2ο Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ Γ Υ Ν Α Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2010 διεξάγεται στην Αίγλη του Ζαππείου Μεγάρου το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στην Αθήνα. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με Πρόεδρο τον Καθηγητή και Διευθυντή της συγκεκριμένης Κλινικής κο Γεώργιο Κρεατσά.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που αφορούν την υγιή ανάπτυξη των εφήβων. Διακεκριμένοι επιστήμονες προερχόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες: Γυναικολόγοι, Παιδίατροι, Δερματολόγοι, Επιστήμονες Ψυχικής Υγείας, Δημοσιογράφοι αναπτύσσουν την θεματολογία ενδιαφέροντός τους τονίζοντας τη σημαντικότητα της σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης για την ομαλή εξέλιξη των νέων από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε θέματα που αφορούν τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) και τις σημαντικές εξελίξεις στο τομέα της πρόληψης των νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό HPV και προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Τα νοσήματα που προκαλούνται από τον Ιό σχετίζονται με τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας και άλλων νοσημάτων του γεννητικού συστήματος όπως καρκίνος αιδοίου, κόλπου, πέους και πρωκτού, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου όπως καρκίνο στοματοφάρυγγα στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι τύποι 6 και 11 του Ιού HPV ευθύνονται για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Στη Συνεδρίαση με Θέμα: «Νεοπλασίες Γεννητικού Συστήματος στο Νεαρό Κορίτσι» συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της Γυναικολογίας, Γυναικολογικής Ογκολογίας, καθώς και της Παιδιατρικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διεπιστημονικής συνάντησης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Επίσης, όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην σημασία της πρόληψης και της ανάγκης για άμεση εφαρμογή τόσο του εμβολιαστικού προγράμματος όσο και της εξέτασης κατά Παπανικολάου ώστε σύντομα να δούμε και στη χώρα μας μείωση των σχετικών νοσημάτων που σχετίζονται με τον HPV.

Συγκεκριμένα σχετιζόμενοι με τον HPV καρκίνοι προέρχονται από την εξέλιξη προκαρκινικών αλλοιώσεων. Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός στις νέες γυναίκες (15-44 ετών): 37.800 νέες περιπτώσεις και 17.000 θάνατοι καταγράφονται κάθε χρόνο λόγω αυτού του καρκίνου. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι 578 νέες περιπτώσεις και 239 θάνατοι ετησίως.

Ο καθηγητής κ. Παρασκευαΐδης δείχνει το μέγεθος του προβλήματος με την εμφάνιση μεγάλης συχνότητας προκαρκινικών βλαβών. Φαίνεται ότι οι προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες βλάβες του γεννητικού συστήματος όπως φαίνεται και από την ομιλία του κ. Δαπόντε που μιλάει για την παθολογία που εμφανίζεται στις ωοθήκες των εφήβων κοριτσιών.

Κατά προτεραιότητα το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται στην ηλικία των 12-15 ετών όπου ο οργανισμός έχει την καλύτερη ανοσολογική ανταπόκριση στους εμβολιασμούς. Σε αυτή την ηλικία γίνονται οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη αλλά και των υπόλοιπων εμβολίων, σε περίπτωση που δεν έχουν αυτά χορηγηθεί εγκαίρως.

Ο κ. Αγοραστός και ο κ. Καφετζής τονίζουν το μεγάλο όφελος που θα έχει η έφηβη αν εμβολιαστεί έγκαιρα, γιατί θα προστατευθεί αποτελεσματικά από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παρουσιάζει επίσης το όφελος που είχε η μεγαλύτερη σε ηλικία σεξουαλικά ενεργής γυναίκα η οποία δεν έχει την δυνατότητα να εμβολιασθεί σε μικρή ηλικία παρουσιάζοντας πολύ καλά αποτελέσματα και για γυναίκες έως και 45 ετών.

Ο εμβολιασμός και η δοκιμασία κατά Παπανικολάου μαζί, μπορούν να σώσουν τις ζωές περισσοτέρων γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πέρα όμως από τις ελπίδες, σήμερα μετά από 4 περίπου χρόνια κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου του Ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, υπάρχουν και στοιχεία από την κλινική πράξη που δηλώνουν ότι ήδη η εικόνα της νόσου αλλάζει. Σήμερα γνωρίζουμε ότι σε χώρες όπως η Αυστραλία που εφαρμόζεται ένα επιτυχημένο εθνικό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά τα γεννητικά κονδυλώματα που επίσης προλαμβάνονται από το εμβόλιο του HPV. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά, καθώς γνωρίζουμε σήμερα, το πραγματικό όφελος που προσφέρει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές τονίζουν ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές καθώς έχουν διατεθεί περισσότερες από 100 εκ. δόσεις παγκοσμίως. Τέλος, αναφέρεται στην σημασία της Ιατρικής κοινότητας στην ενημέρωση του κοινού όσο και στην ανάγκη συμμόρφωσης του κοινού στην εμβολιαστική σύσταση. Να θυμίσουμε ότι στην χώρα μας το HPV εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια 12 έως 26 ετών από όλα τα ταμεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.