Εμφύτευμα στο μάτι χαρίζει ελπίδες στους τυφλούς
Αναπτύχθηκε από επιστήμονες, ένα εμφύτευμα ματιού, το οποίο κατάφερε να αποκαταστήσει μερική από την όραση, τριών… τυφλών ασθενών.
Το ”τσιπάκι” θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στη ζωές 200.000 ατόμων, που υποφέρουν από την κληρονομική γενετική εκφυλιστική ασθένεια του ματιού, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa), η οποία προκαλεί τύφλωση.
Η νόσος ”χτυπάει” τους υποδοχείς του φωτός στο μάτι και αλλοιώνει τη λειτουργία τους, με συνέπεια ο ασθενής, να σταματήσει να βλέπει.
Οι επιστήμονες, που δουλεύουν στην εταιρεία Retinal Implant AG, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για την Οφθαλμολογική Έρευνα, στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen, στη ΝότιαΓερμανία, υποστηρίζουν ότι το εμφύτευμα μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα της ασθένειας.
Οι τρεις ασθενείς, που μελετήθηκαν στη Γερμανία, κατάφεραν να δουν σχήματα και αντικείμενα, λίγες ήμερες μόνο από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, στο μάτι τους.
Ιδιαίτερα ένας από τους τρεις, κατόρθωσε να ταυτοποιήσει και να βρει τα αντικείμενα που ήταν τοποθετημένα σε ένα τραπέζι μπροστά του, καθώς και να περπατήσει μόνος του μέσα στο δωμάτιο, να δει την ώρα σε ένα ρολόι και να διακρίνει επτά αποχρώσεις του γκρι.
Το τσιπάκι, εμφυτεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή φακό του ασθενούς και αντικαθιστά τους υποδοχείς φωτός, που κατέστρεψε η νόσος.
Επειδή είναι εσωτερικό, χρησιμοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του ματιού για την επεξεργασία των εικόνων, ώστε να παράγει μια σταθερή οπτική εικόνα.
Προηγούμενα εμφυτεύματα, τοποθετούνταν έξω από τον αμφιβληστροειδή και έτσι ο ασθενής έπρεπε να φοράει, μια εξωτερική κάμερα και μια μονάδα επεξεργασίας.
Ο καθηγήτης Eberhart Zrenner, πρόεδρος του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, δήλωσε ότι ”τα αποτελέσματα από αυτή τη δοκιμαστική μελέτη, παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι οπτικές λειτουργίες ασθενών, που είχαν τυφλωθεί από μια κληρονομική δυστροφία του αμφιβληστροειδούς, είναι δυνατόν να αποκατασταθούν σε βαθμό, που ο ασθενής να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.”
cosmo.gr