Ενυδάτωση – Θεμελιώδης για την ευεξία σας
Η Δρ. Susan Shirrefs, ειδική στην αφυδάτωση από το Τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, δηλώνει «Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πιθανώς να καταναλώνουν ένα έως δύο λίτρα υγρών καθημερινά, ώστε να διατηρήσουν την υγεία τους. Ακόμα και μικρά επίπεδα αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, λήθαργο ή μια γενική έλλειψη επαγρύπνησης».
Η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρή. Άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν λίγα υγρά βρίσκονται σε μακροχρόνιο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα με τα νεφρά, τη νοητική λειτουργία, το πεπτικό σύστημα, ακόμα και με την καρδιά.
Οι συνέπειες αυτές δεν είναι τόσο αναπάντεχες, εάν αναλογιστείτε ότι η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σας αντικατοπτρίζει την ποσότητα του νερού που πίνετε.
Εάν μειώσετε την πρόσληψη υγρών, μειώνεται ο όγκος του αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο αίμα διαθέσιμο προς την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μυς και όλα τα σημαντικά όργανα. Όσο λιγότερο αίμα μεταφέρεται σε αυτά τα καίρια όργανα, τόσο λιγότερο οξυγόνο προσλαμβάνουν και είναι λιγότερο ικανά να εκτελέσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες.
Πότε πρέπει να πίνουμε
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να βασιστείτε στον μηχανισμό της δίψας για να γνωρίζετε πότε πρέπει να καταναλώνετε κάτι υγρό. Την ώρα που αισθάνεστε διψασμένοι, είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Το κλειδί είναι να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Παιδιά: Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να προσέχετε πόσο και πόσο συχνά προσλαμβάνουν υγρά τα παιδιά. Η αίσθηση της δίψας δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη στα παιδιά όσο στους ενήλικες. Επιπλέον,καθώς συνεχώς τριγυρνούν και είναι σωματικά δραστήρια, είναι σημαντικό να τους προσφέρετε τακτικά νερό και ζεστά ή κρύα ποτά για να διατηρήσουν την ισορροπία των υγρών. Αυτό θα πρέπει να ισχύει κυρίως για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, όταν, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν δροσερά, τα σώματά τους χάνουν νερό με την
εφίδρωση. - Ηλικιωμένοι άνθρωποι: Ακριβώς όπως και οι μηχανισμοί δίψας των μικρών παιδιών δεν έχουν πλήρως ωριμάσει, καθώς μεγαλώνουμε οι μηχανισμοί αυτοί καθίστανται λιγότερο ευαίσθητοι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μερικοί ηλικιωμένοι περιορίζουν συνειδητά την πρόσληψη υγρών για να αποφύγουν τις συχνές και κουραστικές, πολλές φορές, επισκέψεις στην τουαλέτα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης. Για τους ηλικιωμένους, λοιπόν, ανθρώπους συστήνεται η κατανάλωση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, των αγαπημένων τους φρουτοχυμών, καθώς και κατανάλωση τσαγιού, καφέ, ζεστής σοκολάτας και σουπών, επιπλέον του νερού.
Όταν είμαστε σωματικά δραστήριοι
Η άσκηση μάς προκαλεί το αίσθημα της δίψας! Δεν χάνονται υγρά μόνο μέσω του ιδρώτα, που αποτελεί όπως αναφέρθηκε τον τρόπο του σώματος για να μειώσει τη θερμοκρασία και να δροσιστεί, αλλά και μέσω της αναπνοής. Όσο πιο έντονα και για μεγαλύτερη διάρκεια ασκείστε, και όσο πιο ζεστό ή υγρό είναι το μέρος που ασκείστε, τόσο πιο πολλά υγρά θα χάσετε. Τα επίπεδα της απώλειας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και, εάν τα υγρά δεν αναπληρωθούν γρήγορα, θα επακολουθήσει αφυδάτωση, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά της απόδοσή σας. Για την ακριβή αναπλήρωση των υγρών συστήνεται να ζυγίζεστε πριν και μετά την άσκηση και να πίνετε 1 λίτρο υγρών για κάθε λίτρο απώλειας βάρους. Αλλιώς, μπορείτε να πιείτε 1 λίτρο νερού ανά ώρα άσκησης.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να πίνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Οι καλύτερες επιλογές είναι το νερό ή τα ισοτονικά ποτά, στα οποία η συγκέντρωση αλάτων και γλυκόζης είναι ίση με αυτή του αίματος.
Από τη στιγμή που τα υγρά είναι απαραίτητα, μην αμελείτε να ελέγχετε τη θερμιδική πρόσληψη από αυτά. Προσπαθήστε οι επιλογές σας στα ποτά να ανταποκρίνονται στην ενεργειακή σας δαπάνη, ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Θυμηθείτε: η διατήρηση των επιπέδων υδάτωσης δεν σημαίνει να αισθάνεστε καλά και να μεγιστοποιείτε την υγεία σας μόνο εσωτερικά. Η επαρκής ποσότητα υγρών είναι επίσης μεγάλος σύμμαχος της ομορφιάς· βοηθά το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και να φαίνεται υγιές μέσα και έξω.
Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα