Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Η ημερομηνία αυτή καθορίστηκε στις 20/12/2006 με το ψήφισμα 61/225 του ΟΗΕ. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί σήμερα είναι τα γενέθλια του Frederick Banting. Αυτός και ο Charles Best ήταν οπι πρώτοι που συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, μία ανακάλυψη που σίγουρα έχει σώσει εκκατομύρια ζωές. Ως λογότυπο διαλέχθηκε ο μπλε κύκλος καθώς αποτελεί σύμβολο απλό, οικείο στο μάτι και εύχρηστο. Σε πολλά κράτη, ο μπλε κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα σε πολλές περιπτώσεις συμβολίζει τον ουρανό, που ενώνει όλα τα έθνη και είναι το χρώμα της σημαίας του ΟΗΕ. Σε μία ελεύθερια ερμηνεία, ο μπλε κύκλος συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του Διαβήτη, ως απάντηση στην πανδημία της νόσου.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία ύπουλη νόσο που δυστυχώς την ανακαλύπτουμε όταν πια έχουν αρχίσει τα συμπτώματα. Ως νόσος δεν μας ενοχλεί καθόλου. Δεν πονάει, δεν ενοχλεί, δεν εμφανίζεται κάπως. Αν και ως αρχικά συμπτώματα έχει την ξηροστομία, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απότομη απώλεια βάρους, συνήθως δεν τα προσέχουμε και δεν επικσεπτόμαστε τον ιατρό μας. Όταν πια θα τοπν επισκεφτούμε θα είναι λόγω τωνμ επιπλοκών που θα έχει εμφανίσει, δηλαδή καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσο,ίσως έμφραγμα, εγκεφαλικό), νεφροπάθεια (που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού βαθμού με ανάγκη αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρών), νευροπάθεια (με μείωση έως και έλλειψη της αισθητικότητας κυρίως των κάτω άκρων με αποτέλεσμα εμφάνισης τραυμάτων στην περιοχή αυτή που δύσκολα αντιομετωπίζονται και μπορεί να φτάσουν και μέχρι τον ακρωτηριασμό των άκρων) και αμφιβληστροπάθεια (που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια της όρασης).
Το site του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη είναι εδώ για περισσότερες πληροφορίες: http://www.worlddiabetesday.org/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.