Αυτοϋπνωση και πόνος
Οι δυνατότητες της αυτοϋπνωσης μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα χρήσιμες στην διαχείριση του πόνου. Είναι δυνατόν να τροποποιήσεις την εμπειρία του πόνου.Το μόνο εμπόδιο είναι τα όρια της φαντασίας , αλλά όπως σίγουρα ξέρεις η φαντασία γνωρίζει ελάχιστα όρια.
Μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει η βαθιά χαλάρωση, πριν δώσεις στον εαυτό σου τις υποβολές που χρειάζεσαι.
΄Αλλες φορές , απλά άφησε τον εαυτό σου να ταξιδέψει και να γίνει ένα με αυτές τις υποβολές και έτσι μπορεί να οδηγηθείς σε μια trance κατάσταση , χωρίς βαθιά χαλάρωση.
Τι είναι trance ;
Trance δεν είναι μια μυστικιστική εμπειρία που μόνο οι εκπαιδευμένοι υπνωτιστές μπορούν να επάγουν. Είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής.Αν ποτέ οδηγώντας ένα αυτοκίνητο , ξαφνικά ανακάλυψες ότι οδηγούσες για μίλια χωρίς να το συνειδητοποιήσεις , θα καταλάβεις για τι πρόκειται(όπως μπορεί να συμβεί και διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο).
Περιγράφεται συχνά σαν “ η απώλεια της αίσθησης του χρόνου”.Το μυστικό είναι να αποκτήσεις κάποια εμπειρία , έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο να ξέρεις τι να κάνεις όταν μπεις σε μια trance κατάσταση.Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για να αποκτήσεις τον έλεγχο της φυσικής και συναισθηματικής εμπειρίας του πόνου.
Η αποτελεσματικότητα χρησιμοποιώντας αυτοϋπνωση , είναι θέμα εξάσκησης. Θα βοηθούσε να πειραματισθείς με διαφορετικές προσεγγίσεις και να βρεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα και ποιά είναι η πιο χρήσιμη. Πριν ξεκινήσεις κάνε μια αναθεώρηση της εμπειρίας του πόνου.Υπάρχει κάποιος καλός λόγος , που θέλεις να παραμείνεις σε αυτή την κατάσταση; Σου προσφέρει κάτι, όπως προσοχή ή ξεκούραση; με αυτό τον τρόπο θα αποφασίσεις ότι θέλεις να κάνεις τη διαφορά. Όταν ξεκινήσεις για πρώτη φορά , θα ήταν καλό να γίνει σε μια χρονική στιγμή που ο πόνος δεν είναι τόσο άσχημος.Οταν γίνεις πιο οικείος με τις αυτοϋπνωτικές προσεγγίσεις , θα είναι πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσεις, όταν ο πόνος είναι πιο έντονος.
Έχει αναφερθεί , ότι η διάρκεια της αναλγησίας αυξάνει μέρα με τη μέρα.Είναι χρήσιμο να σκέφτεσαι τη δυνατότητα ελάττωσης , παρά εξαφάνισης του πόνου. Έτσι αν φανταστείς μια σκάλα από το 1-10 , και αν ξεκινήσεις ταξινομώντας τον πόνο σου στο επίπεδο 7, τότε ο σκοπός σου θα είναι να τον ελαττώσεις στο 5 ή στο 4.Φτάνοντας σε αυτό το επίπεδο θα αισθανθείς πιο άνετα. Με το χρόνο θα βρεις τον εαυτό σου να ελαττώνει τα επίπεδα του πόνου στο 2 ή 3.Μπορεί ακόμη να δεις τον πόνο σου να αγγίζει το 0. Αυτό θα είναι θαυμάσιο. Και ακόμη και αν ελαττώσεις τον πόνο σου σε κάποιο επίπεδο, δες τη διαφορά ανάμεσα στα δυο επίπεδα πόνου και επιβράβευσε τον εαυτό σου για τον έλεγχο που έχεις επιτύχει.
Βασικές προσεγγίσεις- Τεχνικές διαχείρισης πόνου:
Τροποποιώντας τη φυσική εμπειρία
Σκέψου μερικούς τρόπους που μπορείς να αλλάξεις τη φυσική εμπειρία του πόνου , για παράδειγμα:
Φαντάσου ότι η προσβεβλημένη περιοχή του σώματος σου είναι κάτω από την επίδραση ενός ισχυρού αναλγητικού όπως Novocaine.
Σε μερικά είδη πονοκεφάλων , βοηθάει να φανταστείς τα χέρια σου να γίνονται ζεστά και βαριά(επανέλαβε στον εαυτό σου : τα χέρια μου γίνονται ζεστά και βαριά).
Συνέχισε να αισθάνεσαι αυτή τη ζεστασιά στα πόδια σου και τα δάκτυλα σου (οι πονοκέφαλοι μπορεί να υποχωρήσουν , κατευθύνοντας την αιματική ροή μακριά από το κεφάλι και προς τα άκρα).
Φέρε στην μνήμη σου καταστάσεις που σου προκαλούν αναλγησία :
Σκέψου την αίσθηση πάγου στην προσβεβλημένη περιοχή ή από την άλλη πλευρά την αίσθηση ζεστασιάς.
Ενθυμήσου τα αναλγητικά αποτελέσματα ενός αναλγητικού.Φέρε στη μνήμη σου, όλες τις αισθήσεις , τι έβλεπες , τι άκουγες και τι αισθανόσουνα.
Τροποποιώντας την αντίληψη του πόνου:
Σκέψου μερικούς τρόπους , μέσα από τους οποίους θα δεις τον εαυτό σου να αντιλαμβάνεται τον πόνο με διαφορετικό τρόπο.Δες τον εαυτό σου σαν ένα τραυματισμένο μαραθωνοδρόμο , που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους.
Τροποποιώντας τις λέξεις αναφοράς:
Αν αλλάξει ο τρόπος που περιγράφεται η φυσική εμπειρία , θα αλλάξει και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο.
Για παράδειγμα:
Αντί για τη λέξη “πόνος” μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “διαξιφιστική” αίσθηση ή αίσθηση “δόνησης”
Διαχωρισμός:
Δες τον πόνο σου σαν τρίτο – εξωτερικό άτομο. Μπορεί να αποφασίσεις να αναλύσεις την αίσθηση του πόνου και μετά να συγκρίνεις την προσβεβλημένη περιοχή με ένα άλλο μη επώδυνο σημείο (με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεκινήσεις να εστιάζεις την προσοχή σου σε μη επώδυνες περιοχές)
Απόσπαση προσοχής:
Μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας απασχολημένο σε άλλα πράγματα
Για παράδειγμα:
Φαντάσου ότι είσαι κάπου που είναι πολύ χαλαρωτικό για σένα( όπως μια παραλία ή ένας κήπος).Εστίασε έντονα την προσοχή σου σε αυτή την εμπειρία- δες όλα τα πράγματα που είδες. Όλους τους ήχους που άκουσες, μύρισε , γεύσου και δες όλα τα όμορφα συναισθήματα που είχες.Εστίασε σε ένα μέρος του σώματος σου που αισθάνεται άνετα.
Ανέλυσε ακριβώς πως αισθάνεται αυτό το μέρος του σώματος σου. Παρατήρησε πόσο θερμό ή δροσερό αισθάνεται αυτό το μέρος του σώματος σου.
Παρατήρησε τις αισθήσεις σου και πως αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό. Αναλογίσου πως η καρδιά και το μυαλό σου , παίζουν κάποιο ρόλο στη λειτουργία του σώματος σου και στην αντίληψη του πόνου.
Οι τεχνικές που προαναφέρθηκαν είναι απλά η αρχή. Μόλις ανακαλύψεις πόσο ισχυρός σύμμαχος είναι το μυαλό σου στην τροποποίηση της εμπειρίας του πόνου, τότε θα ανοίξει η πύλη για τις προτεινόμενες υποβολές.
Έλεγχος πόνου
Πειραματίσου με το παρακάτω:
Σκάναρε το σώμα σου … συγκέντρωσε όλους τους πόνους σε μια μπάλα …ξεκίνα να τροποποιείς το μέγεθος της…δώσε της το περιθώριο να γίνει όσο μεγάλη μπορεί…τώρα κάνε την μικρότερη..παρατήρησε πόσο μικρή μπορείς να την κάνεις..είναι δυνατόν να πλησιάσει το μέγεθος μιας κουκίδας άμμου…μετακίνησε την σε μερικές κατευθύνσεις …τώρα άφησε την να μετακινηθεί αργά έξω από το σώμα , κινούμενη όλο και πιο μακριά σε κάθε εκπνοή. Παρατήρησε πως αισθάνεσαι με κάθε εκπνοή, καθώς ο πόνος απομακρύνεται…δες την να εξαφανίζεται σε μακρινή απόσταση.
Δες τον εαυτό σου ξαπλωμένο δίπλα στα νερά μιας βαθυγάλαζης θάλασσας. Άσε τον εαυτό σου να γλιστρήσει στο δροσερό , απαλό νερό και να κολυμπά αργά. Αισθάνσου κάθε πόνο να φεύγει από το σώμα σου και να πέφτει στο βυθό της θάλασσας…Άσε τον εαυτό σου να κολυμπάει, μέχρι να αισθανθείς εντελώς χαλαρωμένος και άνετος …έπειτα πλησίασε στην ακτή και βγες στην αμμουδιά.
Επικοινώνησε με τον πόνο σου:
Δες τον εαυτό σου σε ένα όμορφο, γαλήνιο τοπίο…Εντόπισε τον πόνο και ζήτησε του να έρθει , να επικοινωνήσει μαζί σου …άφησε τον πόνο να πάρει μερικές μορφές σαν ένα μικρό πλάσμα με ένα φιλικό πρόσωπο…Άφησε το να πει τι το απασχολεί και άκουσε το με σεβασμό και με ένα ανοιχτό μυαλό..Δες τις θετικές προθέσεις του..Μόλις ανακαλύψεις το μάθημα που έχει έρθει να σου δώσει και να μοιραστεί μαζί σου, ευχαρίστησε το και πες του ότι έμαθες αρκετά..Παρατήρησε το πλάσμα να δίνει ένα γλυκό χαμόγελο και να φεύγει μακριά σου, ο στόχος του ολοκληρώθηκε και έτσι δεν χρειάζεται περαιτέρω να επικοινωνεί μαζί σου μέσω του πόνου.
Φαντάσου να κατεβαίνεις με ένα ανσασέρ το οποίο σε οδηγεί από την πλήρη εγρήγορση στο υποσυνείδητο σου ..φαντάσου την πόρτα του ανσασέρ να ανοίγει και βρες τον εαυτό σου σε ένα τεράστιο διάδρομο με πολλές πόρτες…φαντάσου να μετακίνησε στο διάδρομο και να βλέπεις πολλές πόρτες, κάθε μια φέρει σαν όνομα ένα μέρος του σώματος σου… Πήγαινε στην πόρτα στην πόρτα που έχει σαν όνομα , το μέρος του σώματος σου που είναι η πηγή του πόνου..Χτύπα την πόρτα και φαντάσου την πόρτα να ανοίγεται μπροστά σου..Φαντάσου ότι είσαι καλοδεχούμενος στο δωμάτιο και άφησε τον εαυτό σου ναν έχει μια συζήτηση με αυτό το μέρος του σώματος σου, άφησε το να σου πει ότι χρειάζεται από εσένα..Όταν τελειώσεις τη συνομιλία , ευχαρίστησε αυτό το μέρος σου, άφησε το δωμάτιο και επέστρεψε στο ανσασέρ…άφησε τον εαυτό σου να ανέβει επάνω , μέχρι να επιστρέψεις σε πλήρη εγρήγορση και πάλι.
Αναδρομή:
Με την αναδρομή πηγαίνεις πίσω στο χρόνο πριν την εμφάνιση του πόνου.Πάρε λίγο χρόνο για να αφήσεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει, ίσως εστιάζοντας στην αναπνοή σου για λίγο. Πήγαινε πίσω το χρόνο εκεί που δεν υπήρχε πόνος.
Για παράδειγμα αν έχεις αρθρίτιδα:
Θυμήσου το χρόνο πριν ξεκινήσει η αρθρίτιδα, όταν τα πόδια σου δεν ήταν επώδυνα..θυμήσου τις βόλτες που έκανες κοντά στο σπίτι ή σε διακοπές.Θυμήσου πόσο διασκεδαστικό ήταν να χορεύεις, να τρέχεις ή να κολυμπάς.Αφησε τον εαυτό σου να εισέλθει σε αυτές τις καλές αναμνήσεις , χρησιμοποιώνταςόλες τις αισθήσεις σου , για να δεις ,να ακούσεις και ζήσε την κάθε στιγμή..και παρατήρησε τι αίσθηση έχουν τα πόδια σου(μπορεί να τα θυμηθείς τόσο ανάλαφρα ,ζεστά ή δροσερά ή δυνατά ή χαλαρωμένα)
Για παράδειγμα:
“Μπορεί να ανακαλύψω ότι στην θύμηση αυτού του υπέροχου χρονικού διαστήματος , τα πόδια μου έχουν την αίσθηση της δροσιάς και είναι ανάλαφρα.Μπορεί να ανακαλύψω ότι αυτή η άνεση στα πόδια μου διαρκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή ίσως διαρκεί περισσότερο από ότι πίστευα”…Δες τη διαφορά σε μικρές αλλαγές στην ποιότητα του πόνου και ενθάρρυνε τον εαυτό σου να συνεχίσει.
Απώλεια της αίσθησης του χρόνου:
Αυτή μπορεί να είναι μια χρήσιμη τεχνική , αν υπάρχουν χρονικά διαστήματα που ο πόνος είναι περισσότερο έντονος και άλλες φορές που είναι ελάχιστος ή μηδαμινός.Οφείλεται στην ικανότητα μας , όταν αισθανόμαστε καλά , να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και να ανακαλύπτουμε ότι ο χρόνος έχει περάσει πιο γρήγορα, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.
Χρησιμοποίησε αυτή την προσέγγιση, όταν αισθάνεσαι σχετικά άνετα και με λιγότερο πόνο.
Αφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει βαθιά και ετοιμάσου για αυτοϋπνωση. Άφησε τον εαυτό σου να εστιάσει σε αυτή τη στιγμή που αισθάνεσαι άνετα..Σκέψου κάποιες στιγμές που θα σου δώσουν την ιδέα της επιμήκυνσης του χρόνου, όπως οι πιο ευχάριστες διακοπές που είχες ή το ευχάριστο συναίσθημα που είχες όταν παρακολουθούσες την αγαπημένη σου ταινία.Μπορει να είναι διασκεδαστικό να δεις πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό το συναίσθημα.
Μια άλλη προσέγγιση είναι να φανταστείς ένα ταξίδι- “Μπορώ να φανταστώ ότι κάνω ένα μεγάλο ταξίδι , περνώντας από πολλές πόλεις. Και κάθε πόλη έχει ένα σταθμό που μπορώ να σταματήσω και να ξεκουραστώ.Αισθάνομαι άνεση και χαλάρωση στον πρώτο σταθμό τώρα.Ισως αυτό το συναίσθημα της άνεσης και το επίπεδο της ανακούφισης θα διαρκέσει μέχρι τον επόμενο σταθμό.Και κοιτώντας το δρόμο, σχεδόν βλέπω τα φώτα της επόμενης πόλης και του
επόμενου σταθμού .
Μπορεί να ανακαλύψω ότι η απόσταση για την επόμενη πόλη είναι μικρότερη από ότι φανταζόμουνα και μπορεί να μείνω έκπληκτη όταν παρατηρήσω ότι ακόμη αισθάνομαι άνετα, όπως στον πρώτο σταθμό. Μπορεί να εντοπίσω το σταθμό να πλησιάζει σε όλο και μικρότερη απόσταση”.
Άσε το ταξίδι να διαρκέσει όσο επιθυμείς και συμπλήρωσε το κενό μεταξύ των πόλεων με εικόνες που μπορεί να δεις στην πορεία του δρόμου.
Η αυτοϋπνωση είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις το δημιουργικό σου μυαλό σε όλο του το μεγαλείο, στην υπηρεσία του καλού φυσικού και συναισθηματικού σου γίγνεσθαι.