Γυροειδής αλωπεκία

Facebooktwitterpinterest

Η αλωπεκία είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια μαλλιών Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα ειδικό συχνό αίτιο απώλειας μαλλιών που μπορεί να συμβεί σε οποιδήποτε ηλικία Συνήθως προκαλεί μικρές, μεγέθους νομίσματος, στρόγγυλες περιοχές αλωπεκίας στο κεφάλι και μπορεί να υπάρξει απώλεια τριχών σε άλλες περιοχές όπως στο γένι, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες ,το σώμα .Μερικές φορές μπορεί να προσβάλλει όλο το κρανίο η ακόμα το κρανίο μαζί με το σώμα και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πόσα μαλλιά θα χαθούν. Συνήθως τα μαλλιά επανεκφύονται σε διάστημα μηνών η και χρόνων αλλά δεν υπάρχει εγγύηση γι’ αυτό. Τα μαλλία που επανεκφύονται μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι λευκά. Σ ε περίπτωση ολικής απώλειας των μαλλιών του κρανίου ή και του σώματος οι πιθανότητες επανέκφυσης είναι μικρές

Ποιο είναι το αίτιο;

Τα μαλλιά πέφτουν γιατί <απορρίπτονται> από το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβεβλημένου ατόμου που δεν αναγνωρίζει τους τριχικούς θυλάκους ως δικούς του αλλά ως ξένους . Το πως συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό, ούτε και είναι γνωστό γιατί μόνο ορισμένες περιοχές προσβάλλονται και γιατί οι τρίχες επανεκφύονται Η γυροειδής αλωπεκία μερικές φορές συνδέεται και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως παθήσεις του θυροειδούς ,διαβήτη και λεύκη, αν και η πιθανότητα να εμφανίσετε μια από τις παραπάνω νόσους είναι πολύ μικρή Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για ειδικές εξετάσεις αίματος γι’αυτό το σκοπό Η γυροειδής αλωπεκία δεν είναι μεταδοτική ούτε σχετίζεται με τη διατροφή ή με έλλειψη βιταμινών.Το στρες και δυσάρεστα γεγονότα όπως πένθος, ατυχήματα ή ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου

Είναι η γυροειδής αλωπεκία κληρονομική?

Υπάρχει γενετική προδιάθεση και συγγενή πρόσωπα μπορεί να προσβληθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει ένα αίσθημα γαργαλητού στο δέρμα της κεφαλής αρχικά. Συνήθως ξεκινά σαν μία ή περισσότερες καλά περιγεγραμμένες περιοχές με απώλεια μαλλιών στο κεφάλι χωρίς φλεγμονή ή λέπι. Συνήθως προσβάλλει τις τρίχες με χρώμα οπότε μπορεί οι λευκές τρίχες να παραμένουν άθικτες .Άλλοτε μπορεί η απώλεια των μαλλιών να είναι πιο εκτεταμένη. Στα άκρα της προσβεβλημένης περιοχής υπάρχουν μικρές, κοντές τρίχες που θυμίζουν θαυμαστικό. Η επανέκφυση αρχίζει συνήθως από το κέντρο της προσβεβλημένης περιοχής με λεπτές λευκές τρίχες που σιγά σιγά θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους χρώμα. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν μικρά εντυπώματα στα νύχια των δακτύλων των χεριών

Ποια είναι η θεραπεία?

Η γυροειδής αλωπεκία δεν θεραπεύεται.. βέβαια, αν η απώλεια μαλλιών είναι μερική, υπάρχει 60-80% πιθανότητα να υπάρξει πλήρη επανέκφυση σε 1 χρόνο ακόμα και χωρίς θεραπεία. Μπορεί να υπάρξουν ωστόσω νέα επεισόδια στο μέλλον. Αν υπάρχει εκτεταμένη απώλεια μαλλιών από την αρχή η πιθανότητα για επανέκφυση είναι μικρότερη. Άτομα με σύνδρομο Down ή με ιστορικό εκζέματος έχουν επίσης μικρότερες πιθανότητες.

Έτσι λοιπόν, άτομα με ήπια αλωπεκία σε πρώιμα στάδια μπορεί να μη χρειαστούν θεραπεία καθώς τα μαλλιά μπορεί να επανέλθουν από μόνα τους. Μερικές θεραπείες διαγείρουν την έκφυση τριχών παρόλα αυτά καμία δεν μπορεί να μεταβάλει την ολική πορεία της νόσου. Θεραπείες με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή καθώς η γυροειδής αλωπεκία από μόνη της δεν επιδρά στην υγεία .

Προτεινόμενες θεραπείες είναι:

Στεροιδή σε τοπική μορφή ( κρέμα, λοσιόν, αλοιφή).Εφαρμόζονται στις προσβεβλημένες περιοχές συνήθως 2 φορές ημερησίως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενέσεις στεροειδούς . Γίνονται στο κεφάλι ή τα φρύδια αν έχουν προσβληθεί και έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν η προσβεβλημένες περιοχές είναι μικρές. Οι ενέσεις επαναλαμβάνονται αν χρειαστεί κάθε λίγους μήνες.

Στεροειδή από το στόμα. Υψηλές δόσεις στεροειδών από το στόμα μπορεί να οδηγήσουν στην επανέκφυση των τριχών αλλά όταν η θεραπεία σταματά οι τρίχες συνήθως ξαναπέφτουν. Επίσης η χρόνια λήψη στεροειδών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως υπέρταση, διαβήτη, έλκη στο στομάχι, καταρράκτη, οστεοπόρωση και αύξηση του σωματικού βάρους.

Διθρανόλη Η κρέμα αυτή που συνήθως χρησιμοποείται για θεραπεία της ψωρίασης προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και έτσι μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές την επανέκφυση τριχών. Είναι ασφαλής θεραπεία αλλά χρωματίζει το δέρμα και τα μαλλιά με ένα μωβ-καφέ χρώμα που είναι κυρίως εμφανές στα ξανθά άτομα.

Ευαισθητοποίηση εξ επαφής. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού ( διφενσυπρόνη) ώστε ο ασθενής να καταστεί αλλεργικός σ’αυτό και στη συνέχεια την εφαρμογή πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων της ουσίας αυτής συνήθως μια φορά την εβδομάδα ώστε να διατηρείται μια ήπια φλεγμονή. Ανεπιθύμητες ενέργειες είναι φαγούρα, σχηματισμός φυσαλίδων ακόμα και διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής.

Θεραπεία με υπεριώδες φως. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ενός χαπιού ή την εφαρμογή μιας κρέμας και στη συνέχεια την έκθεση των προσβεβλημένων περιοχών στο υπεριώδες φως 2-3 φορές εβδομαδιαίως για κάποιους μήνες.Υποτροπή της νόσου είναι συχνή όταν η θεραπεία σταματά.

Λοσιόν μινοξιδίλης . Μπορεί να βοηθήσει, ωστόσω σπάνια βοηθά σε αποτελεσματική επανέκφυση των μαλλιών

Να θυμάστε επίσης ότι τα μαλλιά της κεφαλής προστατεύουν από τον ήλιο.Για να αποφύγετε λοιπόν τις βλαβερές συνέπειες από τον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό ή να φοράτε καπέλλο.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.alopeciaonline.org.uk http://www.naaf.org http://www.alopecia-awareness.org.uk

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.