Ελιά (Olea Europoea)
Ευεργετικές ιδιότητες συγκεντρώνει όχι μόνο το λάδι της ελιάς και ο καρπός της αλλά και τα άλλα μέρη του δέντρου.
Ιδιότητες:
Εν αντιθέσει με τα ζωικά λίπη, το ελαιόλαδο δεν δρα επιβαρυντικά στην υγεία. Περιέχει λιπαρά οξέα ακόρεστα, τα οποία δεν ευνοούν τις καρδιοπάθειες και τα οποία επίσης έχει αποδειχτεί ότι είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, έχει πιστοποιηθεί ότι δρα κατά της οστεοπόρωσης και της γήρανσης των κυττάρων. Το ελαιόλαδο είναι χολαγωγό στη λιθίαση της χολής. Όταν λαμβάνεται αυτούσιο στη φυσική του κατάσταση είναι υπακτικό. Ενέσεις υποδερμικές με ουδέτερο ελαιόλαδο έχουν ευεργετικές ιδιότητες στις περιπτώσεις βαριάς αδυναμίας. Ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί βοηθά στην επούλωση των πληγών. Τα φύλλα του ελαιόδεντρου είναι κατά του ρευματισμού και του αρθριτικών πόνων.
Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να εμποδίσει μηχανικά την επίδραση των δηλητηρίων. (αντίδοτο). Το λινελαϊκό οξύ, που περιέχει, έχει μεγάλη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δεν μπορεί να παραχθεί συνθετικά από αυτόν και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται με τις τροφές. Η περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε λινελαϊκό οξύ θεωρείται ιδανική (πλησιάζει εκείνη του μητρικού γάλακτος) γεγονός που του δίνει θέση ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές για τον άνθρωπο.
Που συναντάται:
Κυρίως σε χώρες της Μεσογείου