Γενικές Συμβουλές για τις Παιδικές Ασθένειες

Facebooktwitterpinterest

Εδώ θα βρείτε ορισμένους από τους κινδύνους των παιδικών μεταδοτικών νόσων καθώς και συμβουλές για τους γονείς όσον αφορά τη φροντίδα του άρρωστου παιδιού.

Γενικοί κίνδυνοι που παρουσιάζουν οι μεταδοτικές παιδικές ασθένειες
Μία σπάνια, ωστόσο πιθανή επίπτωση μίας παιδικής ασθένειας είναι η εγκεφαλίτιδα, δηλαδή μία φλεγμονή του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα είναι έντονη υπνηλία, τόσο ώστε το παιδί να είναι δύσκολο να ξυπνήσει εντελώς, πονοκέφαλος, ευαισθησία στο έντονο φως και μερικές φορές απώλεια των αισθήσεων. Συνήθως, εμφανίζεται μία εβδομάδα περίπου μετά την ανάρρωση από την αρχική νόσο. Η εγκεφαλίτιδα είναι μία επείγουσα παθολογική κατάσταση. Αν το παιδί σας έχει συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πηγαίνετέ το γρήγορα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.
Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν σπασμούς μαζί με πυρετό, οξεία μέση ωτίτιδα και πνευμονία. Αν εμφανιστούν τα συμπτώματα αυτών των επιπλοκών, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Παιδιά που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο
Οποιοδήποτε παιδί που εμφανίζει μία μεταδοτική παιδική ασθένεια μπορεί να έχει επιπλοκές, αλλά ορισμένα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα βρέφη κάτω του ενός έτους, παιδιά που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή φάρμακα και παιδιά που πάσχουν από μακροχρόνια νόσο όπως σακχαρώδη διαβήτη ή άσθμα.
Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την ομάδα κινδύνου, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας μόλις εμφανιστούν συμπτώματα ή αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει εκτεθεί σε περιβάλλον μεταδοτικής νόσου. Για ορισμένες νόσους όπως η ιλαρά και η ανεμευλογιά, ο γιατρός μπορεί να κάνει στο παιδί σας μία ένεση με αντισώματα, τη γ-αιμοσφαιρίνη. Η ένεση αυτή μπορεί να προλάβει την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή αν εκδηλωθούν, να είναι λιγότερο σοβαρά.

Πώς να φροντίσετε το παιδί σας
Τόσο για να προλάβετε τη μετάδοση της νόσου όσο και για να διευκολύνετε το παιδί σας να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, κρατήστε το στο σπίτι έως ότου ο παιδίατρος σάς συστήσει να επιστρέψει στο σχολείο.
Αν το παιδί σας έχει πυρετό ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας συστήσει ένα αντιπυρετικό φάρμακο που δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Μην δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά ή σε ενήλικες που έχουν πυρετό, δεδομένου ότι η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye , μία πιθανώς θανατηφόρα πάθηση.
Μην πιέσετε το παιδί σας να φάει ή να παραμείνει στο κρεβάτι. Παροτρύνετέ το να ξεκουραστεί, αλλά δραστηριότητες που δεν είναι βαριές όπως το διάβασμα, η ζωγραφική ή η τηλεόραση, θα βοηθήσουν το παιδί να περάσει την ώρα του.
Επίσης, παροτρύνετε το παιδί σας να πίνει πολλά υγρά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.