Μέθοδοι IVF
IVF
Ο κλασσικός τρόπος γονιμοποίησης ωαρίων με επεξεργασμένο σπέρμα σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό και επώαση σε κλίβανο.
ICSI (Mικρογονιμοποίηση)
Η γονιμοποίηση ωαρίων με την εμφύτευση ενός καλού μορφολογικά σπερματοζωαρίου με τη χρήση μικροπιπέτας στο κυτταρόπλασμα του κάθε ωαρίου. Έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του “ανδρικού παράγοντα” υπογονιμότητας.
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ – ΙUI
Βελτιώνει ένα σχετικά “μέτριο” σπέρμα, σε αριθμό είτε σε κινητικότητα, είτε και τα δυο μαζί. Προϋπόθεση για να γίνεται σπερματέγχυση είναι να έχει υπάρξει σαλπιγγογραφία που να δεικνύει ότι οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές. Διαχρονικά τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου κυμαίνονται στο 30%. IVF, ICSI παραμένουν ως έχουν. Επίσης οι μέθοδοι TESE, MESA ως έχουν, προσθέτουμε μόνο ότι θα πρέπει να γίνονται από ουρολόγο.
ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗ
Η καλλιέργεια των εμβρύων στο στάδιο 5ης ή 6ης ημέρας. Ένα στάδιο που προσομοιάζει με το στάδιο της πραγματικής εμφύτευσης του εμβρύου στην μήτρα. Γι’ αυτό και τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 40-50%. Δεν αποτελεί “πανάκεια” παρά τα υψηλά αυτά ποσοστά. Προϋποθέτει ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων, διότι στην προσπάθεια αυτή ένας σημαντικός αριθμός εμβρύων θα χαθεί κατά την διάρκεια της καλλιέργειας. Προτείνεται ως ενδεδειγμένη λύση σε:
* Ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες IVF
* Σε περιστατικά με μέτρια ή ελαφρά υπερδιέγερση ωοθηκών
* Προεμφυτευτική διάγνωση (PGD – PGS)
ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ (PGD – PGS)
Είναι η βιοψία εμβρύων προς επιλογή των υγιών προς εμβρυομεταφορά. Αποτελεί επιλογή σε ζευγάρια που και οι δυο είναι φορείς κληρονομικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως η μεσογειακή, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η αιμορροφιλία, η αναιμία Fanconi, μυασθένεια Duchenne. Αποτελεί επιλογή επίσης σε ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες IVF, ιδίως εάν αυτό συνδυάζεται και με γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Η βιοψία τελείται στο στάδιο εμβρύου 3ης ημέρας και η εμβρυομεταφορά των υγιών εμβρύων γίνεται στο στάδιο των βλαστοκύστεων. Σημαντική πρόοδος αποτελεί τα τελευταία χρόνια και η βιοψία πλέον στο στάδιο των βλαστοκύστεων 5ης ημέρας όπου εδώ υπάρχει η δυνατότητα συλλογής περισσότερου γενετικού υλικού από τα έμβρυα προς εξέταση σε σύγκριση με αυτά στο στάδιο 3ης ημέρας.
TESE
Bιοψία όρχεων προς εύρεση σπερματοζωαρίων, σε άνδρες με αζωοσπερμία, δηλαδή, χωρίς την παρουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα.
MESA
Bιοψία επιδυδιμίδας προς ανεύρεση σπερματοζωαρίων. Προτείνεται σε άνδρες με αζωοσπερμία και ατροφικούς όρχεις.
ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΙΑΦΑΝΟΥΣ ΖΩΝΗΣ
Η διάνοιξη οπής στο τοίχωμα του εμβρύου που προκύπτει να μεταφερθεί στο εσωτερικό της μήτρας. Αποτελεί επιλογή προς βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας ιδίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ιδιαίτερα όταν το τοίχωμα των εμβρύων είναι παχύ.
ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ- ΕΜΒΡΥΩΝ
Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας από το 2004 δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες που δεν έχουν την δυνατότητα να παράγουν δικά τους ωάρια ή παράγουν ωάρια κακής ποιότητας να αποκτήσουν κάποια στιγμή ένα παιδί. Τα ωάρια αυτά προσφέρονται ανιδιοτελώς από γυναίκες που παρουσιάζουν μια περίσσεια ωαρίων κατά τις προσπάθειες που επιχειρούν και οι ίδιες για την απόκτηση ενός παιδιού. Όλα αυτά με την έγγραφη συναίνεση κάθε ζευγαριού και αυτού που δωρίζει και αυτού που αποδέχεται τα ωάρια. Οι δότριες πρέπει και παραμένουν ανώνυμες.
ΦΑΡΜΑΚΑ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Όλες οι γυναίκες στην προσπάθεια να αποκτήσουν ένα γερό παιδί, υποβάλλονται σε διάφορες μορφές θεραπείας ανάλογα την περίπτωση, άλλες με την μορφή χαπιών άλλες με την μορφή υποδόριων ενέσεων. Μέλημα μου η εξειδίκευση της περίπτωσης κάθε ζευγαριού και η χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα διέγερσης (παραγωγή ωαρίων) και κατ ‘επέκταση η δυνατότητα επιλογής έτσι με την γονιμοποίηση των καλύτερων ποιοτικά εμβρύων.