Όταν ο πόνος δεν περνάει με ένα χάπι…
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς με καρκίνο και χρόνια νοσήματα ότι από το 1986 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε πως ο πόνος τους πρέπει να αντιμετωπίζεται στα ειδικά Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας.
Και αυτό επειδή ο πόνος αυτός δεν περνάει με ένα απλό αναλγητικό χάπι, αλλά απαιτείται ολική αντιμετώπιση, δηλαδή αντιμετώπιση όχι μόνο του πόνου τους αλλά και των συμπτωμάτων που τον συνοδεύουν όπως ο έμετος, η σωματική καταβολή, η ανορεξία, ψυχολογικά προβλήματα κ.ά.
Τελικός στόχος είναι όχι απλώς η μείωση και εξάλειψη του πόνου αλλά η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Στα Κέντρα Πόνου τους ασθενείς κουράρουν διάφορες ειδικότητες επιστημόνων- όπως ειδικός αλγολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, φυσικοθεραπευτής, νοσηλευτής στην προσπάθεια της ολιστικής προσέγγισης καθώς και γιατροί συναφών ειδικοτήτων- που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν μια ειδική κατάσταση.
Χρόνια νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές και νεφρικές ανεπάρκειες και η ινομυαλγία μπορεί να παρακολουθούνται στα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς.
Επίσης, συχνά εφαρμόζονται επικουρικά εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμός, σιάτσου, μουσικοθεραπεία, ρεφλεξοθεραπεία κ.ά.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο Δημοσίευση: 27-3-2010,