ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΣΤΟ Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το λεμφοίδημα είναι προοδευτική χρόνια κατάσταση που επηρεάζει σημαντικό αριθμό ατόμων και μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία των ασθενών. Αν και μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση, πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει θεραπεία και δεν ξέρουν που να ψάξουν για βοήθεια.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.ΝΛ.) συστάθηκε Πολυπαραγοντική Ομάδα,με στόχο την αποτελεσματική και επαρκή αντιμετώπιση των ασθενών με λεμφοίδημα, είτε πρόκειται για πρωτογενές, είτε για δευτερογενές. Η πολυπαραγοντική ομάδα απαρτίζεται από τις εξής ειδικότητες: Αγγειοχειρουργός, Δερματολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Νοσηλευτής, Διαιτολόγος, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Διοικητικός Υπάλληλος. Όλα τα μέλη της πολυπαραγοντικής ομάδας εμπλέκονται στην διάγνωση, αξιολόγηση, οργάνωση θεραπευτικής παρέμβασης, θεραπεία, εκπαίδευση και καθοδήγηση του ασθενή, αξιολόγηση προόδου και αναπροσαρμογή θεραπευτικού πλάνου, επανέλεγχο (follow-up), ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, ασθενών και ευρύτερα της Κοινότητας, μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης λεμφοιδήματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση και αποκατάσταση ασθενών με λεμφοίδημα με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης αποσυμφωρητικής θεραπείας (Complete Decongestive Therapy- CDT), η οποία συμπεριλαμβάνει: Αξιολόγηση, Περίδεση πολλαπλών στρωμάτων, Μάλαξη, Άσκηση, Διατροφικές Συμβουλές, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη και Επαναξιολόγηση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εξωτερικοί ασθενείς. Η διάρκεια προβλέπεται να είναι 15 εργάσιμες ημέρες, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης. Καθημερινά η διάρκεια του προγράμματος για τον κάθε ασθενή θα είναι 1-2 ώρες.

Η διαδικασία εισαγωγής στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

1ο Στάδιο: Επίσκεψη στα ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ύστερα από ραντεβού στο τηλεφωνικό νούμερο 1535 (Εξέταση και Διάγνωση Λεμφοιδήματος – Παραπομπή στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας).

2ο Στάδιο: Επίσκεψη στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, στο Τμήμα Διατροφής και στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. (Ενημέρωση και Αξιολόγηση Ένταξης του ασθενή στο Πρόγραμμα),

3ο Στάδιο: Έναρξη – Διεξαγωγή – Ολοκλήρωση Προγράμματος,

4ο Στάδιο: Επαναξιολόγηση ασθενούς (μετά από 1 μήνα, 6 μήνες, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα , τη δράση της Πολυπαραγοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος και για τυχόν παραπομπές ασθενών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2413501739 ώρες 10:00-12:00 (κα Δαλακούρα Ιωάννα) ή να επικοινωνούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση lemfoidimapgnl@gmail.com. Επιπλέον, πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook με όνομα: Π.Ο.Α. ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.