«Τρικλοποδιές» στα ολοήμερα νοσοκομεία

Facebooktwitterpinterest

Στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού «σκοντάφτει» η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Λίγοι εργαζόμενοι στηρίζουν τα απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια, ενώ εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν ότι καλούνται να ενισχύσουν το θεσμό με το… ζόρι, αν και η συμμετοχή τους είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προαιρετική.
«Στην περίπτωση του ακτινολογικού τμήματος, επειδή το νοσηλευτικό προσωπικό δε συμμετέχει στα απογευματινά ιατρεία, το υποχρεώνουν να δουλεύει και με σπαστό ωράριο. Ετσι, για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, το ωράριο λήγει για άλλους νοσηλευτές στις 15.00 και άλλοι εργάζονται 11.00 – 19.00. Καταγγείλαμε το γεγονός στη διοίκηση, που απάντησε ότι το θέμα θα λυθεί. Χρειάζονται προσλήψεις. Λόγω των ελλείψεων, δεν έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε ούτε στο πρωινό ωράριο καλύπτοντας τις ανάγκες», λέει στον «Α» ο Χρήστος Πουργιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Παπανικολάου», που συμμετέχει στο πιλοτικό εγχείρημα μαζί με τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο.

Τα νοσοκομεία αυτά καλούνται πλέον να εξυπηρετούν τους πολίτες στις 14.30 – 22.00, εκτός αν εφημερεύουν. Ομως, η ολοήμερη λειτουργία εφαρμόζεται σε ορισμένα μόνο τμήματα. «Για να επεκταθεί, θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι», παραδέχεται ο υποδιοικητής του «Γ. Παπανικολάου», Μιχάλης Σταυρακάκης.

«Είμαστε κορεσμένοι»

Στο ΑΧΕΠΑ, στην πρεμιέρα του θεσμού εξυπηρετήθηκαν μόλις 9 ασθενείς. «Η προσέλευση είναι μικρή. Θα ενισχύσουμε την γκάμα ειδικοτήτων. Προς το παρόν, 16 γιατροί κάνουν απογευματινό ιατρείο και άλλοι 20 έχουν καταθέσει αίτημα», σημειώνει η αναπληρώτρια διοικήτρια, Μαρία Καρατάσου. Οι εργαζόμενοι ζητούν προμήθεια μαγνητικού και αξονικού τομογράφου και ενίσχυση του προσωπικού, καθώς από τις 1.200 οργανικές θέσεις νοσηλευτών μόνον οι 700 είναι καλυμμένες.

«Στο νοσοκομείο μας η απογευματινή λειτουργία υπήρχε και συνεχίζεται με μικρή συμμετοχή του προσωπικού, που είναι κορεσμένο και κουρασμένο. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ενίσχυση του θεσμού», αναφέρει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου». Οπως εξηγεί, αν και το νοσοκομείο βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί. «Αρκετά απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια λειτουργούσαν από παλιά ώς τις 8-9 το βράδυ. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό και τραυματιοφορείς», σημειώνει.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή, Γεώργιο Χριστόπουλο, «από το 2002 λειτουργούμε και το απόγευμα, οπότε εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 150 ασθενείς για ιατρικές επισκέψεις και 180 για εργαστηριακές εξετάσεις. Ο θεσμός θα επεκταθεί από τον Ιανουάριο με τη συμμετοχή και πανεπιστημιακών». Στο Θεαγένειο, την ολοήμερη λειτουργία στηρίζουν οι γιατροί που ήδη συμμετείχαν. Στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου, η απογευματινή λειτουργία είχε 19 γιατρούς και 241 ασθενείς. «Η κίνηση είναι όπως το προηγούμενο διάστημα. Είμαι ικανοποιημένος, αλλά δίνουμε μάχη. Εχουμε ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει ο διοικητής, Αρης Μουσιώνης. «Οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών ανέρχονται σε 110 και διοικητικών σε 150. Απαιτούνται προσλήψεις», επισημαίνει η Χαρούλα Σαραϊλή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.