H Χειροπρακτική

Facebooktwitterpinterest

H Χειροπρακτική είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη υγείας που ασχολείται με τη θεραπεία και πρόληψη των νευρομυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ,αλλά και των άκρων, και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στο νευρικό σύστημα και γενικά στην υγεία.
Ιστορια της Χειροπρακτικης
Η Χειροπρακτική πρωτοεφαρμόστηκε από τον πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, πριν από 2000 χρόνια, όπως επίσης και από τον Ασκληπιό. Σύμφωνα με τα τον Ιπποκράτη, στο σύγγραμμά του «Περί Άρθρων», πρέπει να αναζητούμε την βασική αιτία μιας ασθένειας πρώτα στην σπονδυλική στήλη.
Ιδρυτής και θεμελιωτής της σύγχρονης Χειροπρακτικής θεωρείται ο καναδός Ντάνιελ Ντέιβιντ Πάλμερ (1845-1913), ο οποίος ίδρυσε το πρώτο πανεπιστήμιο χειροπρακτικής το 1897 στην Αμερική.
Έκτοτε η Χειροπρακτική αναπτύχθηκε ώστε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή για μυοσκελετικά προβλήματα της Σπονδυλικής στήλης στις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.α.

Θεωρια της Χειροπρακτικης
Η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης λόγω μηχανικών προβλημάτων επηρεάζει τη λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Διάφορες αιτίες περιορίζουν τη σωστή κίνηση των σπονδύλων, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται και να εκφυλίζονται οι σπονδυλικές αρθρώσεις, οι μύες να δυσλειτουργούν και τα σπονδυλικά νεύρα να πιέζονται και να ερεθίζονται. Έτσι, η μη ευθυγράμμιση των σπονδύλων είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου εκφυλισμού του νευρομυοσκελετικού συστήματος και των συνεπειών αυτού, όπως Αυχενικό Σύνδρομο, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες και άλλα.
Η χειροπρακτική χρησιμοποιεί τις ανατάξεις ( ήπια τεχνική επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης στην ορθή τροχιά κίνησης) ώστε να κινηθούν πιο εύκολα οι αρθρώσεις, να μειωθεί ο ρυθμός εκφυλισμού τους, να λειτουργήσουν οι μύες και το κυριότερο να απελευθερωθούν τα σπονδυλικά νεύρα, αντιμετωπίζοντας έτσι τα αίτια των συμπτωμάτων.
Ο χειροπράκτης, με ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς (ανατάξεις) στην σπονδυλική στήλη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος, ώστε το σώμα να μπορεί να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανακαλυφθούν κάθε είδους «σιωπηλές» – αρχόμενες δυσλειτουργίες και να προληφθούν σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις σε σπόνδυλους, μύες και νεύρα.

Τι μπορει να θεραπευσει

* Προβλήματα της μέσης (Οσφυαλγία, Δισκοπάθεια, Δισκοκήλη κ.α.)
* Προβλήματα του αυχένα (Αυχενικό σύνδρομο, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ζαλάδες κ.α.)

* Προβλήματα της στάσης του σώματος (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.