GGT
Πώς χρησιμοποιείται;
Ο προσδιορισμός της GGT βοηθά στην διάγνωση βλαβών στο ήπαρ και τα χοληφόρα. Πολλοί ιατροί χρησιμοποιούν τον προσδιορισμό της GGT όποτε υποπτεύονται ηπατική νόσο, άλλοι όμως τον χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν τα αίτια άλλων αλλαγών ή εάν υποπτεύονται κατάχρηση οινοπνεύματος. Για παράδειγμα, τόσο η ALP όσο και η GGT αυξάνουν σε νόσους των χοληφόρων και σε κάποιες ηπατικές νόσους, αλλά μόνο η ALP αυξάνει σε νόσους των οστών. Αν το επίπεδο της GGT είναι φυσιολογικό σε ένα ασθενή με υψηλή ALP, η αιτία είναι πιθανότατα νόσος στα οστά. Η GGT επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ (τρεις στους τέσσερις χρόνιους πότες έχουν αυξημένα επίπεδα GGT).
Πότε παραγγέλλεται;
Μία εξέταση GGT παραγγέλλεται μαζί με διάφορες άλλες εξετάσεις για την αξιολόγηση ενός ασθενή που φαίνεται να έχει συμπτώματα ηπατικής διαταραχής. Σε αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνονται ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος), σκούρα ούρα, ναυτία, έμετος, πρήξιμο της κοιλίας, ασυνήθιστη αύξηση του βάρους, πόνος στην κοιλία, κνησμός (έντονη φαγούρα) και εξάντληση.
Η GGT είναι αυξημένη στις περισσότερες νόσους που προξενούν οξεία βλάβη στο ήπαρ ή τα χοληφόρα, αλλά συνήθως δεν βοηθά στην διαφορική διάγνωση μεταξύ των διάφορων αιτίων ηπατικής βλάβης. Για αυτό τον λόγο, η χρήση της GGT είναι αμφιλεγόμενη και οι κατευθυντήριες οδηγίες, που έχουν δημοσιευτεί από την Εθνική Ακαδημία Κλινικής Βιοχημείας των Η.Π.Α. και την Αμερικανική Ένωση για την Μελέτη Ηπατικών Νοσημάτων δεν συνιστούν τον προσδιορισμό GGT σε χρήση ρουτίνας. Αυτές οι οδηγίες προτείνουν τον προσδιορισμό GGT ως χρήσιμο για τον προσδιορισμό της αιτίας αύξησης των επιπέδων της ALP. Σε ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης οινοπνευματος, που έχουν συμπληρώσει την αντιαλκοολική θεραπεία τους, ο προσδιορισμός της GGT μπορεί να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης τους με το θεραπευτικό πρόγραμμα.
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι διαθέσιμο ένα τυπικό εύρος αναφοράς για αυτή την εξέταση. Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, που περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, το φύλο, την πληθυσμιακή ομάδα και την μέθοδο προσδιορισμού, τα αριθμητικά αποτελέσματα έχουν διαφορετική σημασία από εργαστήριο σε εργαστήριο. Το απαντητικό σας πρέπει να περιλαμβάνει το εύρος αναφοράς για την εξέταση, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαστήριο. Το Lab Tests Online συνιστά θερμά να συζητήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης σας με τον γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες για το εύρος αναφοράς παρακαλούμε να διαβάσετε το άρθρο Εύρος Αναφοράς και Τι Σημαίνει.
Οι ιατροί συνήθως δεν ανησυχούν με χαμηλά ή φυσιολογικά επίπεδα GGT, θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανο ο ασθενής να έχει ηπατική νόσο.
Αυξημένα επίπεδα GGT δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει στο ήπαρ, αλλά δεν δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει. Σε γενικές γραμμές όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της GGT, τοσο πιο εκτεταμένη η βλάβη. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οφείλονται σε ηπατική νόσο, αλλά μπορεί και να προκαλούνται από αποφρακτική καρδιακή ανεπάρκεια, κατανάλωση οινοπνευματος και χρήση πολλών συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), φάρμακα για μείωση των λιπιδίων, αντιβιοτικά, αποκλειστές ισταμίνης (χρησιμοποιούνται για την θεραπεία υπερβολικής παραγωγής οξέος στο στομάχι), αντιμυκητικοί παράγοντες, αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά και ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια και η κλοφιμπράτη μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της GGT.
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;
Ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ στις προηγούμενες 24 ώρες από την δειγματοληψία μπορεί να προκαλέσουν βραχυχρόνια αύξηση της GGT. Αν συμβεί αυτό, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει επανάληψη της εξέτασης.
Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της GGT.
Τα επίπεδα της GGT αυξάνουν με την ηλικία στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες, αλλά είναι πάντα κάπως υψηλότερες στους άνδρες απ΄ ότι στις γυναίκες. Οι τιμές στα νεογνά είναι ως πέντε φορές υψηλότερες απ΄ ότι στους ενήλικες.
Τα επίπεδα της GGT είναι περίπου διπλάσια στους Αφρικανούς απ΄ ότι στους Ευρωπαίους.
http://www.labtestsonline.gr