Γιατρέ είμαι έγκυος!!!
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΕΩΣ
Είναι κοινώς αποδεκτό στην εποχή μας, ότι ένα γεγονός τόσο σημαντικό όπως η εγκυμοσύνη, δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη και ότι τόσο οι νέοι γονείς όσο και οι Μαιευτήρες του σήμερα φέρουμε αμφότεροι μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την ομαλή εξέλιξη και περάτωσή της, εφαρμόζοντας κατά το δυνατόν καλύτερα το γράμμα της επιστήμης . Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι γονείς ότι ένα βασικό στοιχείο για την ομαλή έκβαση της κύησης είναι η σχέση εμπιστοσύνης, που διαμορφώνεται με τον θεράποντα Μαιευτήρα τους, σε τέτοιο βαθμό, που η συμμόρφωσή τους στις συμβουλές του να είναι αυθόρμητη και αγόγγυστη. Η τακτική παρουσία τους στα καθορισμένα ραντεβού και ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος της εγκύου αποτελούν κανόνα απαράβατο.
Έτσι, μετά την διάγνωση της εγκυμοσύνης με έλεγχο της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (b-hcG )του αίματος της μητέρας, που συστήνεται να γίνεται μετά από καθυστέρηση λίγων ημερών (επί σταθερού κύκλου), προτείνουμε την επανάληψη της εξέτασης αυτής σε 48 ώρες. Εάν η κύηση εξελίσσεται ομαλά θα πρέπει οι τιμές της δεύτερης εξέτασης να είναι τουλάχιστον διπλάσιες της πρώτης. Με το τρόπο αυτό καταφέρνουμε, σε μία φάση της κύησης, που δεν μπορούμε να απεικονίσουμε ακόμη υπερηχογραφικά τον εμβρυικό σάκκο, να αποκλείσουμε κατά το δυνατόν την εξωμήτριο κύηση και να αποκομίσουμε ασφαλείς πληροφορίες για πιθανώς ομαλή εξέλιξη της κυήσεως.
Μεταξύ 6ης και 7ης εβδομάδος κυήσεως –περίοδος κατά την οποία αρχίζει η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου και οι ναυτίες της κυήσεως – μπορούμε να απεικονίσουμε υπερηχογραφικά, εκτός από τον εμβρυικό σάκκο και τον εμβρυικό δίσκο, με βάση την μέτρηση του οποίου (CRL=κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου) μπορούμε να υπολογίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία κυήσεως (ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως σε γυναίκες με ανώμαλο κύκλο).
Αφού λοιπόν ανιχνευθεί η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, συστήνουμε τον γνωστό εργαστηριακό έλεγχο της εγκυμοσύνης, που περιλαμβάνει: γενική αίματος, γενική ούρων, ουρία, σάκχαρο, ομάδα αίματος και Rhesus, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, σίδηρο, φερριτίνη, καθώς και έλεγχο αντισωμάτων IgM και IgG για τοξόπλασμα, ερυθρά, κυτταρομεγαλοιό (CMV), έλεγχο γιά Ηπατίτιδες B και C, AIDS, Σύφιλη (VDRL) και Λιστέρια.
Αφού πραγματοποιηθεί υπερηχογραφικός έλεγχος κατά την 9η -10η εβδομάδα, ακολουθεί το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας μεταξύ 11ης-14ης εβδομάδος.
Στη συνέχεια συστήνουμε όπως προσέρχεται η έγκυος για εξέταση κάθε μήνα, προσκομίζοντας αποτελέσματα προτεινόμενου εργαστηριακού ελέγχου μέχρι την 32η εβδομάδα, από την οποία ο έλεγχος γίνεται κάθε δύο εβδομάδες και μέχρι τον τοκετό.