Πως μπορώ να αυξήσω τον μεταβολισμό μου;

8 Συμβουλές για την αύξηση του βασικού μεταβολισμού Facebooktwitterpinterest

Οι ενεργειακές απαιτήσεις μας είναι στενά εξαρτημένες από τέσσερεις παραμέτρους.

* από τον βασικό μεταβολισμό μας
* από την φυσική δραστηριότητα μας
* από τις μηχανικές μας κινήσεις
* από την θερμογεννετική επίδραση των τροφών. Την ενέργεια δηλαδή που χρειάζεται για την πέψη και την απορρόφηση της τροφής από τον οργανισμό μας

Σαν βασικό μεταβολισμό εννοούμε το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται εντός του οργανισμού μας και αποσκοπούν στην ομαλή λειτουργία του σώματος μας. Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν ένα τεράστιο αριθμό λειτουργιών όπως η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο μεταβολισμός των κυττάρων, η ομαλή λειτουργία της πέψης, των αδένων μας κ.λ.π. Οι αντιδράσεις αυτές απαιτούν ενέργεια. Όπως είναι γνωστό μονάδα μέτρησης της ενέργειας είναι η θερμίδα (Kcal). Όσο περισσότερες σε αριθμό και ένταση είναι αυτές οι χημικές αντιδράσεις τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτούνται.

Οι άντρες έχουν αυξημένο βασικό μεταβολισμό συγκριτικά με τις γυναίκες. Επίσης οι άντρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας από τις γυναίκες. Κατά κανόνα αύξηση του μυϊκού μας ιστού οδηγεί και στην ανάλογη αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού. Η ηλικία μας επίσης επηρεάζει τον βασικό μεταβολισμό. Την περίοδο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται ενώ μετά τα 20 χρόνια ο μεταβολισμός αρχίζει σιγά-σιγά να μειώνεται περίπου 1 με 2% κάθε δεκαετία. ο μεταβολισμός αυξομειώνεται και από διάφορες ορμονικές διαταραχές. Άλλοι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον μεταβολισμό μας είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η κατανάλωση καφεΐνης, οι εμπύρετες καταστάσεις, το ψυχρό κλίμα, τα τραύματα και κάποιες καταβολικές παθήσεις.

Ο μεταβολισμός μας αυξάνεται βασικά με δυο τρόπους.

* την άσκηση
* την διατροφή

Η άσκηση βοηθά στο να «καίμε» περισσότερες θερμίδες και επίσης προκαλεί την αύξηση της μυϊκής μάζας που επίσης αυξάνει περαιτέρω τον μεταβολισμό μας.

Από πλευράς διατροφής χρήσιμο θα ήταν να περιορίσουμε τα λιπαρά και κυρίως τα ζωικά όπως επίσης και τους απλούς υδατάνθρακες. Στη διατροφή μας θα πρέπει να υπάρχουν απαραιτήτως τα λαχανικά, τα φρούτα και οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Καλό επίσης θα είναι να μην αποφεύγουμε γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Απεναντίας η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων (περίπου 5 με 6 ημερησίως) αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Τέλος η κατανάλωση σωστής ποσότητας νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση και ταυτόχρονα συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.