ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ
Σημασία όμως για την ολοκλήρωση της δοκιμασίας έχει η εμφάνιση ισχαιμίας στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, η οποία εκφράζεται με την πτώση του ST άνω του 1mm. Αυτή η πτώση δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ισχαιμίας, επιβάλλει όμως στον εξεταζόμενο την ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων, ώστε να διευκρινιστεί αν οφείλεται σε ισχαιμία, και συνεπώς στεφανιαία νόσο, ή όχι. Πρέπει πάντα δε να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό και η φυσική κατάσταση του εξεταζόμενου, δεδομένου ότι η ειδικότητα και η ευαισθησία της εξέτασης είναι γύρω στο 85-90%. Αυτό σημαίνει ότι 15% των αποτελεσμάτων μπορεί να είναι ψευδή. Παράδειγμα: Ασθενής άρρεν, 65 ετών, καπνιστής, παχύσαρκος, υπερτασικός, που αναφέρει οπισθοστερνικό άλγος και έχει αποτέλεσμα δοκιμασίας θετικό για ισχαιμία, είναι σχεδόν 100% αληθινό. Αντιθέτως, ασθενής θήλυ, 40 ετών, χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες και αποτέλεσμα δοκιμασίας θετικό για ισχαιμία του μυοκαρδίου είναι μάλλον ψευδώς θετικό και δεν οφείλεται σε στεφανιαία νόσο. Αυτό σημαίνει ότι προέχει η εκτίμηση του ασθενούς και όχι το αποτέλεσμα της δοκιμασίας, που σε καμία περίπτωση δεν προσδιορίζει τη στεφανιαία νόσο αλλά την ανάγκη περαιτέρω εκτίμησης με άλλες εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, stress echo, στεφανιογραφία.
Τα τελευταία χρόνια η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου αλλά και λανθασμένα για την εκτίμηση της «αντοχής» ή της ικανότητας για άθληση των εξεταζόμενων και για τους ίδιους λόγους ζητείται και από τους εξεταζόμενους. Βέβαια, σε αυτή την ομάδα εξεταζόμενων η θετική για ισχαιμία απάντηση είναι μάλλον ψευδής.
Συμπερασματικά, η δοκιμασία κόπωσης είναι μια πολύ χρήσιμη, αναίμακτη, εύκολη μέθοδος για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, κυρίως σε συμπτωματικούς ασθενείς ή σε άτομα υψηλού κινδύνου με αρκετούς προδιαθεσικούς παράγοντες.