«Ασπίδα» κατά της υπέρτασης τα μύρτιλλα
Σημαντική προστασία από την εμφάνιση υπέρτασης, παρέχει η κατανάλωση των μύρτιλλων blueberry, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Ιστ Άνγκλια, που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου της Αμερικανικής Επιθεώρησης Κλινικής Διατροφής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι ανθοκυάνες, ουσίες που περιέχονται στα βατόμουρα blueberry, προσφέρουν προστασία από την υπέρταση, ακόμη και αν η κατανάλωσή τους δεν ξεπερνά τη μία μερίδα την εβδομάδα!
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 134.000 γυναικών και 47.000 ανδρών, που παρακολουθήθηκαν για συνολικό διάστημα 14 ετών έδειξε ότι, έναντι όσων δεν κατανάλωναν καθόλου το συγκεκριμένο φρούτο, εκείνοι που το προτιμούσαν, μείωσαν τον κίνδυνό τους για υπέρταση κατά 10%. «Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά και υποδεικνύουν ότι μια μικρή σχετικά διαιτητική πρόσληψη ανθοκυανών, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Εντίν Κάσιντι, από το τμήμα Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιστ Άνγκλια. Επόμενο βήμα των ερευνητών, είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, όπου θα δοκιμαστούν διαφορετικές διαιτητικές πηγές ανθοκυανών.