Μικρά μυστικά για έναν χορταστικό ύπνο
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας. Ποιοι παράγοντες όμως τον επηρεάζουν και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητά του; Δείτε μερικές σημαντικές συμβουλές, ανάλογα με την ηλικία σας.
Αν είστε 20 έως 40 ετών
Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας: Ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου και δημιουργεί ένα αίσθημα κόπωσης.
Πείτε «αντίο» στη θλίψη: η λύπη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο, όπως και τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Οι ειδικοί προτείνουν μια οργανωμένη θεραπεία με ψυχολόγο, εστιασμένη στη λύση των προβλημάτων ύπνου και στην προσπάθεια να ανασκευαστούν οι αιτίες κατάθλιψης.
Αν είστε 40 έως 50 ετών
Παρακολουθήστε τη νυχτερινή σας «δραστηριότητα»: αν σηκώνεστε πολύ συχνά για να πάτε τουαλέτα, ελέγξτε την πιθανότητα να πάσχετε από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, κάτι όχι και ιδιαίτερα σπάνιο σε αυτές τις ηλικίες.
Άσκηση για βαθύ ύπνο: ο βαθύς, ποιοτικός ύπνος, μειώνεται όσο απομακρύνεστε από τα 40, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε συχνότερα μέσα στη νύχτα. Αν βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας, είναι πολύ πιθανό να βελτιώσετε τον ύπνο σας, καθώς θα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από ξεκούραση.
Αν είστε 50 ετών και πάνω
Προσοχή στα φάρμακα: πιθανά σκευάσματα που μπορεί να λαμβάνετε για τον έλεγχο της χοληστερίνης ή της πίεσης, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Αν το επιτρέψει και ο γιατρός σας, προτιμήστε να παίρνετε τα χάπια σας το πρωί, αντί για το βράδυ ή προσέξτε τη διατροφή σας, φροντίζοντας να προτιμάτε τροφές που βοηθούν τον ύπνο.
Ροχαλητό: αν ροχαλίζετε χρόνια, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πάσχετε από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, δηλαδή από επαναλαμβανόμενα επεισόδια σταματήματος της αναπνοής (άπνοιες), έντονο ροχαλητό και μικροαφυπνίσεις στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Έτσι καταστρέφεται ο φυσιολογικός ύπνος και ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στην αφύπνιση, πονοκεφάλους, έντονη κόπωση και υπνηλία μέσα στην ημέρα, ακόμη και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή υπέρτασης.
http://www.clickatlife.gr/story/ygeia