Κυδώνι ( Cydonia vulgaris)
Χρήσιμος ο καρπός του συγκεκριμένου δέντρου, τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Παράλληλα, όμως δεν στερείται θεραπευτικών ιδιοτήτων.
Ιδιότητες:
Έχει στυπτικές ιδιότητες και όξινη δράση. Αφέψημα από φέτες κυδωνιού είναι κατά της αιμόπτυσης κατά της διάρροιας και των χρόνιων εμετών. Κρασί που παρασκευάζεται από κυδώνια, με γαργάρες, βοηθά στις φλογώσεις του λαιμού και στις πληγές των ούλων. Κρασί από κυδώνια θεραπεύει με κομπρέσες τα έλκη.
Το τσάι των λουλουδιών της κυδωνιάς είναι κατά των σπασμών και καταπραΰνει το βήχα.