Μελαμίνη στο γάλα. Ποία η σκοπιμότητα αυτής της νοθείας.
Το σκάνδαλο αφορά στην ανάμειξη του γάλακτος (σκόνη) με μια χημική οργανική ουσία την μελαμίνη.
Η περίπτωση αυτή έγινε γνωστή μετά από ένα γεγονός που συνεκλόνισε την κοινή γνώμη. Ένας μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών στην Κίνα (53000) στις 22 Σεπτεμβρίου αρρώστησαν με βαριάς μορφής νεφρικής ανεπάρκειας. 23000 παιδιά νοσηλεύτηκαν και 4 έχασαν την ζωή τους.
Είναι να απορεί κανείς πως γίνεται ένα υλικό που είναι η πρώτη ύλη στην βιομηχανία πλαστικών βρέθηκε μέσα στο γάλα που προορίζεται για παιδιά.
Η μελαμίνη είναι μια οργανική χημική ουσία η οποία χρησιμεύει ως βάση στην παραγωγή συνθετικών προϊόντων. Πρόκειται για μια λευκή σκόνη κρυσταλλική. Τα προϊόντα που παράγονται μ’ αυτή την ουσία είναι τα γνωστά μας συνθετικά πλαστικά που έχουν κατακλύσει την ζωή μας σε πλήθος εφαρμογών.
Μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται σκεύη οικιακής χρήσεως, όλων των ειδών και μεγεθών από τα απλά επιτραπέζια κουζίνας μέχρι και τα πιο μεγάλα δοχεία. Είδη που μοιάζουν με τα φυσικά, όπως ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, δέρμα, κόλλες, και πολλά άλλα. Επειδή αυτά τα προϊόντα είναι θερμοανθεκτικά βρίσκουν εφαρμογή στις επενδύσεις των επίπλων κουζίνας, (πάγκοι) και σε ειδικές κατασκευές οικοδομών ως μονωτικά με ισχυρή μηχανική αντοχή.
Η μελαμίνη ως χημική ένωση περιέχει μεγάλη ποσότητα αζώτου.
Αυτή η ιδιότητα της, έκανε την επιστημονική κοινότητα να στρέψει το ενδιαφέρον της και προς άλλες χρήσεις της μελαμίνης.
Η μελαμίνη όταν εφευρέθηκε, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητα της σε άζωτο, ετέθη η ιδέα ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως λίπασμα και επίσης να προστεθεί σε ορισμένες τροφές που έχουν χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών και προορίζονται για την κτηνοτροφία. Βοοειδή, πουλερικά. ιχθυοκαλλιέργειες. Η ιδέα απερρίφθη γρήγορα ως μη εφαρμόσιμη κατ αρχάς για λίπασμα, διότι το άζωτο που περιέχεται στην μελαμίνη δεν αποσπάται γρήγορα για να περάσει στη συνέχεια στο έδαφος. Στη συνέχεια απερρίφθη επίσης και από τις ζωοτροφές ως μη εφαρμόσιμη πρακτικά για τους ίδιους λόγους.
1ον Συμπέρασμα
Απορρίπτεται λόγω μη αποτελεσματικής χρησιμότητας από χημικής δομής.
Στη συνέχεια μελετήθηκε η τοξικότητα της στα έμβια όντα.
Απεδείχθη ότι, από μόνη της η ουσία αυτή δεν έχει τοξικότητα εάν συμπεριληφθεί σε μικρή ποσότητα. Αντίθετα παρουσιάζει μεγάλη τοξικότητα και επιφέρει ασθένεια η οποία σχετίζεται με τα νεφρά, τα μάτια, το δέρμα και τον καρκίνο όταν συνδεθεί με μια άλλη ουσία το κυανουρικό οξύ (cyanurate acid) για να γίνει η κυανουρική μελαμίνη (melamine cyanourate). Η ουσία αυτή προκαλεί τις ασθένειες που αναφέραμε, με προεξέχουσα την νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της κρυσταλικής δομής της μελαμίνης προκαλούνται λήθη που φράζουν τα αγγεία των νεφρών.
(Αυτή είναι η αιτία που προκλείθηκαν οι θάνατοι και οι πολυπληθείς ασθένειες των παιδιών στην Κίνα).
Σε κάθε συσκευασία της μελαμίνης αναγράφεται η οδηγία
Επιβλαβής, προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα και στους πνεύμονες. Η χρόνια έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή αναπαραγωγική ζημία.
2ο Συμπέρασμα.
Λόγω της τοξικότητας της απερρίφθη πλέον ολοσχερώς από την τροφική αλυσίδα ανθρώπων και ζώων.
Έκτοτε αναφέρεται ρητά στους κώδικες τροφίμων των κρατών τόσο των Η.Π.Α. όσο και της Ε.Ε. ότι η μελαμίνη απαγορεύεται να χρησιμοποιειθεί ως πρόσθετο των τροφίμων.
Δυστυχώς, όμως, μερικές φορές βρήκε έδαφος από ασυνείδητους και προστίθεται παράνομα στα τρόφιμα προκειμένου να αυξηθεί η προφανής περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη.
Και έτσι μελαμίνη έχει βρεθεί στην γλουτένη σίτου, στην συμπύκνωση ρυζιού από την Κίνα που προορίζεται για τροφή κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ., σε ένα παγωμένο
επιδόρπιο γιαουρτιού, σε κονσερβοποιημένο καφέ σκόνη.
Όλα αυτά χρησιμοποιούν προϊόντα γάλακτος.
Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται θρεπτικό από τον αριθμό ορισμένων συστατικών που είναι ικανά να θρέψουν τον οργανισμό να τον κάνουν στοιχειωδώς έστω να επιβιώνει.
Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα. Είναι τα κύρια συστατικά των τροφών.
Το γάλα περιέχει όλα αυτά.
Για να πει κάποιος ότι ένα γάλα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες αρκεί να μετρήσει τις πρωτεΐνες του και να συμπεράνει ότι αυτό το γάλα είναι κατάλληλο ή όχι.
Η χαρακτηριστικό των πρωτεϊνών είναι το άζωτο. Δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών Δηλαδή, εάν μετρηθεί το πλήθος του αζώτου μιας πρωτεΐνης βγαίνει το συμπέρασμα στη συνέχεια του πόση πρωτεΐνη υπάρχει στο γάλα.
Και απ αυτό πάλι γίνεται εμφανές εάν το γάλα είναι κατάλληλο ή όχι.
Οι Κινέζοι τι έκαναν.
Λόγω έλειψης του γάλακτος, αραίωσαν το φρέσκο γάλα με νερό. Επομένως οι πρωτεΐνες σε κάθε λίτρο γάλακτος ήταν ελάχιστες.
Άρα δύο τινά συμβαίνουν
1. Το γάλα που διατίθεται στην αγορά δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό πρωτεϊνών και επομένως είναι ανώφελο.
2. Σε πιθανό έλεγχο η εταιρεία παραγωγής και διανομής κινδυνεύει να τιμωρηθεί.
Έτσι, θυμήθηκαν την μελαμίνη, ξεχνώντας την ζημιά που προκαλεί.
Πρόσθεσαν λοιπόν μελαμίνη για να μη διατρέχουν τον κίνδυνο το γάλα τους να χαρακτηρισθεί ανεπαρκές, διότι όπως είπαμε η μελαμίνη είναι πλούσια σε άζωτο, που σε ενδεχόμενο έλεγχο θα εμφανιζόταν το γάλα να έχει πολύ άζωτο άρα και ικανό αριθμό πρωτεϊνών.
Κάτι ανάλογο έγινε με το γάλα σκόνη για παιδιά..
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πληροφορηθήκαμε ότι, από τα παιδιά που εισήχθησαν για νοσηλεία τα 8000 παραμένουν ακόμη στο Νοσοκομείο εξ αυτών σχεδόν τα μισά είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Επίσης, για την Ελληνική πραγματικότητα δεν έχει ακόμη δοθεί στην δημοσιότητα από τον ΕΟΦ ποιες τροφές εισαγόμενες με προϊόντα γάλακτος και σοκολάτας απομίμησης περιέχουν μελαμίνη.
Στην περίπτωση των τροφίμων, όπου είναι ένα πεδίο δράσεως πολλών κλάδων επιστημών παρουσιάζει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Φαινόμενα όπως το ανωτέρω, του πειρασμού να χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα (ακατάλληλα ή κατάλληλα δεν παύει να μην είναι φυσιολογικά) σε τροφές έχουν γίνει πλέον συνήθη και η κοινή γνώμη τα αντιλαμβάνεται δυστυχώς όταν είναι πολύ αργά από την πληροφόρηση γεγονότων με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Τεχνικές που εφαρμόζονται και εμφανίζουν στο προσκήνιο υποκατάστατα τροφών, μεταλλαγμένων, και πλήθος άλλων που ομοιάζουν με τρόφιμα που εν τω μεταξύ καμία σχέση έχουν μ αυτά.
Κυρίως, όμως είναι η έλλειψης των τροφών σε πολλούς λαούς. Το πρόβλημα διατροφής γίνεται άμεσα επιτακτική ανάγκη με το φάσμα της πείνας να πλανάτε έντονα και απειλητικά, κυρίως σε λαούς της Ασίας και της Αφρικής. Ας ελπίσουμε, για κάτι αυτονόητο.
Την δίκαιη μοιρασιά των τροφών. Και μέσα από την φυσιολογία τους να δώσουν την πραγματική διάσταση της εννοίας Άνθρωπος.
Πηγή:http://paidiatros.spaces.live.com/