ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
1. Επιτρέπεται το φάσκιωμα σε ένα νεογνό ή βρέφος;
Όχι. Αντιθέτως απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν υποκρύπτεται κάποιου βαθμού δυσπλασία στα ισχία. Επιπλέον εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση και άσκηση των άκρων.
2. Είναι παθολογική η έλλειψη πλήρους έκτασης των αγκώνων και γονάτων στα νεογνά;
Όχι. Είναι κατάσταση συνήθης, που παρέρχεται χωρίς θεραπεία με την πάροδο του χρόνου.
3. Είναι απαραίτητο να γίνονται ασκήσεις στα νεογνά και βρέφη;
Όχι. Τα μωρά ασκούνται μόνα τους με τις συνεχείς κινήσεις που κάνουν. Αντιθέτως, με τις ασκήσεις μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί μη επιθυμητοί.
4. Επιτρέπεται η χρήση του Relax;
Ασφαλώς ναι, σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, ότι καμία προσωρινή θέση δεν δημιουργεί μόνιμες παραμορφώσεις.
5. Η χρήση του μάρσιπου είναι επιβλαβής για το μωρό;
Όχι. Η οστική αντοχή των σπονδύλων και ο μυϊκός τόνος και η μυϊκή ισχύς των βρεφών είναι επαρκείς για την κάθε ηλικιακή περίοδο που διανύουν.
6. Επιτρέπεται η χρήση στράτας και από ποια ηλικία;
Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, ότι η στράτα ούτε προάγει, ούτε αναστέλλει την κινητική εξέλιξη του βρέφους. Επιπλέον, η στράτα εγκυμονεί κινδύνους, είτε γενικούς, αν το δάπεδο του δωματίου είναι ανισόπεδο ή υπάρχει πρόσβαση στην κουζίνα ή στο κλιμακοστάσιο, είτε ειδικούς, από κακή κατασκευή ή μη τήρηση των προδιαγραφών της ίδιας της στράτας.
Με τη στράτα τα βρέφη μετακινούνται, αλλάζουν παραστάσεις, εξερευνούν το χώρο και ηρεμούν. Μπορούν να τη χρησιμοποιούν, αφού αποκτούν πρώτα ισορροπία σε καθιστή θέση, δηλ. καλύτερα μετά τον 7ο-8ο μήνα.
7. Πότε πρέπει να βάλουμε παπούτσια σε ένα βρέφος;
Ασφαλώς μετά την ηλικία της βάδισης. Τα παπούτσια τα χρειαζόμαστε κατά τη βάδιση. Η ηλικία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 11-14 μηνών.
8. Μέχρι ποια ηλικία περιμένουμε να βαδίσει ένα παιδί;
Μέχρι τον 16ο-18ο μήνα. Αν δεν έχει βαδίσει μέχρι αυτήν την ηλικία, τότε θα πρέπει το παιδί να εξετασθεί από ορθοπεδικό & παιδονευρολόγο.
9. Πρέπει τα παπουτσάκια να είναι ορθοπεδικά-ανατομικά;
Όχι. Τα ανατομικά παπούτσια θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά, όταν το υπόστρωμα της ανύψωσης της ποδικής καμάρας είναι σκληρό, αφού αυτό προκαλεί ερεθισμό και υπερκεράτωση (κάλο) στο πέλμα, λόγω υπερβολικής και συνεχούς πίεσης σε αυτό.
10. Τι πρέπει να προσέχουμε στα παιδικά παπούτσια;
Να έχουν σκληρό κράτημα πίσω στην πτέρνα, σκληρή σόλα (σολόδερμα ή λάστιχο και όχι κρεπ), να μην είναι ανατομικά και να είναι άνετα (όχι πολύ μεγαλύτερα, ούτε στενά).
11. Τα παιδικά παπούτσια πρέπει απαραιτήτως να είναι μποτάκια;
Από ιατρικής πλευράς όχι. Οι ποδοκνημικές των παιδιών δεν πάσχουν για να χρειάζονται υποστήριξη και επιπλέον το ύψος που έχουν τα μποτάκια δεν προσθέτουν τίποτα στην στήριξη. Αν για λόγους αισθητικής ή εποχής τα προτιμούν οι γονείς, δεν απαγορεύονται.
12. Τελικά ποια παιδιά πρέπει να φορούν ορθοπεδικά παπούτσια;
Μόνο εκείνα που πραγματικά έχουν πρόβλημα από τον άκρο πόδα, διαγνωσμένο από παιδο-ορθοπεδικό, παραγγέλλονται δε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση.
Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων συνιστά να μην χρησιμοποιείται η στράτα ακολουθώντας τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής που είναι οι ακόλουθες:
1. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να απαγορευτεί η κατασκευή και πώληση της στράτας στις ΗΠΑ, επειδή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για ελαφρό ή βαρύ τραυματισμό ή ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα από τη μετακίνηση με στράτα χωρίς ο κίνδυνος αυτός να αντισταθμίζεται από κάποιο όφελος από τη χρήση της, Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για ενημέρωση των γονέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της στράτας χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση της σε σπίτια με σκάλες.
2. Συνιστάται να καταστραφούν οι στράτες που ήδη υπάρχουν και να δοθεί το υλικό κατασκευής τους για ανακύκλωση.
Τις παραπάνω οδηγίες καθώς και πιο αναλυτικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Πηγή:www.socped.gr