτύχουν αύξηση του μεγέθους αλλά κατά πόσο αυτό θα είναι μόνιμο.
Η συσκευή θα χορηγείται δωρεάν σε κάθε ασθενή από το νοσοκομείο με οδηγίες για την εφαρμογή και την ορθή χρήση της και κάθε ασθενής σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα θα επανεξετάζεται για να ελέγχεται η πρόοδος της μεθόδου αλλά και να καταγράφονται και να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα που εμφανίζονται. Η συμμετοχή του κάθε ασθενή στο ερευνητικό πρωτόκολλο αυτό θα κρίνεται από τους ερευνητές με κριτήριο την καταλληλότητα του κάθε ενδιαφερόμενου για να υποβληθεί στη θεραπεία αυτή και με γνώμονα πάντα το συμφέρον και το όφελος της υγείας του ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού στο Ανδρολογικό ιατρείο του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο τηλέφωνο 1535, οπού θα ενημερωθεί και αν το επιθυμεί θα συμπεριληφθεί στο πρωτόκολλο αυτό.