Άριστη Υγεία και διατροφή
Ξεκίνησα να σας μιλώ για την επίδραση της διατροφής στην τέλεια υγεία. Όταν μιλώ για τέλεια υγεία, αναφέρομαι τόσο στην υγεία του σώματος, όσο και στην ψυχική και πνευματική υγεία. Δέν αρκεί να έχουμε ένα γερό σώμα, θέλουμε και μιά χαρούμενη διάθεση, πνευματική διαύγεια, αλλά και καλή μνήμη. Τότε λέμε ότι βρισκόμαστε στη ζώνη ευεξίας.
Μιά από τις συνηθισμένες ερωτήσεις είναι: πόσο καιρό θα κάνω αυτή τη δίαιτα. Κατ’αρχήν βγάλτε από τη σκέψη σας, από το λεξιλόγιο σας, τη λέξη «δίαιτα». Μιλάμε για σωστή διατροφή, για στάση ζωής! Η τροφή όπως λέει και ο Ιπποκράτης, είναι φάρμακο. Ίσως το δραστικότερο φάρμακο που υπάρχει. Πρέπει λοιπόν να το παίρνουμε σωστά και με ακρίβεια. Όχι υπερβολές, όχι καταχρήσεις. Λέω συχνά ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο με τέτοια σοφία, έχει τόσους αμυντικούς μηχανισμούς, τόσους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για να διατηρεί τη λεγόμενη ομοιοστασία του οργανισμού, δηλαδή σταθερά επίπεδα θερμοκρασίας, ορμονών, σακχάρου, ΡΗ και γενικότερα όλων των ουσιών του, που δέν θα πεθαίναμε ποτέ, άν δεν είχαμε την ελεύθερη βούληση να παρεμβαίνουμε σ’αυτό το σύστημα και να το απορρυθμίζουμε.
Το σώμα προσλαμβάνει από το περιβάλλον τροφή, νερό και αέρα, αλλά και σκέψεις, ιδέες, δονήσεις, τα επεξεργάζεται, κρατάει ότι χρειάζεται και αποβάλλει τα περιττά και άχρηστα, διατηρώντας την ομοιοστασία του. Γι αυτό λέμε ότι είμαστε ότι τρώμε, πίνουμε και σκεφτόμαστε.
Στην υγεία λοιπόν του σώματος συμμετέχει, η τροφή και το ίδιο το σώμα. Τρία σημεία πρέπει να ελέγξουμε στη διατροφή μας : α) τον περιορισμό των θερμίδων, χωρίς να πεινάμε. Λέγεται ότι ο περιορισμός των θερμίδων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιστρέψουμε τη διαδικασία της γήρανσης. β) να αποφεύγουμε τις τροφές που προκαλούν υπερινσουλιναιμία. Ο λόγος είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, συντελούν στην παραγωγή κακών εικοσανοειδών. Τα εικοσανοειδή ελέγχουν τα πάντα στο σώμα. Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ καλών και κακών εικοσανοιδών, ευθύνεται γιά τις χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, νευρολογικών ανωμαλιών κ.λ.π. γ) να καταναλώνουμε ιχθυέλαιο. Ίσως πολλοί να έχετε ακούσει από τούς γονείς σας, ότι τα ψάρια και το ιχθυέλαιο, είναι η τροφή του μυαλού. Γι αυτό σαν παιδιά παίρναμε όλοι μουρουνέλαιο. Τώρα ξέρουμε ότι οι υψηλές δόσεις ιχθυελαίου, επηρεάζουν τα εικοσανοειδή. Ο dr Sears, τολμά να λέει, ότι ο συνδιασμός του ελέγχου της ινσουλίνης, με τις υψηλές δόσεις ιχθυελαίου, θα αποτελέσει τη θαυματουργική θεραπεία γιά κάθε ασθένεια.
Τα εικοσανοειδή γιά να παραχθούν, χρειάζονται πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με είκοσι άτομα άνθρακα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο είναι απαραίτητα για την κατασκευή των καλών εικοσανοειδών, ενώ τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, είναι απαραίτητα για την παραγωγή των κακών εικοσανοειδών. Η άριστη υγεία προκύπτει ως συνέπεια της ισορροπίας μεταξύ καλών και κακών εικοσανοειδών. Η ανισορροπία των εικοσανοειδών, είναι που προκαλεί τις ασθένειες. Γι αυτό η κορτιζόλη που είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, όταν χρησιμοποιείται συνεχώς, έχει πολλές παρενέργειες, διότι εξαφανίζει τα καλά και κακά εικοσανοειδή και απορρυθμίζει εντελώς την ισορροπία αυτών των ορμονών.
Το αποτελεσματικότερο φάρμακο για την ισορροπία καλών και κακών εικοσανοειδών είναι η διατροφή. Ποιά διατροφή; Αυτή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και φρούτα, τα οποία συνδιάζουμε πάντα με λίγη πρωτεϊνη και συμπληρώνουμε με φαρμακευτικό δηλ. καθαρό, απεσταγμένο ιχθυέλαιο. Τονίζουμε επίσης τη χρησιμοποίηση ελαιολάδου, αγνού παρθένου ελαιόλαδου, όχι σπορέλαια και μαργαρίνες. Εν ολίγοις σε κάθε γεύμα να συνδιάζουμε πρωτεϊνη-υδατάνθρακες-λίπη. Πολύ σημαντικό είναι να μην μεσολαβούν περισσότερες από 4-5 ώρες μεταξύ των γευμάτων. Γι αυτό συνιστούμε τρία κύρια γεύματα και δύο σνάκ. Φροντίστε να μην έχετε πολλές θερμίδες σε κάθε γεύμα. Διαλέξτε πρωτεϊνες με λίγα λιπαρά και μικρές ποσότητες αραχιδονικού οξέος. Δηλαδή προτιμάτε κατά σειρά το ψάρι, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα ασπράδια των αυγών και τη φυτική πρωτεϊνη (σόγια). Χονδρικά καταναλώνετε τόση πρωτεϊνη όσο το μέγεθος της παλάμης σας. Συμπληρώστε το υπόλοιπο πιάτο σας με λαχανικά. Αποφεύγετε τα αμυλούχα, (ψωμί, ζυμαρικά,γλυκά) και προσθέστε ελαιόλαδο που περιέχει μονοακόρεστα λίπη και μειώνουν την ταχύτητα με την οποία οι υδατάνθρακες μπαίνουν στο αίμα, άρα και την μεγάλη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα και συγχρόνως δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους), αλλά και το αβογκάντο, είναι άριστες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα ω-6 λιπαρών οξέων.
Εάν ακολουθείστε χονδρικά αυτές τις οδηγίες, είστε ήδη στο δρόμο γιά την άριστη υγεία, για τη ζώνη ευεξίας.