Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο αποτελεί συστατικό της ντομάτας και των προϊόντων ντομάτας όπως είναι ο χυμός και οι σάλτσες. Έγινε πολύ διάσημο λόγω των πολλαπλών μελετών που έχουν γίνει και υποδεικνύουν ότι έχει προστατευτική δράση έναντι διάφορων μορφών καρκίνου. Το λυκοπένιο ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η απορρόφηση του ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται και συνδυάζεται διατροφικά με μια πηγή λίπους. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν φαίνεται ότι η πρόσληψη λυκοπενίου μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να έχει ενισχυτική δράση, για αυτό και δεν υπάρχει σύσταση για λήψη λυκοπενίου σε τέτοια μορφή.