Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11 π.μ. – 5 μ.μ. που ο ήλιος πέφτει πιο κάθετα (όσον αφορά την χώρα μας) και άρα φιλτράρεται από λεπτότερο στρώμα ατμόσφαιρας. Αλλάξτε την ώρα των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, του μπάνιου σας στη θάλασσα και αναζητήστε τη φυσική σκιά
Η προστασία από τον ήλιο πρέπει να είναι εντατικότερη το καλοκαίρι (που ο ήλιος είναι πιο κοντά στην Γη) αλλά να συνεχίζεται και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα. Τα σύννεφα συγκρατούν περισσότερη θερμοκρασία και λιγότερη ακτινοβολία. Εκτός από τις ακτίνες που φτάνουν κατευθείαν στο δέρμα μας, σημαντικό ποσό ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει ύπουλα σε αυτό μέσω διάχυσης στην ατμόσφαιρα αλλά και μέσω αντανάκλασης στο έδαφος, το τσιμέντο, την άμμο, το νερό και ιδιαίτερα το χιόνι. Χαμηλότερη θερμοκρασία ή φωτεινότητα του περιβάλλοντος δεν σημαίνει ακίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, σε μεγάλο υψόμετρο, η ηλιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη. Επομένως, χρειάζεται προστασία παντού, αφού κινδυνεύετε από εγκαύματα εκεί που δεν το περιμένετε
Χρησιμοποιήστε κατάλληλη ενδυμασία Ρούχα που αφήνουν το λιγότερο δυνατόν ακάλυπτο το δέρμα (σημειώνεται ότι μερικά διάφανα η με λεπτή ύφανση ρούχα δεν προστατεύουν). Καπέλο πλατύγυρο έτσι ώστε να σκιάζει ικανοποιητικά το πρόσωπο, τον αυχένα και την κεφαλή (ιδίως σε περιπτώσεις φαλάκρας). Γυαλιά ηλίου με κατάλληλα φίλτρα.
Προστασία, επίσης, χρειάζεται κατά την οδήγηση και ειδικά στα ακάλυπτα σημεία του σώματος όπως τα χέρια και το πρόσωπο. Σημειώνεται ότι τμήμα της πειόδους ακτινοβολίας (UV-A) διαπερνά τα τζάμια και είναι υπεύθυνη κυρίως για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την έκθεση από την έκθεση στον ήλιο (Φωτογύρανση).
Τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μέχρι και το 12ο έτος της ηλικίας. Το δέρμα μαζεύει ήλιο από την γέννησή μας, κάτι που έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επίσης, τα εγκαύματα από τον ήλιο που γίνονται πιο εύκολα στο λεπτό ευαίσθητο παιδικό δέρμα, σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης δερματικού καρκίνου αργότερα! Η κατάλληλη ενδυμασία, το καπελάκι και το Αντηλιακό πρέπει να γίνουν καθημερινή συνήθεια. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στα μέτρα ηλιοπροστασίας, δίνοντας πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα.
Αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια και μαλλιά (δηλαδή μικρό φωτότυπο) ή παθήσεις που επιδεινώνονται από τον ήλιο, χρειάζεστε εντονότερη και εντατικότερη ηλιοπροστασία.
Μην εφαρμόζετε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα όπως αρώματα πριν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης αν λαμβάνετε φάρμακα από το στόμα, πρέπει να γνωρίζετε εάν μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία και να προστατεύεστε κατάλληλα.
Επιλέξτε και εφαρμόστε τακτικά το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν. Αρμόδιος για την επιλογή του είναι ο ειδικός δερματολόγος. Τα αντηλιακά, δεν είναι για να μένουν στη τσάντα ή το ντουλάπι. Αντίθετα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά όποτε χρειάζεται. Πρέπει να εφαρμόζονται λίγη ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα (ιδίως αν ιδρώνουμε η κολυμπάμε). Μην ξεχνάτε ότι το ότι το σωστό μαύρισμα με την βοήθεια κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων, μπορεί να αργεί αλλά κρατάει περισσότερο και προστατεύει.
Τις πρώτες φορές της έκθεσης του σώματος στον ήλιο κατά το μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύουν άμεσα από ηλιακό έγκαυμα, οι περιοχές του δέρματος που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα προστατευτικό μαύρισμα. Συχνό επίσης είναι το ηλιακό έγκαυμα στο όριο καλυμμένων και ακάλυπτων περιοχών του σώματος που μπορεί να εκτεθούν στον ήλιο χωρίς να έχουν μαυρίσει (πχ σε αλλαγή μαγιό). Προστατεύστε τις περιοχές αυτές του δέρματος εντατικά και με αντι-ηλιακά υψηλότερου SPF, μέχρι σταδιακά να αποκτήσουν επαρκές μαύρισμα, οπότε η προστασία συνεχίζεται αλλά σε μικρότερη ένταση.
Σκουπίστε το δέρμα σας μετά το θαλάσσιο λουτρό διότι το βρεγμένο δέρμα είναι ακόμα πιο ευαίσθητο και ανανεώστε την εφαρμογή του Αντηλιακού.
Μην παρασύρεστε από την επιθυμία σας για γρήγορο μαύρισμα αλλά μαυρίστε σωστά δηλαδή σταδιακά και με επαρκή Αντηλιακή προστασία. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα (χαμηλό φωτότυπο) δεν μπορούν να μαυρίσουν καθόλου ή ελάχιστα και το μόνο που μπορούν να πετύχουν με την ηλιο-έκθεση είναι εγκαύματα και φωτογήρανση μακροπρόθεσμα.
Προσοχή με τα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο (autobronzant). Το χρώμα που δίνουν δεν αντιστοιχεί σε φυσική μελανίνη οπότε το δέρμα ενώ δείχνει μαυρισμένο, ουσιαστικά είναι απροστάτευτο.
Περιορίστε όσο γίνεται την επαναλαμβανόμενη χρήση συσκευών τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας (solarium), αφού και αυτές αθροίζονται με την ακτινοβολία του ηλίου, με τις γνωστές συνέπειες.
Μάθετε να “ακούτε” το δέρμα μας. Αν δεν προφυλαχτήκατε σωστά, με τα πρώτα σημάδια ερεθισμού (πχ αίσθημα θερμότητας, κοκκινίλα, φαγούρα ή καύσος), πρέπει να διακόψετε την έκθεση στον ήλιο, τα δε “παθήματα” να γίνονται “μαθήματα”.
Η καλύτερη αντιμετώπιση των δερματικών καρκίνων είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση! Πρέπει να κάνετε τακτική αυτοεξέταση όλου του σώματος. Αν έχετε χαμηλό φωτότυπο (ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα και μαυρίζει καθόλου ή ελάχιστα), πολλές ή ασυνήθιστες ελιές στο σώμα ή ιστορικό δερματικού καρκίνου σε εσάς ή σε συγγενή σας, πρέπει επίσης να επισκέπτεστε τον ειδικό Δερματολόγο. Κάθε “σπυρί” που επιμένει για εβδομάδες και μεγαλώνει, “πληγή” που δεν κλείνει καθώς και κάθε “ελιά” που έχει ασυμμετρία στο σχήμα (Asymmetry), ανώμαλα όρια (Border), ανομοιογένεια στο χρώμα (Color), μέγεθος μεγαλύτερο από 6mm δηλαδή από την γομολάστιχα που είναι στο πίσω μέρος ενός μολυβιού (Diameter) ή εξελίσσεται αλλάζοντας την εμφάνισή της (Evolution) [ μνημοτεχνικά ABCDE ], θα πρέπει “καλού – κακού” επίσης να σας οδηγήσουν στον ειδικό Δερματολόγο πριν να είναι αργά.
|