Λάβδανο – Θυμίαμα Κίστου Cistus incanus
Το λάβδανο θεωρείται μια από τις ισχυρότερες ρητίνες-λιβάνια από την αρχαιότητα.
Είναι γνωστό και ως “Το Μύρο της Βίβλου” και είναι ένα από τα βασικά λιβάνια που πρέπει να καίγονται όταν διαβάζουμε τους Ψαλμούς του Δαυίδ. Προέρχεται από το φυτό Cistus Creticus και ευδοκιμεί κυρίως στην Κρήτη και την Κύπρο. Το άρωμά του είναι εξαιρετικά πλούσιο και δυνατό και το χρησιμοποιούμε για προστασία, δύναμη και πνευματική εξέλιξη.
To λάβδανο ή λάδανο όπως λέγεται αλλιώς, είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τη λαδανιά και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην αρωματοποιΐα. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το ρετσίνι αυτό σαν θυμίαμα αλλά και σε διάφορες αλοιφές. Γινόταν διάκριση ανάμεσα σε διάφορες ποιότητες και θεωρούσαν καλύτερο αυτό που προερχόταν από την Κύπρο. Ο Ηρόδοτος εκφράζει την απορία του για τον τρόπο που μάζευαν το λάδανο στην Αραβία, γιατί, αν και μυρίζει ωραία, προέρχεται από ένα βρωμερό μέρος, δηλαδή τα γένια του τράγου. Ο Διοσκουρίδης δίνει μια λεπτομερή περιγραφή για τον τρόπο συλλογής του λάδανου: η έκκριση του φυτού κολλά στα γένια και στα πόδια των τράγων και των κατσικιών όταν βόσκουν και από ‘κει μαζεύεται και ζυμώνεται για να πάρει την τελική μορφή του.
Στο Μεσαίωνα, το μάζεμα του ρετσινιού από το Cistus creticus γινόταν με ένα είδος τσουγκράνας εφοδιασμένης με δερμάτινες λουρίδες. Στις λουρίδες αυτές κολλούσε το λάβδανο, το οποίο μαζευόταν ύστερα με ξύσιμο, για την τελική επεξεργασία. Η δουλειά αυτή γινόταν στις ζεστές μεσημεριάτικες ώρες, γιατί μόνο τότε γίνεται ρευστό το ρετσίνι.
Φαρμακευτικές ιδιότητες: Κατά της κολίτιδας, κατά της δυσπεψίας, κατά παθήσεων του δέρματος. Συστατικά – ουσίες: Λάβδανο, ταννίνες, γλυκοσίδια.
http://www.donkeyisland.gr
http://ladano.blogspot.com/